Intr-o zi de 31 octombrie, in 1892, scriitorul si medicul britanic Sir Arthur Conan Doyle publica volumul de povestiri Aventurile lui Sherlock Holmes, o colectie de 12 povestiri politiste avandu-l in rolul principal pe faimosul detectiv. Cartea originala a fost ilustrata de Sidney Paget. Acestea sunt primele povestiri scurte despre Sherlock Holmes. Ele au fost publicate initial ca simple povestiri in revista Strand Magazine in perioada iulie 1891 - iunie 1892, apoi in volum, in Marea Britanie, intr-un tiraj initial de 14.500 de exemplare. Cartea a fost publicata si in S.U.A. Sherlock Holmes a devenit faimos pentru cunostintele sale profunde in cele mai variate domenii, spiritul sau de observatie remarcabil, profunzimea gandirii sale si intelegerea logica a celor mai variate cazuri si intamplari. Holmes este probabil cel mai faimos detectiv fictiv si unul dintre cele mai cunoscute si universal recunoscute personaje literare. In total, Conan Doyle a scris patru romane si cincizeci si sase de povestiri sau nuvele in care apare Sherlock Holmes. Acest personaj literar a devenit atat de faimos de-a lungul timpului incat a devenit, se pare, cel mai jucat personaj de catre cei mai multi actori. In acelasi timp, potrivit unei estimari a ziarului The Times, dupa 1964 vanzarile in intreaga lume a povestirilor cu Sherlock Holmes au trecut pe locul doi, dupa Biblie, care este cea mai vanduta carte a tuturor timpurilor.
Pe 31 octombrie 1755, Giacomo Casanova reusea sa fuga din Palatul Dogilor, din Venetia. Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt, celebrul aventurier italian originar din Venetia, a devenit cunoscut datorita peripetiilor sale galante, evocate in „Memoires” („Povestea vietii mele”) scrise intre anii 1791 si 1798, care cuprind existenta sa aventuroasa si experientele si convingerile sale, care se remarca printr-o buna cunoastere si descriere a moravurilor epocii. Casanova nu era un personaj iubit de aristocratia si clerul Venetiei, care l-au condamnat pentru acte de depravare, practici magice si relatii cu reprezentanti ai puterilor straine. Intemnitat in inchisoarea Piombi, el a reusit sa evadeze dupa 15 luni (fiind singurul detinut de la Piombi capabil de o asemenea performanta) si si-a petrecut restul zilelor ferindu-se de urzelile inchizitorilor venetieni.
La data de 31 octombrie 1941, dupa 14 ani de munca sustinuta a unei echipe de peste 400 de muncitori, monumentul de pe Muntele Rushmore era finalizat. Muntele Rushmore, situat langa oraselul Keystone din statul american Dakota de Sud, prezinta - sculptate in granit - statuile a patru presedinti ai Statelor Unite ale Americii, care au marcat cel mai mult istoria lor: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt si Abraham Lincoln. Sculpturile au fost create de Gutzon Borglum, un fost elev al lui Rodin. Statuile sunt situate la altitudinea de 1.740 de metri si masoara 18 metri in inaltime. Mount Rushmore National Memorial atrage anual peste doua milioane de turisti.
In 1955, pe 31 octombrie, Printesa Margaret, Contesa de Snowdon, sora mai mica a reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit, anunta ca renunta la ideea de a se casatori cu Peter Townsend, desi acceptase in 1952 cererea in casatorie. Conform Actului Regal din 1772, printesa nu se putea casatori pana la varsta de 25 de ani decat cu permisiunea Parlamentului si cu acordul reginei. Cabinetul britanic a refuzat sa aprobe casatoria iar ziarele au scris ca aceasta casatorie este "de negandit". Primul ministru Churchill a informat-o pe regina ca primii ministri din Commonwealth in unanimitate erau impotriva casatoriei si ca Parlamentul nu va aproba o casatorie care ar fi nerecunoscuta de Biserica Angliei, cu exceptia cazului in care Margaret ar renunta la dreptul sau de succesiune. La implinirea varstei de 25 de ani (1955), Margaret era, insa, libera sa se casatoreasca cu cine dorea, numai ca presiunea exercitata asupra ei a fost atat de mare, incat ea a renuntat pur si simplu la dragostea vietii ei.
Tot intr-o zi de 31 octombrie, in 1956, contraamiralul american G.J.Dufek a devenit primul om care a reusit sa aterizeze cu un avion la Polul Sud.
Pe 31 octombrie 1970, Michelle Gilliam de la The Mamas and the Papas se casatorea cu actorul Dennis Hopper, iar mariajul lor a durat numai 8 zile.
In 1984, pe 31 octombrie, prim-ministrul Indiei Indira Gandhi este asasinata de doi membri din garda sa de corp.
Tot intr-o zi de 31 octombrie, in 1993, regizorul italian Federico Fellini murea, la Roma, la varsta de 73 de ani. Sotia sa, Giulietta Masina, il va urma dupa numai 5 luni, la 23 martie 1994.
Pe 31 octombrie 2003 era descoperita Planeta pitica Eris, cea mai mare planeta pitica cunoscuta din sistemul nostru solar. Eris are cel putin un satelit, numit Dysnomia.
Sarbatoritii zilei sunt: bateristul irlandez de la U2 Larry Mullen, fotbalistul olandez Marco van Basten si muzicianul american Vanilla Ice.
Astazi este Halloween-ul, sarbatoare de origine celtica preluata de multe popoare din lumea occidentala si Ziua Internationala a Marii Negre.
Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/
Ioana de Hillerin