Lifestyle - Pentru mămici

Ghiozdanele prea grele fac rău spatelui copiilor

Releva un studiu publicat in revista Spine

ToÅ£i părinÅ£ii sunt îngrijoraÅ£i când îÅŸi văd copiii plecând la ÅŸcoală cu ghiozdane enorme pe spate, care par să fie mai grele decât ei. Sau, mai degrabă, erau îngrijoraÅ£i pentru că unii au optat, de câÅ£iva ani, pentru ghiozdane pe roÅ£i, mult mai confortabile. Însă nu toÅ£i elevii au astfel de serviete ÅŸi o pare din durerile de spate ÅŸi din deformaÅ£iile coloanei copiilor sunt atribuie greutăţii excesive a ghiozdanelor, arată săptămânalul francez Le Point.

 

 

Un studiu, realizat în condiÅ£ii apropiate de realitate ÅŸi publicat în revista ÅŸtiinÅ£ifică Spine, enumeră efectele imediate ale acestor ghiozdane asupra zonei lombare. Analizele au fost realizate cu un aparat RMN (rezonanţă magnetică) care putea vizualiza coloana vertebrală în poziÅ£ia stând în picioare. Trei băieÅ£i ÅŸi cinci fete, voluntari, în vârstă de 11 +/- 2 ani, cu greutatea de 44 +/- 9 kg în medie, au fost supuÅŸi la cinci examene ale părÅ£ii inferioare a spatelui: lungiÅ£i pe spate, apoi în picioare, fără greutăţi pe spate, apoi cu un ghiozdan cu greutăţi de 4 kg, 8 kg ÅŸi 12 kg. Greutăţile erau echivalente cu puÅ£in sub 10%, 20% ÅŸi 30% din greutatea medie a corpului. Au fost purtate timp de zece minute fiecare, repartizate pe umeri de bretelele ghiozdanului.

 

 

Rezultatul a fost că greutăţile au comprimat discurile intervertebrale, mai ales la mijlocul ÅŸi în partea inferioară a spatelui. Au provocat ÅŸi o asimetrie semnificativă a coloanei lombare, de cinci ori spre dreapta ÅŸi de trei ori la stânga. În schimb, nu s-a înregistrat o variaÅ£ie importantă a cambrării lombare existente. Copiii îÅŸi adaptau poziÅ£ia la fiecare greutate. Acestea au provocat totuÅŸi dureri ale spatelui, a căror intensitate era proporÅ£ională cu greutatea ghiozdanului. Potrivit autorilor studiului, acest lucru dovedeÅŸte că ghiozdanele provoacă dureri ale spatelui, comprimarea discurilor ÅŸi o asimetrie a coloanei vertebrale la copii chiar atunci când greutatea este mai mică de 10% din greutatea corpului, limită în general tolerată. Ei recomandă, prin urmare, găsirea unor soluÅ£ii de micÅŸorare a greutăţii purtate zilnic de copii.