8 Mai A fost odata...

8 Mai A fost odata...

Intr-o zi de 8 mai, in 1978, italianul Reinhold Messner si austriacul Peter Habeler realizau prima ascensiune fara tuburi de oxygen a Everestului, pe traseul de pe creasta de sud-est. La 20 august 1980, Messner a devenit primul care a ajuns singur pe varf, fara tuburi de oxigen sau sustinere, pe traseul nord-vestic, mai dificil, pe Pasul Nordic si pe Marele Culoar. A urcat trei zile complet singur de la tabara de baza aflata la 6.500 de metri altitudine. Majoritatea expeditiilor folosesc tuburi si masti de oxigen la altitudini de peste 8.000 m. Utilizarea tuburilor de oxigen in incercarile de a urca pe Everest a fost controversata. George Mallory a spus despre utilizarea lor ca este nesportiva, dar pana la urma a concluzionat ca este imposibil de ajuns pe varf fara tuburi de oxigen si, in consecinta, le-a folosit el insusi. Cand Tenzing si Hillary au ajuns pentru prima oara pe varf in 1953, au folosit masti de oxigen. In urmatorii douazeci si cinci de ani, tuburile de oxigen devenisera echipament standard la orice tentativa. Reinhold Messner a fost primul care a incalcat traditia tuburilor de oxigen si, in 1978, impreuna cu Peter Habeler, a realizat prima ascensiune reusita fara ele. Desi a fost criticat, sugerandu-se ca ar fi folosit mini-sticle cu oxigen — ceea ce Messner a negat — Messner a urcat apoi pe varf singur, fara oxigen suplimentar si fara carausi sau partener, pe traseul nord-vestic, mai dificil, in 1980. Controversa privind tuburile de oxigen s-a intensificat dupa dezastrul din 1996. Prin cartea lui, Into Thin Air (1997), Jon Krakauer a criticat utilizarea tuburilor de oxigen. Krakauer a scris ca utilizarea tuburilor de oxigen permite unor alpinisti, altfel nepregatiti, sa incerce cucerirea varfului, conducand la situatii periculoase si morti. Dezastrul din 11 mai 1996 a fost partial cauzat de numarul foarte mare de alpinisti (34 in acea zi) care incercau sa urce, cauzand aglomeratie la Treapta Hillary si intarziind pe ceilalti, dintre care majoritatea au ajuns la varf dupa ora 2 p.m., ora la care de obicei cei care nu au ajuns pe varf se intorc in tabara. El a propus interzicerea utilizarii tuburilor de oxigen in afara cazurilor de urgenta, argumentand ca aceasta ar duce si la scaderea poluarii Everestului — multe sticle goale s-au adunat pe pantele sale — si ar tine alpinistii nepregatiti departe de munte.

Tot intr-o zi de 8 mai, in 1541, conchistadorul spaniol Hernando de Soto ajungea la raul Mississippi si il denumea Río de Espíritu Santo

Pe 8 mai 1852, la Iasi avea loc premiera comediei ‘’Chirita in provincie'’ de Vasile Alecsandri. Piesa va deveni un reper permanent, in special in repertoriul primului Teatru National al Romaniei, cel din Iasi, al carui director era Vasile Alecsandri. ‘’Chirita in provincie'’ nu a lipsit niciodata de pe afisul Nationalului din Iasi, Chirita fiind jucata in travesti de actori legendari ca Matei Millo si Miluta Gheorghiu. Acesta din urma a jucat rolul Chiritei in peste 1.500 de reprezentatii, record greu de egalat vreodata cu un spectacol, oriunde in lume. Astazi, la Iasi, cea mai recenta montare a “Chiritei in provincie” se joaca deja de 11 ani, cu casa inchisa.

In 1868, pe 8 mai, Societatea Centrala “Tirul” inaugura, printr-un concurs complex de trageri, primul poligon modern.

La data de 8 mai 1885, trupa de opera a Teatrului National din Bucuresti prezenta primul spectacol in limba romana, ‘’Linda de Chamonix'’, de G. Donizetti.

Tot intr-o zi de 8 mai, in 1914, in Statele Unite era fondata compania Paramount Pictures.

Pe 8 mai 1921 incepea, la Bucuresti, Congresul Partidului Socialist din Romania (8-12 mai), care hotara transformarea in Partidul Comunist din Romania.

In 1970, pe 8 mai, se lansa in Marea Britanie ultimul album de studio al trupei "The Beatles", "Let It Be".

La 8 mai 1972 era inaugurat la Bucuresti Muzeul National de Istorie a Romaniei, in fostul Palat al Postelor. Este cel mai important muzeu de istorie si arheologie din Romania, atat prin marime cat si prin patrimoniu.

Pe 8 mai 1982, canadianul Gilles Villeneuve, considerat unul dintre cei mai talentati piloti de Formula 1 din lume, isi pierdea viata, la 32 de ani, intr-un accident petrecut in calificarile Marelui Premiu al Belgiei. Nu a apucat sa devina campion mondial, desi talentul sau urias l-ar fi indreptatit sa castige titlul suprem in Formula 1. In anii care au urmat, legenda lui a crescut si nu a fost eclipsata decat de moartea lui Ayrton Senna, 12 ani mai tarziu. La 15 ani de la moartea lui Gilles Villeneuve, in 1997, fiul sau, Jacques, devenea campion mondial de Formula 1.
In 1984, pe 8 mai, Uniunea Sovietica anunta ca va boicota Olimpiada de Vara de la Los Angeles, California, ca raspuns la boicotul american al Jocurilor Olimpice din 1980 de la Moscova. Ca urmare a boicotului americanilor, care protestau impotriva invaziei Afganistanului de catre armata sovietica, la Moscova au lipsit de la intreceri 65 de tari care urmasera decizia presedintelui Jimmy Carter. La Los Angeles, 14 tari est-europene si altele din blocul comunist inclusiv URSS, Cuba si Germania de Est nu s-au prezentat la Jocurile Olimpice, exceptie facand Romania, China si Iugoslavia.

Tot intr-o zi de 8 mai, in 1993, albumul "Get A Grip" al trupei Aerosmith se clasa pe locul 1 in topurile americane si pe locul 2 in topurile britanice. Albumul s-a vandut in peste 20.000.000 de exemplare in intreaga lume si a adus trupei 2 premii Grammy.

Pe 8 mai 1999, piesa lui Ricky Martin "Livin' La Vida Loca" era fredonata de toata lumea si cucerea clasamentele muzicale. Desi considerat de cea mai prestigioasa revista muzicala - Rolling Stone – unul dintre cele mai enervante 20 de cantece din toate timpurile, hitul "Livin' La Vida Loca" s-a vandut in milioane de exemplare si poate fi auzit pe coloana sonora a filmului de animatie “Shrek 2”, cantat de Eddie Murphy si Antonio Banderas.

Astazi avem cativa sarbatoriti: cantaretul de origine spaniola Enrique Iglesias, Anca Turcasiu si fotbalistii Victor Piturca si Adrian Ropotan. Si tot astazi este Ziua mondiala a Crucii Rosii.

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/

Ioana de Hillerin