Cultivarea plantelor aromatice pe balcon este o activitate plăcută și benefică, chiar dacă dispui de un spațiu mic. Aceste plante nu doar că îmbunătățesc gustul mâncărurilor, dar aduc și un plus de aromă și frumusețe în viața ta.
Cei mai mulți dintre noi locuim, dacă suntem în oraș, la bloc. Însă un strop de nostalgie după prospețimea unei grădini în care să ne bem cafeaua de dimineață simțim, probabil, mulți dintre noi. Ne rămân două opțiuni: să tot visăm la o casă cu curte sau să profităm de balcon și să îl transformăm într-o mică grădină numai bună de petrecut diminețile de vară în mijlocul propriilor noastre plante aromatice. Cu o investiție mică, ne putem bucura de o satisfacție enormă!
7 plante aromatice ideale pentru cultivarea în ghiveci
+ ce și cum ai nevoie ca să crească mari și sănătoase.
1. Busuioc
Este o plantă care miroase superb, crește repede și înnobilează orice porție de paste. Are nevoie de soare direct, minimum 6 ore pe zi și se sol fertil, bine drenat. Îl poți crește direct din semințe sau poți cumpăra câteva răsaduri din piață, de la țărani. Trebuie udat zilnic, dar evită stagnarea apei în ghiveci.
Busuiocul are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, fiind folosit și în medicina tradițională. În plus, e delicios în sosuri, salate sau cocteiluri.
2. Pătrunjel
Sigur că îl poți cumpăra de la magazin, dar nu va avea niciodată gustul unui pătrunjel pe care l-ai crescut tu! :) Are nevoie de soare, dar crește bine și în umbră parțială. Se va simți cel mai bine în sol ușor acid, bine drenat. Răsare ușor din semințe și o duce bine în sol umed, dar nu îmbibat cu apă.
Pe lângă gustul bun, pătrunjelul este bogat în vitaminele A, C și K și susține sistemul imunitar.
3. Mărar
Gustos în salate, tocănițe, magnific în combinație cu varza, este una dintre plantele cele mai simpatice. Crește repede, are un aspect decorativ și se va dezvolta cel mai bine în soare direct și în sol fertil, gras și bine drenat. Găsești semințe de mărar în magazine și va fi excelent să îl observi când îți bei cafeaua, dimineața.
Mărarul ajută la digestie și are proprietăți antimicrobiene.
4. Lavandă
Lavanda are nevoie de multă lumină solară, ideal 6-8 ore pe zi. Așează ghiveciul într-un loc însorit, în sol bine drenat, ușor alcalin. Poți folosi un amestec de pământ pentru flori și nisip.
Este important să nu o uzi excesiv pentru că rădăcinile pot putrezi. Previi dacă o uzi moderat și lași solul să se usuce între udări. Pe lângă mirosul ei curat și liniștitor, lavanda ține la distanță țânțarii și alte insecte. Florile se pot recolta și usca pentru ceaiuri, uleiuri esențiale sau decorațiuni.
5. Cimbru
Îi place soarele direct, dar se va descurca și pe un balcon orientat spre nord. Solul ușor nisipos și bine drenat îi priește, iar udarea va fi moderată. Dacă ți-ai făcut vacanța în Grecia, probabil ai văzut cum crește cimbrul în zonele însorite: iată că acum ai un pic de Grecie la tine pe balcon.
Poți folosi cimbrul în ceaiuri sau mâncare. Ține cont că are și proprietăți antiseptice și este folosit pentru a trata tusea și infecțiile respiratorii.
6. Rozmarin
Preferă un sol bine drenat, ușor acid sau neutru și soare direct. Un amestec de pământ pentru flori cu nisip sau perlit este ideal, iar solul trebuie să se usuce între udări pentru că rozmarinul nu tolerează umiditatea excesivă. Pe lângă gustul distinct care merge perfect cu preparatele din carne, legume și sosuri, rozmarinul are efecte antioxidante și antiinflamatoare. Poate ajuta la îmbunătățirea memoriei și a circulației sanguine, iar frunzele verzi și florile albastre sau violet transformă balconul într-o frumusețe de spațiu.
Se cultivă din semințe, butași sau plante mature. Tunde regulat crenguțele pentru a încuraja o creștere mai densă. Funzele pot fi recoltate oricând, dar cel mai bine este să le culegi înainte de înflorire pentru a păstra aroma.
7. Mentă
Deloc pretențioasă, crește repede și miroase uimitor. Îi place la soare sau la umbră parțială și are nevoie de umiditate constantă și sol bine drenat. Alege semințe sau răsaduri și după ce planta se maturizează, tunde-o regulat. Frunzele le poți folosi în salate, cocteiluri sau limonadă, însă le poți și usca pentru ceai. Se păstrează excelent în recipiente de sticlă, iar gustul ceaiului va fi mai intens și mai plăcut decât orice ceai de mentă ai cumpăra din comerț! Spor la grădinărit pe balcon!
Foto: Freepik