Magic News

Începe FITS 2024 - Prima zi include două premiere mondiale de la Tim Robbins şi Pippo Delbono

Cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu începe vineri. Pe parcursul a zece zile vor avea loc peste 830 de evenimente, de la dans, muzică, circ, la expoziţii. Sunt aşteptaţi peste 5.000 de artişti din 82 de ţări.

Pe 21 iunie, debutul festivalului, aduce în faţa publicului două premiere mondiale de la faimosul actor american Tim Robbins şi italianul Pippo Delbono, instalaţia video "Not Once" cu Mikhail Baryshnikov, de Jan Fabre, dar şi concertul Holograf gratuit în Piaţa Mare din Sibiu.

Prima zi de festival înseamnă peste 15 ţări, care prezintă 13 spectacole captivante, două premiere mondiale, şase spectacole outdoor gratuite, un spectacol difuzat online. Cel mai ieftin bilet din prima zi costă doar 30 lei.

Recomandări spectacole 21 iunie:

Premieră mondială: "Afrodita şi Eliberarea Lumii" (Un vodevil muzical grecesc) - o celebrare veselă a puterii de a ierta şi a tăriei inimii de a vindeca până şi cele mai profunde dintre discordii, Premieră mondială: "Trezirea – Candoare şi poezie vizuală", Pippo Delbono revine la Sibiu cu un spectacol-confesiune magistral. Incisiv, emoţionant, de neuitat, "Not Once" - O instalaţie artistică menită să îţi taie răsuflarea care poartă semnătura a doi artişti incontestabili ai lumii: Jan Fabre şi Mikhail Baryshnikov Gala de deschidere FITS – Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” – invitaţi Tim Robbins, Pippo Delbono şi Constantin Chiriac, Container - O explorare a existenţei umane prin tehnici de suspans, "După furtună" - Un elogiu adus mişcării ca formă de emancipare a umanităţii, "O sirenă mai specială" - Omul este blestemat de o sirenă pe care a prins-o din întâmplare în apele îngheţate şi sărate.

Recomandări de spectacole cu acces liber 21 iunie:

Holograf - 45 de ani împreună - Concert Live "Toţi bărbaţii ne adoră!" - Umorul şi poezia sunt principiile de bază ale spectacolelor companiei Colbok Poveşti în mişcare - Culorile vii, machiajul insolit, accesoriile şi mişcările artiştilor vor transforma străzile într-un tablou pestriţ FACE T(W)O - Dansul este limbajul universal care stă la baza proiectului "Nişte Fete" - O comedie cu situaţii palpitante şi final neaşteptat.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), unul dintre cele mai mari şi importante din lume, are loc anul acesta la Sibiu în perioada 21 iunie - 30 iunie, tema ediţiei cu numărul 31 fiind "Prietenie".

Printre noutăţile din acest an se numără o schimbare de structură pentru Bursa de Spectacole, evenimentul asociat FITS, care reprezintă o platformă de dialog între tinerii artişti, operatorii culturali, instituţiile de spectacole şi reţelele culturale.

Ediţia din acest an va include şi un bogat sezon francez, care va celebra cei 100 de ani ai Institutului Francez în România, precum şi un amplu sezon polonez, care va oferi o avanpremieră a Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025. A

plicaţia FITS include toate evenimentele programate în cadrul ediţiei din acest an şi permite personalizarea programului şi multe alte facilităţi. Aplicaţia FITS poate fi descărcată gratuit atât în Google Play, pentru Android, cât şi în AppStore, pentru iOS.