Intr-o zi de 5 septembrie, in 1972, in timpul Jocurilor Olimpice de la Munchen, opt teroristi arabi, reprezentand grupul militant "Septembrie Negru", patrundeau in Satul Olimpic, ucideau doi membri ai delegatiei Israelului si ii luau ostatici pe alti noua. In timpul operatiunii de salvare au murit ostaticii, 5 teroristi si un politist. In total, in Masacrul de la Olimpiada din Munchen, 11 membri din delegatia Israelului la Jocurile Olimpice de Vara de la Munchen, Germania, au fost ucisi de grupul terorist palestinian. Cinci palestinieni, imbracati in echipament sportiv si avand asupra lor genti pline cu armament, au reusit sa patrunda in satul olimpic in cursul noptii, unde s-au intalnit cu alti trei complici – toti membri ai gruparii “Septembrie negru”. Acestia au luat cu asalt apartamentele in care erau cazati sportivii israelieni, ucigand pe loc doi dintre membrii delegatiei si luandu-i ostatici pe restul. Negocierile purtate de seful Politiei germane, Manfred Schreiber, si liderul echipei olimpice egiptene, Ahmed Touni, nu au avut succes desi au durat mai bine de 20 de ore. Teroristii au cerut autoritatilor eliberarea a 234 de prizonieri arabi si germani si un avion cu care sa ajunga la Cairo. Teroristii au fost atrasi in capcana la baza aeriana Fýrstenfeldbruck, inecata intr-o baie de sange dupa un schimb de focuri de doua ore. Masacrul de la baza aeriana s-a soldat cu moartea celor 9 ostatici israelini, a 5 dintre teroristi, precum si a unui politist. Olimpiada a fost reluata dupa o pauza de 34 de ore de la tragicul atac.
Pe 5 septembrie 1905 era semnat Tratatul de la Portsmonth (Marea Britanie), care a dus la incheierea ostilitatilor militare dintre Rusia si Japonia.
In 1940, pe 5 septembrie, avea loc suspendarea Constitutiei din februarie 1938. Regele Carol al II-lea ii ceda generalului Ion Antonescu principalele prerogative regale.
La data de 5 septembrie 1944, Armata a IV-a romana oprea ofensiva germano-ungara din centrul Transilvaniei.
Tot intr-o zi de 5 septembrie, in 1957, era publicat romanul lui Jack Kerouac “Pe drum”, definitoriu pentru Generatia Beat, miscare social-literara initiata de un grup de scriitori americani din anii 1950 și 1960 care se identificau drept persoane care se opun materialismului si conformismului american de dupa razboi.
Pe 5 septembrie 1958, era publicat in Statele Unite romanul lui Boris Pasternak "Doctor Jivago".
In 1967, pe 5 septembrie, trupa The Beatles inregistra piesa "I Am the Walrus", compusa de John Lennon, in studioul Abbey Road din Londra.
La data de 5 septembrie 1975, un plan de asasinare a presedintelui american Gerald Ford esua, agentii serviciilor secrete reusind sa o impiedice pe Lynette "Squeaky" Fromme (adepta a cultului condus de Charles Manson) sa foloseasca arma pe care o avea asupra ei. La o jumatate de luna dupa acest incident, Ford a scapat dintr-o noua tentativa de asasinare.
Tot intr-o zi de 5 septembrie, in 1980, avea loc inaugurarea tunelului St. Gotthard din Elvetia; cel mai lung tunel de autostrada din lume (16,22 km) - se intinde de la Goschenen la Airolo.
Pe 5 septembrie 2000 incepea, la New York, "summitul mileniului", reuniune care a grupat aproximativ 160 de sefi de stat sau de guvern.
In 2002, pe 5 septembrie, Heather Mills, a doua sotie a lui Sir Paul McCartney, accepta 50.000 de lire sterline reprezentand daune morale din partea publicatiei The Sunday Mirror care publicase un articol in care se spunea ca ar fi gestionat necinstit fonduri destinate unei cauze caritabile.
Astazi isi serbeaza ziua de nastere: Raquel Welch, actrita americana, Werner Herzog, regizor german de film si Michael Keaton, actor american.
Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/
Ioana de Hillerin