26 Aprilie A fost odata...

26 Aprilie A fost odata...

La 26 aprilie 1986 se producea una dintre cele mai mari avarii tehnogene din istoria umana, care a afectat, pe termen lung, milioane de persoane din mai multe tari europene - accidentul de la Centrala Nucleara de la Cernobal, aflata la 200 de kilometri de Kiev. In noaptea dintre 25 spre 26 aprilie 1986, o explozie violenta a distrus reactorul 4 al centralei de la Cernobal. Temperatura mult prea ridicata a topit miezul reactorului si a distrus scutul de protectie al cladirii, care cantarea nu mai putin de o mie de tone. Fisiunea nucleara a dus la degajarea de substante radioactive in atmosfera. Calvarul supravietuitorilor insa abia incepea. La 25 de ani de la catastrofa nucleara, Cernobalul este un oras fantoma si arata exact ca in ziua in care a fost parasit de oameni. Specialistii spun ca ar putea fi nevoie de 100 de ani pentru ca nivelul emisiilor radioctive sa fie nul. Dupa explozia centralei, aflata in Ucraina la granita cu Belarus, a fost eliberat un nor puternic radioactiv care a contaminat o mare parte a Europei. In consecinta, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), a crescut incidenta la leucemie, cancere infantile ale tiroidei, precum si efecte psihologice nedatorate radiatiilor, cum ar fi tulburari neuropsihologice, digestive, cardio-vasculare sau bronsitele cronice. Organizatia ecologista Greenpeace a afirmat intr-un raport ca efectele asupra sanatatii umane ale accidentului nuclear de la Cernobal au fost masiv subevaluate. Potrivit acestei surse, circa 2 miliarde de oameni ar fi fost afectati de radiatii in urma catastrofei. 

Tot intr-o zi de 26 aprilie, in 1775, in urma conventiei incheiate intre Imperiul Otoman si Austria, Bucovina intra in componenta Imperiului Habsburgic.

Pe 26 aprilie 1877, ca urmare a bombardarii oraselor romanesti de la Dunare de catre artileria turca, armata romana deschidea focul asupra Vidinului.

In 1902, pe 26 aprilie, se infiinta "Fotbal Club Timisoara". Peste cativa ani se va transforma in Clubul Atletic Timisoara.

La 26 aprilie 1913 era semnat, la Petersburg, un protocol prin care Bulgaria ceda Romaniei orasul Silistra si cateva mici teritorii in sudul Dobrogei (26 aprile/9 mai).

Tot intr-o zi de 26 aprilie era infiintat, la Cluj Napoca, a primului Institut speologic din lume.

In 1928, pe 26 aprilie, celebrele exponate din ceara de la muzeul Madame Tussaud's erau pentru prima data vizitate de public.

Pe 26 aprilie 1931, la New York, avea loc prima emisiune televizata, experimental: protagonista emisiunii a fost actrita Fay Marbe.

La 26 aprilie 1945 era adoptata Carta Natiunilor Unite (a intrat in vigoare la 24 octombrie 1945).

Tot intr-o zi de 26 aprilie, in 1976, premiul "Pomme d'or" al Federatiei internationale a ziaristilor si scriitorilor de turism (FIJET) era decernat zonei
turistice Bucovina din Romania.

Pe 26 aprilie 1991, Diego Maradona, suspendat pentru consum de cocaina, era arestat pentru posesie si distributie ilegala de narcotice.

In 1992, pe 26 aprilie, Regele Mihai facea prima vizita in Romania dupa 1989. A fost primit cu entuziasm la Bucuresti.

La 26 aprilie 1993, Curtea Constitutionala decidea ca Academia Romana are competenta de a stabili normele ortografice ale limbii romane. "â" avea castig de cauza asupra lui "î".

Pe 26 aprilie 1995, Courtney Love refuza 1.000.000 de dolari pentru a poza nud in revista Playboy.

In 2008, pe 26 aprilie, Amy Winehouse isi petrecea noaptea in arest fiind cercetata pentru atacarea unui barbat (inainte cu trei ani) care si-a facut mai greu curaj sa depuna plangere.

Tot intr-o zi de 26 aprilie, in 2008, Leona Lewis ajungea pe primul loc in topurile americane cu albumul de debut "Spirit".

Sarbatoritii zilei sunt: actrita Adriana Trandafir, muzicianul britanic Roger Taylor de la Duran Duran, fotbalistul francez Matthieu Delpierre si actorul de origine chineza Jet Li.

Astazi este Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale. Este celebrata din anul 2001. Acest eveniment a fost instituit de Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale.
Ziua de 26 aprilie a fost aleasa in legatura cu un alt eveniment din acest aspect social: in anul 1970, la aceasta data, intra in vigoare Conventia internationala asupra Proprietatii Intelectuale.

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/

Ioana de Hillerin