Magic News

Passenger - live în București, la 10 ani după megahitul „Let Her Go” #ConcertReview

Vă mai amintiți că acum 10 ani umbla în întreaga lume un hit al unui tip cu barbă, o chitară și o voce subțire și metalică? Michael Rosenberg, cunoscut mai bine drept Passenger, a concertat seara trecută la Arenele Romane din București în fața unui public care a dovedit că știe mai multe piese din repertoriul acestuia decât cel pe care îl fredonam cu toții cu o decadă în urmă.

În urmă cu un deceniu ani, planeta asculta și fredona o baladă ușor depresivă numită „Let Her Go”. A nu se confunda cu „Let It Go”, piesa pentru copii din „Frozen”, de la Disney, care s-a lansat cam în aceeași perioadă. Nu de alta, dar până și artistul a glumit pe tema asta seara trecută în timpul concertului de la Arenele Romane zicând: „mai vin câteodată copii de 8-9 de ani la concertele mele care speră să vadă pe scenă o prințesă Disney în rochie și primesc în schimb un britanic ciudat”. Cu tipul ăsta de comentariu, făcut chiar pe la începutul concertului, Mike Rosenberg alias Passenger a dovedit că umorul și naturalețea sunt alte lucruri care-l caracterizează, pe lângă talentul său muzical.

Deși, realist vorbind, britanicul nu a mai avut un hit atât de cunoscut precum cel de acum 10 ani, fanii care îi ascultă muzica și care abia așteptau să îl vadă live i-au dovedit că știu versurile mai multor piese din repertoriu. Acesta a inclus în setlist-ul său piese din diferite perioade și albume ale carierei sale. Câteva dintre momente de aseară au avut chiar o mare încărcătură emoțională aducând un val de energie și bucurie peste marea de oameni adunată să-l vadă pe artistul folk rock.

În prima parte a concertului său, Passenger a inclusiv un cover care i-a uns pe suflet pe rockerii din sală. Acesta a cântat „The Sound of Silence”, balada duo-ului american Simon & Garfunkel, lansată în 1964. Foarte mulți oameni din public au fost încântați de alegerea muzicianului, judecând după reacții, după câți au cântat alături de el și după valurile de ecrane ridicate ale celor care s-au grăbit să înregistreze momentul instagramabil.

Un moment cu o adevărată încărcătură emoțională a fost când muzicianul ne-a povestit relaxat, sorbind când și când dintr-un pahar de „suc de mere Irish” despre cum a ajuns să scrie „Riding to New York”. Într-o perioadă în care acesta încerca în mod constant să se lase de fumat și sfârșea prin a se reapuca, a cunoscut un om, într-o noapte când a coborât din hotelul la care stătea pentru a merge la benzinărie după țigări, și a ajuns să-i audă povestea. Bărbatul fusese diagnosticat cu cancer pulmonar în ultimă fază, nu știa cât mai are de trăit și se hotărâse să parcurgă Statele Unite ale Americii dintr-o parte în alta, cu destinația finală la New York, acolo unde era familia lui pe care n-o mai văzuse de mult timp. Evenimentul l-a inspirat pe britanic să scrie un cântec în 2014 dedicat acestui om întâlnit întâmplător, într-o noapte, în fața unei benzinării. De atunci, la fiecare concert, i-l dedică. Așa cum a făcut și noaptea trecută, închinând paharul pentru el.


„Let Her Go” a fost, evident, hilight-ul serii. Deși mă așteptam ca piesa să vină în finalul setlist-ului, cântărețul a ales să o plaseze ceva mai devreme în concertul de aseară. Asta, spre mulțumirea celor care abia așteptau să audă în sfârșit interpretarea live, care nu a dezamăgit deloc, să cânte, danseze și să filmeze pe durata întregului moment. Dar, după părerea mea, alegerea a fost cu atât mai inspirată cu cât, mie cel puțin, mi s-a părut o „dovadă” indirectă a unui artist care, deși are doar o s piesă devenită megahit internațional, vrea să demonstreze că are și alte piese demne de băgat în seamă în discografia sa care însumează mai bine de 10 ani de carieră.

Un alt punct interesant al serii trecute a venit în momentul în care cel mai bun prieten al său, australianul Stu Larsen, a urcat pe scenă pentru a cânta alături de Passenger una dintre piesele înregistrate împreună. Pe cei doi îi leagă ani de zile de prietenie și de colaborare. Asta, deoarece cu mult timp înainte de a deveni cunoscut internațional pentru „Let Her Go”, Passenger și-a petrecut ani de zile pe drumuri, colindând lumea și cântând ziua la colțuri de stradă, iar seara, prin diferite pub-uri. Toate astea alături de bunul său prieten, Stu Larsen, care a și deschis concertul de la Arenele Romane, imediat după un moment simplu și sincer al tinerei Valeria Stoica, o artistă din Republica Moldova.

Românii care au venit aseară la concertul britanicului au avut șansa de a asculta și o piesă nouă a acestuia. Din spusele sale, Passenger e genul de artist căruia îi place să își „testeze” noile compoziții live direct pe oamenii care aleg să vină la concertele sale, oriunde ar avea acestea loc. Astfel, „Wild Love” s-a auzit pe scena bucureșteană, iar „verdictul” publicului pare să fi fost unul pozitiv. Piesa e o baladă despre momentele în care inima noastră se îndrăgostește de la sine, chiar și atunci când nu ne propunem acest lucru.

După atâtea reprogramări ale acestui concert, fanii care au așteptat de mult să-l vadă live nu au dorit să plece acasă cu una-cu două până britanicul nu le-a răspuns rugăminților de a reveni cu un bis. Deși el avea doar două piese planificate pentru bis, a acceptat să cânte una dintre cele mai frumoase balade de pe ultimul său album, la cererea unui fan din public a cărui zi de naștere era. Cântecul se numește „London In The Spring” și recunosc că, deși nu o știam, mi-a plăcut atât de mult încât mi-a răsunat în căști, pe repeat, pe tot drum de întoarcere spre casă.

La finalul serii, artistul s-a declarat flatat de modul în care a fost primit de români - cu interes, respect, prietenie și căldură. Și din cum am simțit energia celor din jurul meu, pare că nici publicul nu a plecat acasă dezamăgit. Pentru mine, întregul concert a fost un reminder senzațional că un om talentat nu are nevoie de nimic altceva decât de vocea sa, de o chitară și de multă pricepere pentru a un show adevărat.