Magic News

Olga Gudynn - Când copiii de la oraş îi ajută pe cei de la sat să facă şcoală online

Olga Gudynn a fost invitata noastră de astăzi în matinalul Magic Start unde a vorbit despre campania “Copiii îşi dau mâna pentru educaţie” inițiată de Olga Gudynn International School.

Alături de ea, s-a aflat şi Oana Şorodoc, directoarea Şcolii din Găineşti, Suceava.

Copiii din mediul rural reuşesc cu greu în aceste zile să aibă acces la şcoala online, iar elevii de la Școlile și Grădinițele Olga Gudynn au strâns laptopuri pentru colegii lor. “Atenţia noastră s-a dus către copiii de la sat, din nefericire sunt multe lipsuri la sat.”, spune Olga Gudynn.

Beneficiarii campaniei au fost elevii de la Școala din Găinești, județul Suceava, cu care cei de la de Olga Gudynn International School sunt înfrăţiţi de 4 ani datorită doamnei Maria Holtzhauser, președinte al Asociației Maria Holtzhauser, care are o bază largă de date cu școlile din mediile defavorizate.

Copiii s-au vizitat, iar Olga Gudynn a declarat în Magic Start: “M-am îndrăgostit de sufletul copiilor, de sufletul oamenilor de acolo, de locul acela mirific, care m-a dus cu gândul la copilăria mea de la ţară”.

Directoarea şcolii din Găineşti, Oana Şorodoc, a fost în direct cu noi şi a povestit cum fac şcoală online cei 300 de copiii de acolo. “La gimnaziu stăm puţin mai bine, pentru că mai au câte un telefon. Problema e la ciclul primar, pentru că nu e firesc ca un copil de 6-8 ani să aibă telefon, nu îşi permit. Folosesc gadgeturile părinţilor, dacă au şi dacă sunt disponibili. La grădiniţa, totul se face de pe telefonul mamei. Internet este în sat, nu toată lumea a avut posibilitatea să cumpere o tabletă, un telefon.” Aşadar, învăţătorii lasă fişele de lucru pe la magazine sau părinţii merg la învăţătoare acasă şi iau temele pentru copiii lor.

Profesorii încearcă să lucreze pe Google Classroom, însă nu toţi părinţii şi copiii se pricep.

Olga Gudynn a cerut în Magic Start ajutor pentru achiziţionarea mai multor gadgeturi pentru copiii de la sat, care au nevoie de ajutor şi inspiraţie şi care trebuie să înţeleagă că educaţia este singura lor şansă.

Romtelecom s-a oferit să se alăture campaniei şi le asigură internetul gratuit. De asemenea, Chef Nicolai îi va învăţa să gătească, iar mulţi profesori s-au oferit voluntari să lucreze în echipă cu profesorii de acolo.

Olga Gudynn speră ca micuţii să fie convinşi să rămână în satul lor şi să se dezvolte acolo, fără să mai aibă tentaţia de a pleca la muncă în străinătate.

Până acum s-au strâns 90 de laptopuri şi mai sunt de strans încă 110 laptopuri. Există şi o fundaţie Olga Gudynn, unde pot fi donaţi bani pentru această campanie.

“Este momentul să ne unim forţele şi să facem solidaritate la noi în ţară. Şi să începem cu copiii.” a declarat Olga Gudynn în Magic Start.