Intr-o zi de 27 septembrie, in 1896, in cadrul unei ceremonii internationale festive avea loc inaugurarea canalului navigabil Portile de Fier. Portile de Fier este numele unui defileu pe fluviul Dunare. Face parte din granita dintre Serbia si Romania si are o lungime de 134 km. Defileul se afla intre Romania in nord si Serbia in sud. In acest punct, raul separa Muntii Carpati de Balcani. Numele maghiar, Vaskapu, inseamna tot "Portile de Fier", si este folosit, impreuna cu cel romanesc, pentru a denumi intreg lantul de defileuri. Un nume alternativ romanesc pentru ultima parte este Clisura Dunarii. Defileul este uneori denumit "Defileul Dunarii", denumire gresita deoarece cursul fluviului mai are si alte defilee, ca de exemplu defileul de la Visegrád. Dunarea se ingusteaza pentru prima oara dincolo de insula (romaneasca) Moldova Veche, cunoscuta sub numele de Defileul Golubac. Are 14,5 km lungime si 230 m latime in cel mai ingust punct. La inceputul defileului se afla un fort medieval la Golubac, pe malul sarbesc. Prin valea Ljupovska se ajunge la cel de-al doilea defileu, Gospodin Vir, care are 15 km lungime si se ingusteaza pana la 220 m. Culmile urca pana la 500 m si sunt cel mai greu de ajuns de pe pamant. Donji Milanovac, mai larga, face legatura intre Cazanele mari si Cazanele mici, care au o lungime de 19 km impreuna. Valea Orsova este ultima sectiune mai larga inainte ca fluviul sa ajunga la campiile Valahiei si la ultimul defileu, Defileul Sip. Cazanele Mari este cel mai cunoscut si mai ingust defileu: aici Dunarea se ingusteaza la 150 m si ajunge la o adancime de pana la 53 m. Pentru a face navigabila Dunarea intre Bazias si Turnu-Severin, in aceasta regiune a Clisurilor, unde cursul fluviului e numai cataracte, bancuri si valtori, guvernul ungar din initiativa contelui maghiar István Szechenyi inca in anul 1834 incepea indepartarea stancilor din cataractele Clisurii-de-sus si lucrarile vor continua pana la 1846. La 15 septembrie 1890, in urma contractului incheiat intre guvernul ungar si ing. Hajdu, fabricantul H. Luther din Braunschweig si Soc. de Discont din Berlin, se incepeau lucrarile de canalizare in mod sistematic. A fost o lucrare grandioasa, care a necesitat statului maghiar cheltueli enorme (aproximativ 20 milioane de florini. La vremea respectiva un palat cu 4-5 etaje costa in jur de 5-7000 de florini) si o extraordinara energie de munca, insa si foloasele au fost in raport cu sfortarea depusa, deoarece prin deschiderea Clisurilor s-a dat o dezvoltare extraordinara navigatiei dunarene, ceea ce a atras dupa sine si o serioasa intensificare a comertului tuturor statelor riverane, care au de-atunci drum deschis spre mare.
Pe 27 septembrie 1529 incepea Asediul Vienei cand Soliman I ataca orasul.
In 1540, pe 27 septembrie, Ordinul iezuit era recunoscut de catre Papa Paul al III-lea. Miscarea iezuita a fost fondata in 1534 de catre Ignatius de Loyala, un fost soldat spaniol care a devenit preot si care a fost canonizat in 1622.
La data de 27 septembrie 1590, Papa Urban VII murea la 13 zile dupa ce a fost
ales ca Papa - cel mai scurt pontificat din istorie.
Tot intr-o zi de 27 septembrie, in 1822, egiptologul francez Jean-François Champollion anunta ca a descifrat inscriptia de pe "piatra de la Rosetta". Piatra din Rosetta este o stela egipteana, datand din anul 195 i.e.n., din timpul regelui Ptolemeu V. Piatra este din granit negru, are forma aproximativ rectangulara, cu 3 inscriptii ale aceluiasi text in 3 limbi antice diferite: hieroglifica, demotica si greaca. Din partea superioara, cea care contine inscriptia hieroglifica, lipseste o parte. Folosind inscriptiile pietrei din Rosetta, Jean-François Champollion a reusit sa stabileasca o metoda de traducere a scrierii hieroglifice. A fost descoperita in anul 1799, in orasul egiptean Rosetta (araba: Rashid), situat in delta Nilului, in apropierea Marii Mediterane, in timpul expeditiei franceze conduse de generalul Napoleon Bonaparte.
Pe 27 septembrie 1825, in Anglia se inaugura prima linie de cale ferata din lume, linie ce facea legatura intre orasele Stockton si Darlington.
In 1874, pe 27 septembrie, la Berna, Romania semna, ca membru fondator, Tratatul privind infiintarea Uniunii Postale Generale (din 1878, Uniunea Postala Universala), prin care tarile semnatare formau un singur teritoriu postal pentru schimbul reciproc al corespondentelor si obiectelor intre birourile lor de posta. Tratatul a intrat in vigoare la 1.07.1875.
La data de 27 septembrie 1905, Albert Einstein publica studiul "Depinde inertia unui corp de continutul lui de energie? in Annalen der Physik. Aceasta lucrare cuprinde conceptul care mai tarziu va fi simbolizat de celebra relatie E = mc2.
Pe 27 septembrie 1909 avea loc inaugurarea oficiala a portului Constanta; primele amenajari dateaza din anii 1857-1860; finalizarea lucrarilor a fost condusa de inginerul Anghel Saligny.
In 1910, pe 27 septembrie, avea loc primul raid aerian din Romania; aviatorul Aurel Vlaicu parcurgea traseul Slatina-Piatra Olt, in cadrul unor manevre militare de toamna.
La data de 27 septembrie 1917 aparea, la Bucuresti, "Scena", "ziar zilnic de teatru, muzica, literatura, arta si sport" (pana la 11 noiembrie 1918), la care au colaborat Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Gala Galaction si Camil Petrescu.
Tot intr-o zi de 27 septembrie, in 1926, avea loc, la Paris, primul Congres international al cinematografului, sub egida Societatii Natiunilor.
Pe 27 septembrie 1940, in timpul celui de - Al Doilea Razboi Mondial, era incheiat, la Berlin, "Pactul Tripartit" intre Germania, Italia si Japonia, prin care cele trei tari isi promiteau ajutor multilateral pentru instaurarea unei "noi ordini" mondiale.
In 1962, pe 27 septembrie, se infiinta Universitatea din Timisoara (in prezent, Universitatea de Vest).
La data de 27 septembrie 1964, Comisia Warren (denumita astfel dupa numele sefului ei – Earl Warren, presedintele Curtii Supreme de Justitie) facea public raportul privitor la asasinarea presedintelui american J. F. Kennedy dupa 10 luni de investigatii. Concluzia membrilor comisiei a fost aceea ca Lee Harvey Oswald este unicul responsabil de moartea liderului S.U.A. si ca nu a fost vorba de nicio conspiratie. De asemenea, in raport s-a mai precizat ca Jack Ruby, proprietarul barului de noapte care l-a impuscat mortal pe asasinul presedintelui, nu a avut niciun contact anterior cu Lee Harvey Oswald. Potrivit investigatorilor, glontul care l-a lovit mortal pe J.F.K. a fost cel de-al treilea tras de Oswald de la etajul al saselea dintr-o cladire publica. Concluziile Comisiei Warren au fost aspru criticate
si au starnit dispute aprige de-a lungul timpului.
Pe 27 septembrie 1991 incepeau, la Bucuresti, lucrarile Congresului Partidului National Taranesc Crestin Democrat, primul congres de dupa razboi al acestei formatiuni politice. A fost ales presedinte al partidului Corneliu Coposu (27-29).
In 1998, pe 27 septembrie, o piesa de teatru scrisa in urma cu 400 de ani, al carei personaj principal este regele Edward al III-lea, era oficial recunoscuta de experti ca fiind o lucrare a lui William Shakespeare.
Sarbatoritii zilei de astazi sunt:, scriitor australian, Meat Loaf, cantaret american,
Dumitru Prunariu, primul cosmonaut roman, Francesco Totti, fotbalist italian, Avril Lavigne, cantareata si textiera canadiana, Gwyneth Paltrow, actrita americana, Lil Wayne, rapper american si Irvine Welsh, scriitor scotian.
Astazi este Ziua Mondiala a Turismului, dar si Ziua internationala a persoanelor cu deficiente de auz.
Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/
Ioana de Hillerin