27 Mai A fost odata...

27 Mai A fost odata...

Intr-o zi de 27 mai, in 1889, in Statele Unite era patentat primul tonomat muzical cu fise. Era o cabina facuta din lemn de stejar, iar prima a fost amplasata intr-un bar din San Francisco, pe data de 23 noiembrie 1889. Primul "juke-box" din lume este creatia lui Louis T. Glass, proprietarul companiei Pacific Phonograph, caruia i-a venit nebuneasca idee ca o masinarie care ii poate incanta pe clientii clubului cu slagarele vremii, contra cost, ar putea fi foarte amuzanta si profitabila. In schimbul unei monede de 5 centi, orice client putea asculta una dintre cele patru melodii pe care le “stia” tonomatul. Inventia a avut un mare succes, in mai putin de 6 luni aducandu-le inventatorilor 1000 de dolari. Dupa un calcul simplu, in aceasta perioada au folosit tonomatul 20 de mii de oameni, adica mai mult de 100 de zi. Dar stramosul tonomatelor era de fapt un fonograf electric Edison, cu cilindru, caruia i-au fost atasate patru tuburi prin care ascultatorii puteau auzi muzica produsa de aparat, numai dupa ce introduceau fiecare cate o moneda. Aparatul putea reproduce o singura melodie, iar pentru a asculta o noua piesa melomanii erau nevoiti sa astepte cateva zile, pana cand proprietarul schimba cilindrul fonografului. Aparatul a fost numit intitial "nickel-in-the-slot player", pentru ca melodiile puteau fi ascultate numai dupa introducerea unei monede (nickel) in fanta aparatului (slot). Mai tarziu, tonomatele au ajuns sa fie cunoscute sub denumirea de "juke-box", ce facea referire la celebrele "juke joints", baruri rau famate in care erau ascultate noile genuri de muzica country, blues si jazz, ce nu erau difuzate la radio. Cum amplificatorii nu erau inca inventati pe vremea aceea, ascultatorii erau nevoiti sa se adune in jurul aparatului si sa-si asculte melodiile preferate cu ajutorul unor stetoscoape.

Tot intr-o zi de 27 mai, in 1600, Mihai Viteazul il alunga de pe tronul Moldovei pe Ieremia Movila, invingandu-l la Bacau, si devenea "domn al Tarii Romanesti si al Ardealului si a toata Tara Moldovei", realizand prima unire politica a tarilor romane.

Pe 27 mai 1703, tarul Petru cel Mare fonda orasul Sankt Petersburg.

In 1716, pe 27 mai, Stefan Cantacuzino, domnul Tarii Romanesti in perioada 1714-1716 si tatal sau, stolnicul Constantin Cantacuzino erau torturati si ucisi din porunca marelui vizir Ali pasa, la Istanbul.

La data de 27 mai 1867, Franz Joseph I, imparatul Austriei, se incorona si rege al Ungariei (1867-1916) si aproba Legea privind incorporarea Transilvaniei la Ungaria.

Tot intr-o zi de 27 mai, in 1879, membrii Academiei erau primiti la Palatul Cotroceni de catre domnitorul Carol I. Drept recunostinta pentru sprijinirea culturii (din initiativa si pe cheltuiala sa, Academia Romana a inceput publicarea lucrarii lui Hasdeu „Etymologicum Magnum Romaniae"), suveranul a fost ales presedinte de onoare al Academiei Romane.

Pe 27 mai 1919, americanul Charles Strite, satul sa primeasca la micul dejun, in loc de paine prajita, paine arsa, patenta prajitorul de paine. Desi feliile trebuiau introduse de doua ori in aparat, pentru ca inventia nu stia sa prajeasca simultan ambele parti, painea nu mai trebuia pazita, pentru ca masinaria scotea feliile inainte sa apuce sa se arda.

In 1933, pe 27 mai, copiii de bucurau de un nou desen animat produs de Walt Disney – “Cei trei purcelusi” - avand drept coloana sonora piesa “Cui i-e frica de lupul mare si rau?”. Filmul a castigat un premiu Oscar si este astazi pe locul 11 in clasamentul celor mai frumoase filme de desene animate din toate timpurile.

La data de 27 mai 1937, in California, la San Francisco, era inaugurat celebrul pod Golden Gate. In prima zi de functionare, podul a fost deschis numai pietonilor, fiind traversat de 200.000 de persoane curioase sa vada prima constructie uriasa din lume suspendata la peste 150 de metri deasupra nivelului apei. Cu o lungime de aproape 3 kilometri, Podul Golden Gate este considerat una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne.

Pe 27 mai 1938, conducatorul Miscarii Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, era condamnat la 10 ani de munca silnica. El nu va mai parasi niciodata inchisoarea.
In 1943, pe 27 mai, ziaristului maghiar Laszlo Biro, considerand stiloul un obiect depasit si ineficient, a crezut in ideea realizarii unei unelte de scris la care cerneala sa se usuce imediat ce penita a atins hartia, asa ca a inventat pixul.

Tot intr-o zi de 27 mai, in 1946, guvernele Statelor Unite si Marii Britanii adresau o nota guvernului roman, semnata de reprezentantii lor la Bucuresti, Burton Y Berry, respectiv Adrian Holman, in care se protesta impotriva incalcarii democratiei. Cele doua guverne atrageau atentia asupra abuzurilor, a incalcarii libertatilor si frecventei violentei si se aratau nemultumite de nepromulgarea legii electorale si de restrangerea libertatii de exprimare.

In 1948, pe 27 mai, printr-un decret al guvernului Petru Groza, bunurile fostei case regale treceau in proprietatea statului.

Pe 27 mai 1984, romanii aveau si ei parte de o inaugurare - Canalul Dunare-Marea Neagra, al treilea canal de navigatie din lume, ca importanta, dupa Suez si Canalul Panama. Lucrarile de constructie au inceput in 1973.

La data de 27 mai 1984 era resfintita Biserica Neagra din Brasov, in urma lucrarilor de restaurare incepute in anul 1970.

In 1999, pe 27 mai, Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie de la Haga, Olanda, il acuza pe Slobodan Milošević de crime de razboi si crime impotriva umanitatii comise in Kosovo.

Pe 27 mai 2004, orasele Sibiu si Luxemburg erau desemnate „capitale europene ale culturii" pentru anul 2007, de catre ministrii pentru educatie, tineret si cultura din cele 25 de state membre UE intruniti la Bruxelles.

In 2005, pe 27 mai, Robbie Williams era numit de catre britanici "Cel mai bun artist solo intr-un concert live". In clasament se mai aflau Elvis Presley, Jimi Hendrix si David Bowie.

Tot intr-o zi de 27 mai, in 2007, filmul „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, regizat de Cristian Mungiu, era raspaltit cu Marele Premiu "Palme d'Or" la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul a fost desemnat primul in topul celor mai bune cinci filme ale anului de "National Board of Review" si in topul realizat de "Times Online". Pelicula a fost nominalizata la categoria "Cel mai bun film strain" la Globul de Aur si la Premiile Cesar.

Sarbatoritii zilei de astazi sunt: actrita romana Medeea Marinescu, actorii englezi Joseph Fiennes si Paul Bettany, cantareata americana Lisa Lopes (TLC) si fotbalistul englez Paul Gascoigne.

Astazi in intreaga lume se aniverseaza Ziua Mondiala a Comunicatiilor Sociale (marcata la initiativa Vaticanului).

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html,
http://www.thisdayinmusic.com/

Ioana de Hillerin