Make Life Magic

Nu ai chef de muncă, după vacanță?

Dacă și ție ți se pare copleșitor să te întorci la muncă după câteva zile libere, avem câteva soluții care să facă tranziția mai ușoară.

După mini vacanța de 1 Iunie și de Rusalii, deși e marți, cei mai mulți oameni au senzația că este luni. A reînceput săptămâna de muncă, iar tu, în loc să debordezi de energie după ce ai avut șansa să-ți încarci bateriile, te simți mai degrabă năuc și incapabil să te concentrezi pe sarcinile obișnuite de muncă.

Ce se întâmplă? În definitiv, ai lipsit doar câteva zile și totuși pare că nu mai știi ce ai de făcut. 

Adevărul este că ruperile de ritm, pe cât sunt de necesare, pe atât de mult ne provoacă atunci când avem nevoie să ne reluăm activitatea. Volumul obișnuit de muncă pare copleșitor, simți că n-ai nici elan, nici putere de concentrare. 

Am două vești bune pentru tine: 

- toată această năuceală e mai comună decât ai crede.

- toată această năuceală va trece.

Este absolut normal să avem nevoie de timp să ne adaptăm la ritmul obișnuit de lucru și, cu cât ne împăcăm mai repede cu ideea că nu trebuie să ne simțim ciudat sau jenați de această nevoie de timp, cu atât va trece mai repede senzația că suntem rupți de realitate. 

Există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a te adapta mai ușor la munca de după vacanță.

1. Planifică-ți realist întoarcerea!

Planificarea este cel mai bun prieten când avem nevoie de claritate. În loc să te repezi direct în miezul lucrurilor și să te apuci de prima sarcină care-ți trece prin cap, dă-ți o jumătate de oră și pune pe o listă ce ai de făcut. 

Apoi, discută cu colegii despre proiectele comune și stabilește-ți o strategie pe următoarele zile.

Notează ce ai de făcut azi, stabilește prioritățile și ia în calcul timpul necesar fiecărui pas. Nu te supraîncărca, riști să intri în panică pentru că nu poți duce la bun sfârșit tot ce ți-ai propus.

2. Fii organizat!

După ce ai terminat lista cu sarcini și le-ai prioritizat, este important să îți verifici e-mailurile și să îți actualizezi calendarul, astfel încât să nu ratezi nicio întâlnire importantă și să nu depășești un termen limită de care, poate, ai uitat. În plus, poți să îți organizezi biroul într-un mod eficient, astfel încât să poți găsi rapid documentele și instrumentele de care ai nevoie.

Așa cum facem ordine acasă, ar trebui să facem ordine și la birou: este spațiul care ne influențează starea de spirit la muncă și ne ajută să devenim productivi sau creativi. 

3. Începe încet!

Nu încerca să faci totul din prima zi de muncă! Începe încet și nu te aștepta să recuperezi decalajul din prima zi. Ține minte: ai fost în vacanță, nu ai făcut nimic greșit. Senzația că trebuie să repari ceva adaugă o presiune inutilă. Avem nevoie de pauze pentru a funcționa pe termen lung, iar nivelurile de energie și de concentrare se vor regla de la sine în câteva zile. Este absolut firesc să nu devenim imediat după o pauză la fel de productivi ca înainte de vacanță. Partea grozavă este că, odată reintrați în ritm, ne vom descoperi mai eficienți și mai creativi decât înainte de vacanță. Promit!

Foto: Pexels