Magic News

Solistul Bosquito despre concertul de la Sala Palatului: „așa ar trebui să sune trupa”

Bosquito vă invită să sărbătoriți iubirea și cei 23 de ani de activitate a trupei printr-un concert de zile mari la Sala Palatului, pe 14 februarie. Despre ce se va întâmpla acolo am vorbit cu Radu Almășan într-un interviu exclusiv pentru magicfm.ro

Cui nu îi vine să danseze pe cântecele pasionale și dinamice ale celor de la Bosquito?! E greu de imaginat cât de multe chefuri s-au dat pe „Hopa, Hopa”, „Pepita” sau „Bosquito” și câte povești de dragoste au avut ca fundal acordurile muzicii lor. Generații întregi au copilărit, au crescut și s-au distrat alături de Bosquito în cei 23 de ani de activitate a acestora. Pentru a celebra acești ani petrecuți pe scena românească de muzică, cât și iubirea, Bosquito să invită la Sala Palatului pe 14 februarie, fix în ziua de Valentine’s Day. Concertul va începe de la ora 19.30, iar cei care vor veni vor avea parte de un show de amploare. Mai multe despre tot ce se va întâmpla în acea seară am vorbit cu Radu Almășan într-un interviu exclusiv pentru magicfm.ro. Biletele sunt disponibile aici.


Eusebiu Tudoroiu: De ce Bosquito la Sala Palatului e cea mai bună variantă de a petrece Valentine's Day?

Radu Almășan: Pentru că poți să te îmbogățești cu o amintire specială, care să te țină o viață întreagă. Mai ales dacă nu ești la primul Valentințe Day, când totul e wow și special, iar o masă cu un trandafir în oraș e oricum ceva savuros pentru un cuplu tânăr. Când un cuplu are deja câțiva ani împreună, atunci bănuiesc câ treaba asta cu ieșitul în oraș s-a epuizat. Inclusiv eu, care sunt cu soția mea de opt ani, intru în panică și mă gândesc ce idee nouă aș putea să găsesc. Nu se întâmplă de fiecare Valentine's să fie un concert la Sala Palatului de o asemenea anvergură, mai ales dacă ești iubitor de Bosquito și ai crescut cu cântecele noastre sau dacă îți definesc relația, pentru că sunt mulți oameni care s-au cunoscut la concertele noastre sau care s-au sedus pe piesele noastre. Atunci asta e cu atât mai mult un motiv să ajungi la acest concert. Noi nu l-am pus pe 14 dintr-o strategie, ci pur și simplu asta e data noastră de formare, 14 februarie 2000. Habar nu aveam noi atunci de sărbătoarea iubirii, dar uite că acum, la 23 de ani, a devenit o mare sărbătoare de import. Profităm de acestă coincidență și ne serbăm 23 de ani de activitate. Că se întâmplă să fie și această sărbătoare, cu atât mai bine pentru toată lumea.

Valentine’s Day sau Dragobete?

Ambele! E vorba de dragoste. În lumea asta care a luat-o razna cu hate-ul și paranoia generală, o zi în care se celebrează cel mai frumos sentiment și singurul care face viața să merite trăită, e bine venită. Dacă îmi dai încă 500 de Valentine’s Day, I'll take them all. Sunt din ce în ce mai puține zile în care lumea o lasă mai moale cu probleme cotidiene și se reîntoarce la sentimentul ăsta de bază. Așa că le vreau pe ambele.

Ce înseamnă pentru tine iubirea?

Cred că pentru oricine ar trebui să însemne totul! Iubirea în general, nu doar de un anumit tip. Eu am parte de iubire pentru că iubesc ceea ce fac, iubesc orașul meu, casa mea, oamenii și lucrurile care mă înconjoară, cărțile, filmele și tot așa. În general, cu cât iubești mai mult, ești tot mai curios și mai fericit. Dacă nu iubești mi se pare că te privezi de foarte multe aspecte ale vieții pe care tu intenționat îți dorești să nu le cunoști.

Bosquito s-a format pe 14 februarie 2000. Cum e trupa de azi față de cea care abia debuta acum 23 de ani? Ce sfat i-ai da lui Radu Almășan, puștiul din 2000?

Acum 23 de ani mi-aș fi dat o mână și un picior să îmi dea cineva certitudinea că vom ajunge să facem și să fim unde suntem azi. Pentru că de asta am înființat formația. Visam să facem turneele pe care le avem, să avem atâtea piese bune și să ne iubească lumea. Oamenii care ne apreciază, ăia care sunt, ne sunt mereu alături. Sunt persoane care vin la concertele noastre încă de la început. Entuziasmul e ce ne caracteriza mai mult atunci. Mi-aș dori să mai am aceeași doză de entuziasm. Iar dacă ar fi să-mi dau un sfat, nu știu exact ce să zic, pentru că mi se pare potrivită traiectoria pe care am mers, însă mi-aș spune să nu mai fiu atât de stresat și agitat. Până la urmă, eram, totuși, un puști de 19 ani, care încerca să țină împreună o formație cu membri mai în vârstă decât mine și cu mai multă experiență. Știam că e o chestiune de timp. În sensul că dacă aveam succes mai repede, îmi era mai ușor să țin trupa împreună, dar dacă succesul întârzia să apară, probabil că ar fi început să cânte cu alte formații sau să plece definitiv. De fapt, dacă stăm să ne gândim, din prima formulă de Bosquito, pianistul și toboșarul au plecat în primele trei săptămâni. Asta m-a făcut să îmi dau seama că o carieră seriosă se clădește pe niște cântece foarte bune în primul rând, nu pe alte elemente care se rezolvă de la sine, cum ar fi imaginea. Și atunci pe asta am marșat și am avut noroc. Dar mi-ar fi plăcut să am atunci liniștea de acum. Îmi sărea țandăra din orice, eram destul de temperamental. Pe de-o parte, chestia asta m-a ajutat, pentru că nu poți cânta un stil muzical pasional dacă nu ai genul ăla de temperament, dar m-a și încurcat, pentru că eram destul de dur cu mine și cu cei din jur.

Ce-i așteaptă pe cei care vor fi alături de voi pe 14 februarie la Sala Palatului?

Un setlist în care încercăm să îmbinăm armonios hiturile pe care ei le știu de atâta timp cu piesele noastre mai noi și care sunt puțin mai elaborate decât ce cântam atunci. Cred că am ajuns la punctul ăsta după 23 de ani de activitate și, practic, o să fie o sărbătoare a pieselor. Nu vrem să ne îmbrăcăm special, cu cine știe ce costume, vrem doar să fim noi. Foarte multe piese din repertoriul Bosquito au fost scrise cu partitură pentru viori, sau cu suflători iar toate astea vor fi la Sala Palatului. Asta e un plus, pentru că de regulă, din diferite motive, nu prea putem merge cu formula asta extinsă oriunde ajungem noi. Așa că e o bucurie să avem ocazia să fim în formulă completă. De fapt, așa ar trebui să sune trupa și sper că următorul nivel al carierei noastre să reprezinte o soluție pentru a aduce genul ăsta de spectacol în toate orașele din țară, unde ne așteaptă lumea.

Ce urmează pentru Bosquito după Valentine's Day?

Ca să fiu sincer, nu m-am gândit foarte tare la viitor. Într-un fel. am fost ca un antrenor care se concentrează pe următorul meci, nu pe finala campionatului. Clar, o serie de concerte în țară, asta sigur. Noi de felul nostru cântăm oricum destul de mult.