Make Life Magic

3 rețete de salate foarte ieftine și sănătoase

Chiar dacă pare că nu poți alătura termenii „sănătos” și „ieftin”, vă propun 3 rețete care demontează acest mit.

De multe ori, când încep lucrul cu oamenii în materie de mâncat sănătos, una dintre primele temeri legate de planul alimentar pe care urmează să îl propun este despre costuri.

Oamenii se tem că mâncatul sănătos o să coste mai mult decât sumele cheltuite înainte pe mâncare.

 Deși planurile alimentare propuse de mine nu conțin alimente exotice, greu de găsit - sau cel puțin nu preponderent-, gândul că trebuie să mănânci anumite chestii îți poate induce ideea de cheltuieli suplimentare.

Practica, însă, demonstrează că în momentul în care te organizezi cu mesele dai mai puțini bani pe mâncare. 

Acest fenomen apare din mai multe motive:

  • îți gătești acasă o parte din alimente și reduci cheltuielile cu mâncatul în oraș, 
  • arunci mai puțină mâncare cumpărată fără vreun gând anume, ci din impuls 
  • nu mai dai bani pe gustări/ronțăieli care să țină locul unei mese

Vă propun trei variante de salate la îndemână, deloc scumpe și foarte sănătoase:

1. Salată de roșii cu brânză, emblemă națională.

Sigur că pe lângă roșii puteți adaugă fără probleme și ardei, castraveți, ceapă verde, puțin ulei. Dacă vreți să sofisticați lucrurile, puteți adaugă câteva bucăți de mieji de nucă, măsline sau boabe de rodie. Salata asta iese bună cam orice adăugați în ea. Legumele, acum în plin sezon, au un gust minunat, iar brânza nu știu să fie vreodată nereușită. Grasă și sărată să fie, că restul nu mai contează. De brânză zic 😋.

 

2. A două propunere este salată cu ton și năut. 

Reprezintă o masă completă, plină de proteine de calitate și fibre. Sigur că formăm baza salatei tot din legume crude de sezon, apoi adăugăm 2 linguri de ton și 3-4 linguri năut. Puțin ulei și zeamă de lămâie și gustul este asigurat! Nu mai zic de culori și prospețime. Rapid, convenabil ca bani, iar dacă nu-i adăugăm ceapă, merge luată la pachet la serviciu sau la școală. Datorită conținutului ridicat de proteină completă are și o bună sațietate.

3. Salată cu pui și avocado.

Vă recomand să cumpărați avocado la plasă. 5-6 bucăți pentru un preț de până în 10 lei mi se pare o investiție bună în sănătatea Dvs. În plus de asta, avocado oricum se coace când vrea el.

Luând mai mulți o dată, aveți mai multe șanse să nu se coacă toți în același timp și să-I puteți folosi în diverse variante, inclusiv în ghiveciurile de legume din timpul verii. 

În această combinație, pieptul de pui, nu foarte gustos de felul lui, împrumută din savoarea grăsimii dată de avocado și completează nutrițional de minune preparatul. 

Așadar, adăugați toate legumele proaspete pe care le găsiți în frigider, 1 baby avocado și câteva bucăți de piept de pasăre pe grătar, ceva acrișor (de exemplu capere sau o simplă lămâie) și o să obțineți un preparat pe care cu siguranță o să va doriți să-l repetați și zilele următoare.

Poftă bună să aveți, inima deschisă pentru încercat lucruri noi și, mai ales, lăsăți viața să vă surprindă și cu lucruri bune!

Foto: Unsplash