31 Decembrie A fost odata...

31 Decembrie A fost odata...

Intr-o zi de 31 decembrie, in anul 1879, Thomas Edison prezenta lumii inventia sa: becul cu filament incandescent. Primul bec a fost inventat, insa, in 1800 de Humphry Davy, un om de stiinta englez. El a inventat o baterie si a conectat la ea doua fire si o bucata de carbon. Carbonul s-a aprins producand lumina. Acesta tehnica de obtinere a luminii s-a numit arc electric. Se considera insa ca lumina electrica a fost inventata consecutiv de doi oameni: Thomas Edison in Statele Unite si Sir Joseph Wilson Swan in Anglia. Oamenii foloseau deja surse de iluminat pe baza de arc electric, care produceau lumina prin crearea unui arc de electricitate intre doua fire. Totusi, lumina orbitoare pe care o emana un asemenea arc electric a facut ca asemenea surse de lumina sa nu fie cele mai potrivite pentru uzul casnic. In anul 1860 Joseph Swan introducea arcul de carbon intr-un container de sticla, rezultand ceva ceva asemanator cu becul modern. Problema lui Swan era ca becul sau se ardea foarte repede. Edison, asemenea predecesorilor sai, a conceput ideea de lumina care sa emane dintr-un fir stralucitor, sau filament, produs dintr-o substanta care sa suporte temperaturi foarte ridicate, fara sa se topeasca sau sa se aprinda. Dupa sute de incercari si mai bine de un an de munca sustinuta, Edison a proiectat un filament din fibra de carbon, capabil sa arda constant timp de peste 40 de ore. Desi nu a fost prima sursa de lumina electrica incandescenta, a fost prima care putea fi folosita, datorita faptului ca folosea curent de intensitate mica si in plus, dura multa vreme fara sa se epuizeze. Edison a dezvoltat becul cu filament care putea functiona fara a se arde timp de cateva ore, facand astfel din bec un obiect practic, util in treburile zilnice. In 1880, lui Thomas Edison i-a fost acordat brevetul de inventie pentru sursa sa de iluminare incandescenta, inventie care a avut un impact puternic asupra industriilor electronice si de calculatoare. In prezent, se incearca interzicerea becurilor cu incandescenta in Uniunea Europeana si inlocuirea lor cu becuri economice, care consuma cu aproximativ 75% mai putin curent electric. 

Tot intr-o zi de 31 decembrie, in 1695, in timpul regelui William al III-lea era introdusa in Anglia Taxa pentru ferestre, denumita si taxa pe geam. Abrogata abia
in 1851, taxa a fost o metoda de a strange bani de la oameni, in functie de averea fiecaruia. Cu cat casa era mai mare, cu atat avea mai multe ferestre, s-au gandit autoritatile de la acea vreme. In consecinta, taxa pe proprietate se majora in functie de numarul ferestrelor pe care le avea locuinta. Interesant este ca se mai observa si astazi, la casele care se pastreza din vremea respectiva, spatiile de ferestre care au fost zidite, tocmai pentru a evita plata unor taxe prea mari.
In 1852, pe 31 decembrie, era inaugurat Teatrului National din Bucuresti.
Pe 31 decembrie 1904, avea loc la New York prima celebrare a noului an organizata in celebra Times Square (la vremea aceea numita Longacre Square).

La 31 decembrie 1909, era deschis circulatiei Podul Manhattan din New York.

Pe 31 decembrie 1923, postul de radio BBC transmitea pentru prima data in direct sunetul clopotelor din turnul Big Ben.

Tot intr-o zi de 31 decembrie, in 1925, Consiliul de Coroana ratifica renuntarea printului Carol al II–lea la succesiunea tronului in favoarea fiului sau, Mihai de Hohenzollern. Carol al II–lea s–a stabilit in Franta, sub numele de Carol Caraiman.

In 1936, pe 31 decembrie, era descoperit cortizonul de catre biochimistul american John Cowdery Kendall (Premiul Nobel pentru Chimie, 1962).

La 31 decembrie 1938, celebrul test cu fiola efectuat pentru depistarea soferilor aflati in stare de ebrietate a fost introdus, pentru prima data, in Indianapolis (Statele Unite).

Pe 31 decembrie 1946, presedintele S.U.A., Harry Truman, declara oficial sfarsitul celui de–Al II–lea Razboi Mondial.

In 1956, pe 31 decembrie, T.V.R. transmitea oficial prima emisiune de televiziune din Romania.

Tot intr-o zi de 31 decembrie, in 1984, bateristul trupei Def Leppard, Rick Allen, avea un accident de masina in urma caruia isi pierdea bratul stang.

La 31 decembrie 1989 era abolita pedeapsa cu moartea pe teritoriul Romaniei.

In 1992, pe 31 decembrie, Cehoslovacia se dizolva, rezultand crearea Republicii Cehe si a Slovaciei.

Pe 31 decembrie 1996, muzicianul britanic Paul McCartney devenea Sir, primind titlul de cavaler pentru servicii aduse muzicii.

Tot intr-o zi de 31 decembrie, in anul 2000, solistul trupei Black Crowes, Chris Robinson, se casatorea cu actrita Kate Hudson, fiica actritei Goldie Hawn. Cei doi s-au despartit in 2006.

In 2003, pe 31 decembrie, Natalie Imbruglia se casatorea cu muzicianul Daniel Johns.

La 31 decembrie 2005, albumul Back To Bedlam al lui James Blunt era numit cel mai bine vandut album al anului 2005.

Pe 31 decembrie 2006, George Michael primea nu mai putin de 1,5 milioane de lire sterline pentru o ora de concert la petrecere de Anul Nou a unui miliardar rus.


Sarbatoritii acestei zile sunt: actorul englez Anthony Hopkins, chitaristul si compozitorul englez Andy Summers (The Police), actorul englez Ben Kingsley, basistul Aerosmith Tom Hamilton si actorul american Val Kilmer.

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/

Ioana de Hillerin