Magic News

Jane Birkin, un adevărat icon, a murit la vârsta de 76 de ani

Jane Birkin, cea mai iubită englezoaică din Franţa, a murit la vârsta de 76 de ani, iar dispariţia ei a emoţionat o lume întreagă.

Născută la Londra în anul 1946, Jane a avut iniţial o carieră în modeling după care s-a îndreptat spre cinematografie. După scurta căsătorie cu muzicianul John Barry, împreună cu care a avut o fiică, Kate, tânăra Jane s-a hotărât să se mute în Franţa, unde spera să îşi construiască o carieră ca actriţă.

La filmările pentru “Slogan” a avut o întâlnire care avea să îi marcheze viaţa. Atunci l-a cunoscut pe Serge Gainsbourg, însă între cei doi nu a fost deloc ceea ce francezii numesc “coup de foudre”. Jane l-a "găsit arogant si complicat", scrie Elle France. “Dintr-o dată, mi-am dat seama că aroganța lui era timiditate și am înțeles complexitatea personajului său. În cele din urmă, a fost un iubit. Amuzant, fermecător, grijuliu”, povestea Jane. Era începutul unei poveşti de iubire cum alta nu a mai fost care s-a derulat pe parcursul a 12 ani. Ea i-a devenit muză, au lansat împreuna cântecul “Je t’aime, moi non plus…” şi au devenit părinţii unei fetiţe, Charlotte. Jane avea să plece din domiciliul conjugal, sătulă de excesele lui Serge.


În ciuda despărțirii lor, Birkin a continuat colaborarea cu cântărețul, ei lucrând împreună la albumul "Ex-fan des sixties", lansat în 1978. Ea şi-a regasit dragostea în brațele lui Jacques Doillon, cu care a avut o fiică, Lou Doillon. Jane şi-a continuat cariera şi a lansat albumele “Versions Jane”, “A la légère”, “Rendez-vous” sau “Fictions” şi a realizat două scurt-metraje.

Dispariţia tragică a fiicei ei, Kate, avea să o marcheze profund. Charlotte şi Lou, celelalte fiice ale ei, aveau să îi fie mereu alături. Iar Charlotte i-a dedicat documentarul “Jane par Charlotte”, pe care l-au prezentat în 2021, la cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de film de Cannes.