Make Life Magic

La La Land – the movie, the music

La La Land este muzicalul anului 2017 si nu numai! Al secolului XXI, şi al mileniului 3 (so far, so good).

de Alin Ludu Dumbravă (Sunete)

Posibil să fie cel mai bun şi original muzical de la All That Jazz (Bob Fosse, 1979) încoace! Mult peste Moulin Rouge (2001, Baz Luhrmann) deşi reperul meu ar fi primul film al lui Luhrmann, Strictly Balroom (1992) şi Across the Universe (2007, Julie Taymor), pe care le-am cotat ca fiind unele dintre cele mai originale muzicaluri din ultimii 20-30 de ani! La La Land la fel ca ele, e un film original, dar de data asta cu totul original, soundtrack, muzică, subiect, scenariu! Nu este adaptarea niciunui muzical anterior, nici nu are piese reeditate. Plin de referinţe cinematografice şi de omagii aduse genului (de la Singin’ în the Rain şi The Band Wagon la muzicalurile franceze ale lui Jacques Demy, Domnişoarele din Rochefort şi Umbrelele din Cherbourg), specific la Un American la Paris și Rebel fără cauză (întreaga secvență de la observatorul Griffith). E şi un poem de iubire adresat Oraşului îngerilor şi viselor celor ce vin aici pentru a deveni altceva (City of Stars).

Este al treilea film al lui Damian Chazelle (care ne-a încântat jazzy cu Whiplash) care, la numai 32 de ani, se dovedește a fi unul dintre cei mai interesanți regizori din Hollywood azi! Și acum a devenit cel mai tânar câştigător al premiului Oscar pentru regie!


Actorii Ryan Gosling şi Emma Stone sunt amândoi minunaţi, cu o chimie perfectă între ei, Gosling cântă și dansează (a învățat să cânte la pian special pentru acest rol, deși a avut şi o trupă anterior, anume Dead Man’s Bones). Muzica din nou, de Justin Hurwitz, excelentă!!! Suavă, şarmantă, romantică, jazzy, bazată de fapt cam pe 2 melodii şi pe pian ca instrument de bază. Se spune că Hurwitz ar fi livrat vreo 1900 de variante la melodii, unele bune, unele proaste, unele foarte bune.

Bonus sonor - o piesă a lui John Legend, care are și un rol în film, un muzician foarte în vogă care contribuie cu o piesă catchy, de mare forţă, incandescentă! (Start A Fire), de top, care mi-a amintit de fuziunea rockjazz-funk, un hit FM antemic al unor super-grupuri gen Toto, mixat cu un pic de Commodores.

LLL a luat premii peste premii (a avut premiera la Veneția, unde Emma Stone a luat premiul de interpretare), 7 premii Globul de Aur (record absolut!), 6 premii BAFTA, premiul AFI pentru cel mai bun film al anului, 14 nominalizări (uriaş!!!) la Oscar, unde a luat șase (dar nu best movie), premii printre care best music și best song -”City of Stars, are you shining just for me?”.


LA LA LAND ORIGINAL MOTION PICTURE SOUNDTRACK

Data apariţiei: 9 decembrie 2016

01. Another Day Of Sun - La La Land Cast

02. Someone In The Crowd - Callie Hernandez & Emma Stone & Jessica Rothea & Sonoya Mizuno

03. Mia & Sebastian's Theme - Justin Hurwitz

04. A Lovely Night - Emma Stone & Ryan Gosling

05. Herman's Habit - Justin Hurwitz

06. City Of Stars - Ryan Gosling

07. Planetarium - Justin Hurwitz

08. Summer Montage / Madeline - Justin Hurwitz

09. City Of Stars - Emma Stone & Ryan Gosling

10. Start A Fire - John Legend

11. Engagement Party - Justin Hurwitz

12. Audition (The Fools Who Dream) - Emma Stone

13. Epilogue - Justin Hurwitz

14. The End - Justin Hurwitz

15. City Of Stars (Humming) (feat. Emma Stone) - Justin Hurwitz