Magic News

Istoria dansului chinezesc, adusă pe scena FITS

În perioada 23 iunie – 2 iulie, la Sibiu are loc Festivalul Internațional de Teatru, intrat pe podiumul celor mai mari evenimente de acest gen din lume. Anual, micul oraș cochet devine un hub cultural, unde totul se transformă într-o scenă pe care se reunesc artiști de pe toate continentele lumii.

Marți seară, publicul a avut șansa de a vedea pe scena Filarmonicii o producție din Beijing care explorează istoria dansului clasic din China. Pentru cei pasionați de dans, show-ul traversează diferitele etape prin care au trecut atât dansul, cât și muzica de la o dinastie la alta. Ca o lecție despre cultura și civilizația Chinei, programul include dansul evantaielor, dansul emoționant al cocorului singuratic, dansul apsarelor specifice culturii Dunhuang, superbul Cântec al armoniei și dansul libertății din Wei, Jin și Dyn.

În mare, mai ales pentru cei interesați de dans și de cultura asiatică, în special cea a Chinei, spectacolul e ca o călătorie vizuală și auditivă în timp. E făcut cu grijă și finețe astfel încât să treacă elegant dintr-o bucată coregrafică în alta, unde fiecare moment reprezintă o altă perioadă istorică și un alt curent din istoria dansului chinezesc. 

Dansatorii veniți tocmai din Beijing au fost luați prin surprindere de interesul și reacțiile românilor din sală. Trupa foarte tânără, care a lansat producția în urmă cu doar trei luni, a primit la finalul reprezentației aplauze îndelungate, ovații și flori din partea publicului care a umplut întreaga sală. Ăsta e un lucru miraculos care se întâmplă în cadrul FITS. Faptul că poți vedea, din sală, atunci când niște artiști vin cu rezerve într-un loc și către un public despre care nu știu nimic, și care simt că abia la un eveniment de o asemenea amploare și în fața unor oameni total necunoscuți vor primi un verdict obiectiv pentru produsul lor artistic. Iar atunci când se întâmplă reacții precum cea de după spectacolul „China. O istorie a dansului”, bucuria e perfect lizibilă pe fețele oamenilor copleșiți de pe scenă. 

În ceea ce privește sezonul spectacolelor de dans, FITS s-a dezvoltat impresionant de la o ediție la alta. În fiecare an, publicul din România primește prin prisma festivalului șansa de a vedea unele dintre cele mai mari companii de dans din lume. Numai în această ediție, spectatorii au ocazia de a vedea dansatori care aduc pe scena autohtonă stiluri din întreaga lume. Vorbim de performance-uri de dans din Spania, Marea Britanie, China, Israel și multe altele. 

Anul acesta, care marchează ediția cu numărul 30, îi are ca headlineri nu doar în secțiunea dans, dar și în toată selecția acestui an, pe Vertigo Dance Company. Ei vor ajunge la Sibiu pe 30 iunie și 1 iulie, unde vor dansa MAKOM 30, un spectacol conceput special pentru ediția aniversară a celui mai important eveniment cultural din România. Cele două reprezentații vor avea loc la Centul Cultural „Ion Besoiu” din centrul Sibiului.