3 Aprilie A fost odata...

3 Aprilie A fost odata...

Intr-o zi de 3 aprilie, in 1844, Alexandru Ioan Cuza, pe atunci presedinte al Judecatoriei Covurlui, se casatorea cu Elena Rosetti–Solescu, la Solesti, in judetul Vaslui, in conacul familiei ei. Elena era fiica cea mare a postelnicului Iordache Rosetti si a Catincai Rosetti, nascuta Sturdza. Cu acest prilej, Cuza a refuzat sa primeasca tiganii robi trecuti in lista dotala a sotiei, fiind astfel primii care au acceptat hotararea Adunarii Obstesti din 31 ianuarie 1844 de dezrobire a tiganilor. Crescuta de o mama apriga si autoritara, Elena avea o fire cu totul opusa sotului ei: domoala, retrasa, cumpatata, cam stangace si putin timida, lipsita de incredere in fortele proprii era stapanita in societate de puternice complexe de inferioritate. Desi casatoria nu a fost din cele mai izbutite, Cuza nefiind un sot prea statornic, intre ei s-au pastrat, totusi, intotdeauna relatii de respect. Elena i-a ramas alaturi lui Cuza pana la moartea lui si i-a infiat pe cei doi fii nelegitimi pe care Cuza i-a avut cu Maria Obrenovici, crescandu-i ca pe copiii ei. Doamna Elena nu putea avea copii. Urmare a importantului eveniment istoric Unirea din 1859, Elena Cuza a devenit prima doamna a Romaniei. In cei sapte ani de domnie a contribuit, cu modestia si demnitatea ce o caracterizau, la opera reformatoare a Domnului Unirii, sotul sau, fiind inspiratoarea fericita a legii instructiunii publice. De asemenea s-a aplecat cu deosebita intelegere asupra situatiei precare a taranimii, fiind o sustinatoare energica a infaptuirii reformei agrare.

Tot intr-o zi de 3 aprilie, in 1895, la Londra incepea procesul in care celebrul scriitor irlandez Oscar Wilde, autorul romanului "Portretul lui Dorian Gray", era acuzat ultragiu la moralitatea publica, in urma faptului ca-si afisase public orientarea homosexuala. Atitudinea sfidatoare il va costa scump pe Oscar Wilde, care este condamnat la doi ani de inchisoare. Si-a ispasit pedeaspa, a fost parasit de sotie si cei doi copii si a mai trait trei ani, singur, in Franta.

Pe 3 aprilie 1896, in Italia aparea primul numar al publicatiei "La Gazzetta dello Sport", devenita astazi una dintre cele mai prestigioase din lume. „Gazzetta dello Sport” aparea initial de doua ori pe saptamana si a fost infiintata prin fuziunea a doua mici ziare sportive. Publicatia a fost lansata cu ocazia inceperii primelor jocuri olimpice moderne, desfasurate in 1896 la Atena.

In 1897, pe 3 aprilie, in Germania murea compozitorul, pianistul si dirijorul Johannes Brahms. A compus simfonii, concerte pentru vioara si pian, uverturi, “Recviemul german”, sonate, rapsodii lieduri, muzica de camera, valsuri.

La 3 aprilie 1897 Sofia devenea capitala Bulgariei.

Tot intr-o zi de 2 aprilie, in 1948, presedintele american Harry Truman semna Planul Marshall, prin care acorda 5 miliarde de dolari tarilor europene afectate de cel de-al doilea razboi mondial.

Pe 3 aprilie 1975, americanul Bobby Fischer, Campion Mondial en titre la sah, cel care cu trei ani in urma intrerupsese suprematia de 25 de ani a scolii de sah sovietice invingandu-l pe Boris Spassky in "Meciul secolului", ar fi trebuit sa-si apere titlul in fata unui alt rus - Anatoly Karpov. Bobby Fischer a cerut federatiei ca meciul sa se dispute dupa regulile sale si a facut o lista cu 177 de conditii pentru a veni la masa de joc. Una singura nu a fost aprobata, iar americanul nu s-a prezentat la meci si a fost declarat invins.

In 1933, pe 3 aprilie, prima doamna a Americii, Lady Eleanor Roosevelt, informa ziarele ca la Casa Alba se va consuma bere. Trecuse doar o luna de la instalarea sotului sau in functia de presedinte al Statelor Unite ale Americii si cateva zile de cand acesta reusise sa puna capat prohibitiei alcoolului, care dura de 13 ani.

La 3 aprilie 1953, murea, la Lisabona, fostul rege al Romaniei, Carol al II–lea de Hohenzollern–Sigmaringen (1930–1940), presedinte de onoare al Academiei Romane.

Pe 3 aprilie 1953 aparea primul ghid tv, in Statele Unite. Dupa numai un an, publicatia avea deja un milion si jumatate de cititori.

Tot intr-o zi de 3 aprilie, in 1969, Jim Morrison, membru al trupei The Doors, se preda politiei, in Los Angeles. Era acuzat de comportament neadecvat in timpul unui concert sustinut in Miami. A fost eliberat mai tarziu pe cautiune, platind 2000 de dolari.

In 1992, pe 3 aprilie, era semnat, la Bucuresti, un acord referitor la relatiile comerciale dintre Romania si Statele Unite. Actul a fost considerat un nou pas catre acordarea de catre SUA a clauzei natiunii celei mai favorizate.

Pe 3 aprilie 1995 avea loc premiera filmului „Asfalt tango”, coproductie franco-romana, in regia lui Nae Caranfil.

La 3 aprilie 1998 se nastea Paris Michael Katherine Jakson, fiica lui Michael Jackson.

In 2000, pe 3 aprilie, Mariah Carey era internata in spitalul din Massachusetts, suferind de deshidratare si otravire, dupa ce mancase cateva scoici.

Pe 3 aprilie 2007, Keith Richards, chitaristul trupei Rolling Stones, nega faptul ca ar fi prizat cenusa tatalui sau in timpul unei seri in care s-a drogat.

Astazi ii sarbatorim pe: Alec Baldwin, Eddie Murphy, fostul cancelar al Germaniei, Helmut Kohl, cantareata britanica Leona Lewis si regizorul roman Silviu Purcarete.

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/

Ioana de Hillerin