Intr-o zi de 28 martie, in 1964, Muzeul Madame Tussauds din Londra, cel mai faimos muzeu al figurilor de ceara din lume, dezvelea primele copii de ceara ale unor vedete din lumea muzicii – cei patru componenti ai grupului Beatles. Fondatoarea muzeelor Madame Tussauds, Marie Grosholtz (Tussaud este numele dupa casatorie) s-a nascut in Franta, la Strasbourg in 1761. A invatat arta modelarii in ceara de la Philippe Curtius, un doctor in casa caruia mama ei lucra ca menajera. Incurajata de acesta, si-a perfectionat talentul, realizand portretele in ipsos si ceara ale unor personalitati ale vremii. Timp de 9 ani a fost profesoara de arta a surorii regelui Ludovic al XVI-lea. Revolutia Franceza din 1789 ii va schimba total cursul vietii. A fost intemnitata pentru legaturile avute cu familia regala dar a scapat ca prin minune de pedeapsa capitala. Dupa eliberare, a confectionat masti mortuare pentru prizonierii ghilotinati pentru a-si dovedi supunerea fata de noii guvernanti. In 1802 va pleaca in Anglia impreuna cu cei doi fii, aducand cu ea si figurile de ceara mostenite de la mentorul care o initiase. Timp de 30 de ani isi va imbogati colectia si va strabate intreaga tara pentru ca toti sa poata vedea si atinge pe oamenii faimosi ai epocii sau ai unor vremuri apuse. In 1835, la varsta de 74 de ani, obosita de atatea calatorii, decidea sa isi deschida o expozitie permanenta la Londra, astfel luand nastere, pe Baker Street, ineditul muzeu ce ii va aduce celebritatea. In prezent, in lume exista 12 muzee care ii poarta numele (la Amsterdam, Bangkok, Berlin, Blackpool, Hollywood, Hong Kong, Las Vegas, Londra, New York, Shanghai si Washington si Viena).
Pe 28 martie 1797, americanul Nathaniel Briggs obtinea primul patent din America pentru masina de spalat. Aceasta era facuta din lemn si actionata manual, hainele fiind agitate cu ajutorul unei manete care invartea un tub din lemn. Abia in 1910 a aparut prima masina de spalat electrica, iar detergentul era inventat 6 ani mai tarziu, in 1916.
In 1915, pe 28 martie, la Ateneul Roman avea loc prima auditie a Simfoniei a II-a de George Enescu, dirijata de compozitor.
La 28 martie 1923 era promulgata prin decret regal Constitutia Romaniei Mari, votata de Parlamentul Romaniei. Aceasta a fost una dintre cele mai avansate si democratice constitutii din Europa acelui timp.
Pe 28 martie 1964, postul pirat Radio Caroline incepea sa emita dintr-o barca aflata in Marea Nordului, in apele internationale. Nu era primul post de radio care emitea fara licenta, dar a devenit in scurt timp foarte popular, fiind ascultat de peste 7 milioane de oameni.
In 1967, pe 28 martie, celebrul Cassius Clay isi pierdea licenta de a boxa si titlul de campion mondial din cauza refuzului de a se inrola pentru razboiul din Vietnam. In plus, a fost condamnat sa plateasca o amenda de 10 mii de dolari si la 5 ani de inchisoare, dar a facut apel si nu a fost inchis.
La 28 martie 1974, Marea Adunare Nationala instituia functia de presedinte al Republicii Socialiste Romania si il alegea in aceasta functie pe Nicolae Ceausescu, care detinea concomitent si functia de secretar general.
Tot intr-o zi de 28 martie, in 1976, grupul Genesis incepea primul turneu nord-american de la plecarea din trupa a lui Peter Gabriel. In Buffalo, New York, Phil Collins a cantat pentru prima oara cu Genesis.
Pe 28 martie 1994, murea, la Paris, Eugen Ionescu, dramaturg, eseist, poet de origine romana, considerat un clasic al literaturii absurdului; stabilit definitiv in Franta din 1939, a devenit membru al Academiei Franceze in anul 1970 (piesele “Scaunele”, “Rinocerii”).
In 1983, pe 28 martie, Consiliul de Stat adopta Decretul privind declararea animalelor, instrainarea si taierea bovinelor si cabalinelor, prin care se interzice crescatorilor de animale sacrificarea acestora pentru consumul propriu. Consiliul de Stat adopta si Decretul privind regimul aparatelor de multiplicat, materialelor necesare reproducerii scrierilor si al masinilor de scris, prin care se introduce controlul politienesc asupra folosirii acestor aparate.
Pe 28 martie 1992, amfiteatrul Irvine Meadows din California suferea pagube de 100000 de dolari, dupa ce, in timpul unui concert, Ozzy Osbourne invita pe scena primele doua randuri din public.
La 28 martie 1995, Julia Roberts anunta ca divorteaza de cantaretul coutry Lyle Lovett, dupa 21 de luni de casnicie.
In 2000, pe 28 martie, Jimmy Page primea daune financiare considerabile din partea unei reviste care sustinuse ca artistul ar fi avut legatura cu moartea colegului de trupa, John Bonham.
Pe 28 martie 2001 aparea o stire conform careia cantaretul James Taylor si sotia lui, Caroline Smedvig, ar fi asteptat gemeni de la o mama surogat, prietena de familie.
La 28 martie 2001, Puff Daddy isi schimba numele in P. Diddy.
In 2005, pe 28 martie, trei jurnalisti romani, Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian erau rapiti de o grupare terorista la Bagdad. Autoritatile romane au alcatuit o celula de criza pentru a gestiona situatia. La 30.03.2005 postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat primele imagini cu cei trei jurnalisti. La 22.05.2005, Presedintia Romaniei anunta ca cei 3 ostatici romani au fost eliberati si se afla sub controlul autoritatilor romane.
Astazi este Ziua internationala pentru comemorarea victimelor accidentelor de munca, marcata la initiativa Confederatiei Internationale a Sindicatelor libere.
Sarbatoritii zilei sunt: scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, actorul american Vince Vaughn si cantareata americana Lady Gaga.
Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/
Ioana de Hillerin