Magic News

Cannes 2023 - Ceremonia de închidere a Festivalului de film. „Anatomie d'une chute”, regia Justine Triet, a câştigat trofeul Palme d'Or

Lungmetrajul „Anatomie d'une chute”, regizat de Justine Triet, a fost recompensat, sâmbătă seară, cu trofeul Palme d'Or, la finalul celei de-a 76-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes.

Filmul spune povestea unei femei acuzate de moartea soţului, cu Sandra Hüller în rolul principal.

Justine Triet a devenit a treia regizoare laureată cu Palme d'Or din istoria festivalului. Cineasta în vârstă de 44 de ani îi urmează lui Jane Campion ("Lecţia de pian", 1993) şi Julia Ducournau ("Titane", 2021).

Trofeul Palme d'Or i-a fost înmânat câştigătoarei de actriţa Jane Fonda, cunoscută pentru angajamentele sale militante.

Justine Triet a denunţat modul în care guvernul francez a "negat în manieră şocantă" mişcarea contra reformei pensiilor. "Iar acest tipar de putere dominatoare din ce în ce mai dezinhibată erupe în mai multe zone", a adăugat ea. Ea şi-a dedicat premiul „tuturor tinerelor regizoare” şi „tinerilor regizori”, şi „chiar celor care nu reuşesc să filmeze astăzi”.

Festivalul de film de la Cannes s-a încheiat cu proiecţia filmului “Elemental”, la care au asistat numeroase celebrităţi.