Intr-o zi de 6 mai, in 1994, era inaugurat tunelului de sub Canalul Manecii, considerat de experti "lucrarea secolului". Eurotunelul, cu o lungime de 50 de km, situat la o adancime cuprinsa intre 25 si 45 de metri sub fundul marii, a costat 10 miliarde de lire sterline. Ideea acestui tunel dateaza din anul 1875, cand s-au inceput la Sangate sapaturile, fiind mai tarziu (1882) abandonate. Tunelul actual a fost construit intre anii 1987 si 1994, in cooperare de guvernele Regatului Unit si Frantei. Tunelul Canalului Manecii (in engleza Channel Tunnel, "Tunelul Canalului", in franceza Tunnel sous la Manche, "Tunelul pe sub Canalul Manecii") este un tunel feroviar submarin, lung de 50 km, care leaga vestul Frantei cu sud-estul Angliei, pe sub Canalul Manecii. Tunelul a fost construit in cooperare de guvernele Regatului Unit si Frantei. Este al doilea tunel feroviar ca lungime din lume, depasit fiind doar de tunelul japonez Seikan. Traversarea masinilor, autocarelor, motocicletelor si camioanelor este asigurata de navete feroviare si dureaza aproximativ 35 de minute de la peron la peron. Sapat in stratul de creta albastra, la o adancime medie de 40 m sub fundul marii (107,3 m adancime maxima), tunelul este format de fapt din 3 galerii: doua tunele feroviare, cate unul pentru fiecare sens, cu un diametru util de 7,6 m si o galerie de serviciu lata de 4,8 m, prin care circula vehicule speciale. Galeriile britanica si franceza, care fusesera sapate cu ajutorul masuratorilor cu laser, s-au intalnit prima data pe 30 octombrie 1990, printr-o mica gaura in galeria de serviciu. Diferenta intre centrul celor doua tunele era de doar 358 mm orizontal si 58 mm vertical. Cand cele doua tunele au fost unite complet, pe 1 decembrie 1990, a fost prima data in ultimii 8.500 de ani cand se putea merge pe uscat intre Anglia si Franta. Tunelul a fost inaugurat oficial de catre Regina Elisabeta a II-a si presedintele francez François Mitterrand in cadrul unei ceremonii in Calais pe 6 mai 1994.
Pe 6 mai 1682, Ludovic al XIV-lea, Regele Soare, se muta in Palatul de la Versailles, la sud-vest de Paris, pentru a putea tine sub observatie intrigile de la Curte. Palatul gazduia in cele 700 de incaperi 3.000 de nobili, curteni si doamne de companie si era deservit de 35.000 de slujitori. Palatul si parcul au fost construite intr-un loc mlastinos. Mai mult de 22.000 de muncitori au transformat cele 100 de hectare de mlastina in cel mai frumos palat din lume la acea vreme, cu gradini decorate cu zeci de statui si 400 de fantani. Atunci cand mirosul toaletelor de la Versailles devenise de nesuportat, Ludovic a comandat 3000 de copaci parfumati, dintre care unii rezista si astazi. Plantele in ghivece, peste 150.000 erau schimbate de 15 ori pe an, astfel incat Versailles-ul sa fie tot timpul inflorit.
In 1791, pe 6 mai, Palatul Luvru din Paris era transformat in muzeu. Peste aproape 100 de ani, pe 6 mai 1889, Turnul Eiffel era deschis oficial spre vizitare publicului in cadrul Expozitiei Universale din Paris.
La data de 6 mai 1849, trupele maghiare conduse de maiorul Hatvani erau infrante decisiv de catre Armata revolutionara a lui Avram Iancu.
Tot intr-o zi de 6 mai, in 1888, Victor Babes facea primele vaccinari antirabice la Bucuresti.
Pe 6 mai 1899, Romania participa la prima Conferinta a Pacii, care a avut loc la Haga. La acest forum international se incheie Conventia asupra reglementarii pasnice a conflictelor internationale.
In 1940, pe 6 mai, John Steinbeck devenea laureat al premiului Pulitzer pentru romanul sau Fructele maniei.
La data de 6 mai 1954, atletul britanic Roger Banister devenea primul om din lume care alerga o mila (1.601 metri) in mai putin de patru minute. In urmatorii doi ani peste 300 de atleti reuseau sa egaleze aceasta performanta.
Pe 6 mai 1984, avea loc, la Palatul Sporturilor din Bucuresti, gala de adio a gimnastei Nadia Comaneci. Odata cu retragerea din activitatea competitionala, Nadia primea din partea presedintelui Comitetului International Olimpic, Juan Antonio Samaranch, Ordinul Olimpic „Colanul de Argint”.
In 2002, pe 6 mai, piesa "Bohemian Rhapsody" a celor de la Queen era declarata in urma unui sondaj melodia preferata (din toate timpurile) a englezilor. Pe locul al doilea s-a situat "Imagine" a lui John Lennon iar pe locul al treilea, "Hey Jude" de la The Beatles.
Tot intr-o zi de 6 mai, in 2003, era inaugurata, la Moscova, statia de metrou aflata la cea mai mare adancime din lume. Statia Park Pobedi (Piata Victoriei) este construita la 90 de metri sub pamant.
Pe 6 mai 2004, casa de licitatii londoneza "Christie's" organiza cea mai importanta licitatie legata de muzica pop din istoria companiei. Atunci au fost vandute obiecte apartinand trupei Beatles in valoare de peste 788.643 de lire sterline. Printre obicetele licitate s-au numarat: un guler de piele purtat de John Lennon, un contract incheiat de trupa cu managerul Brian Epstein, o chitara Kensington la care au cantat Lennon si Harrison si cateva desene realizate de John.
Astazi avem doi sarbatoriti importanti: actorul american George Clooney si fostul prim-ministru britanic, Tony Blair.
Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/
Ioana de Hillerin