OPINII

26 de ani de la un loc 1 peren: „I Will Always Love You”

În această zi din 1992, o cântăreață R & B din Newark, care își șlefuise vocea cântând în biserică, ajungea pe locul 1 în topul single-urilor din SUA, unde avea să rămână o perioadă-record, de 14 săptămâni.

Cântăreața era Whitney Houston, piesa se numea „I Will Always Love You” și figura pe coloana sonoră a filmului „The Bodyguard”.

Așa cum își amintește Kevin Costner, partenerul lui Whitney din filmul de dragoste cu un uriaș succes, nici măcar staff-ul lui Houston nu era convins că piesa avea să dea lovitura. Fiindcă era un cover. Iar Whitney nu se dădea în vânt după acest cântec. Ea ar fi vrut să interpreteze melodia „What Becomes of the Brokenhearted”, a lui Jimmy Ruffin, însă a descoperit că aceasta figurase într-un film lansat cu doar un an în urmă, „Fried Green Tomatoes”. Dar Costner nu era implicat doar actoricește în „The Bodyguard”. Era și producător. Și a amânat filmările pentru un an - era unul dintre acele staruri care puteau face asta - doar că să o aibă pe Whitney în platou. Așa că i-a propus solistei să cânte „I Will Always Love You”, o veche melodie country compusă și interpretată de Dolly Parton. „Nu-mi păsa că fusese la radio”, a tunat Costner. Mai mult, i-a spus cântăreței cum să cânte! „La început va fi a cappella, avem nevoie să arătăm că ea și-l dorește atât de mult pe acest tip încât cântă fără acompaniament!”.

Iar Whitney s-a conformat și a cântat această baladă country care, datorită ei, s-a transformat într-un cântec pop-soul, genul larg cunoscut drept Adult Contemporary Hit. Parte a popularității mondiale a filmului se datorează, imposibil de cuantificat, dar evident, și acestei piese. „The Bodyguard” a devenit coloana sonoră cel mai bine vândută all-time. Houston a cântat piesa-emblemă a filmului la Premiile Grammy din 1993 și a cucerit câte un mini-gramofon pentru Înregistrarea Anului și pentru cea mai Bună Interpretă Feminină (luase altă distincție, Melodia R&B a anului 1992, la Soul Train Music Awards). Practic, a luat tot ce se putea. Mai puțin un Oscar. Deoarece melodia împrumutată de la Dolly Parton nu era eligibilă - Academia Americană de Film premiază doar piesele scrise special pentru filmul în cauză. Or, „I Will Always Love You” figurase deja pe o coloană sonoră, cea a filmului „Fetele vesele din Texas” (1982), pentru care Dolly Parton înregistrase o nouă versiune a compoziției sale din 1974. Lui Elvis Presley i-a plăcut atât de mult prima variantă, încât a vrut să o cumpere, solicitând jumătate din drepturile de autor. Regina muzicii country l-a refuzat însă pe Regele muzicii rock, iar piesa a ajuns în cele din urmă în repertoriul Reginei R & B, ceea ce a făcut-o pe Parton mai bogată cu șase milioane de dolari. Cât despre faptul că toată lumea crede că piesa e a lui Whitney, Dolly a comentat ca o sudistă pragmatică: „E OK, spuneți că e cântecul ei, mie dați-mi banii!”.

Vă spuneam la început că „I Will Always Love You” a ocupat vreme de 14 săptămâni neîntrerupt locul 1 în topul din SUA. Dincolo de clasamente, vânzări și epoci, Whitney rămâne însă prima divă pop, prima logodnică de culoare a Americii și interpreta unui single care a mai fost, dar pe care l-a cântat cum nu va mai fi.