Intr-o zi de 22 aprilie, in 1370, era pusa prima piatra la temelia fortaretei Bastilia. Fortareata construita in Paris, pe locul unde in prezent se afla piata Place de la Bastille, a fost construita in timpul domniei lui Carol al V-lea cel Intelept pentru a apara poarta Saint-Antoine. Construirea a durat din 1370 pana in 1383, iar proiectul a fost facut si supervizat de catre Hugues Aubriot, dupa modelul curent in epoca, cu patru turnuri. Ulterior i s-au mai adaugat alte patru turnuri. Avea lungime de 66 de metri, latimea de 34 de metri si inaltimea de 24 de metri la nivelul turnurilor. Era inconjurata de un sant adanc de 8 m. Cele 8 turnuri purtau nume distincte, si anume: tours de Coin (de colt), de la Chapelle (al capelei), du Trésor (al tezaurului), de la Comté, de la Bertaudière, de la Basinière, du Puits (al putului) si de la Liberté (al libertatii). Intrucat utilitatea militara s-a dovedit insuficienta, a fost construit alt fort pentru apararea Parisului, iar Bastilia a fost utilizata initial pentru pastrarea tezaurului, apoi ca loc de primire pentru Francisc I (1515-1547), pentru ca apoi, cardinalul Richelieu sa-l transforme in inchisoare de stat pentru opozantii regimului, devenind un simbol al monarhiei absolutiste, al opresarii existente in Franta sfarsitului de secol XVIII. Dupa terminarea constructiei, Bastilia a fost folosita pentru pastrarea tezaurului, apoi cardinalul Richelieu a transformat-o in inchisoare de stat pentru opozantii regimului, devenind un simbol al monarhiei absolutiste. Caderea Bastiliei a reprezentat inceputul Revolutiei Franceze. Demolarea a inceput la initiativa unui antreprenor privat, care a vandut o parte din pietre ca suveniruri (dupa ce sculptase pe ele o miniatura a Bastiliei). Majoritatea pietrelor a fost folosita pentru a construi un pod peste Sena, le Pont de la Concorde.
Pe 22 aprilie 1509, Henric al VIII-lea era incoronat rege al Angliei. Henric este faimos datorita faptului ca a avut sase sotii. De prima, Catherine de Aragon, vaduva fratelui sau, a divortat. Pe cea de a doua, Anne Boleyn, a acuzat-o de tradare si a executat-o, pentru a se casatori dupa numai cateva zile cu Jane Seymour. Jane i-a nascut un baiat, care va deveni rege al Angliei, dar ea va muri la 12 zile dupa nastere, in urma unei septicemii. Cea de-a patra sotie, o printesa germana, a avut diplomatia de a obtine anularea casatoriei, dar cea de-a cincea va fi acuzata de adulter si executata. Sotia cu numarul 6 ii va supravietui lui Henric.
In 1529, pe 22 aprilie, Spania si Portugalia incheiau un tratat la Zaragoza, prin care isi imparteau coloniile din emisfera estica.
La data de 22 aprilie 1866, avea loc primul concert simfonic din Bucuresti, la Teatrul cel Mare, sub conducerea lui Eduard Wachmann (in program, lucrari de Beethoven, Mozart, Haydn).
Tot intr-o zi de 22 aprilie, in 1876, Piotr Ilici Ceaikovski termina de “Lacul lebedelor”, compus la cererea administratorului Teatrului Imperial Rus din Moscova, care l-a platit pe compozitor cu 800 de ruble. Premiera, care a avut loc in acelasi an, a fost un esec, din cauza unei puneri in scena nepotrivite.
Pe 22 aprilie, in 1915, avea loc primul atac cu gaze asfixiante, folosite de germani pe frontul din Flandra, in timpul primului razboi mondial (in 1917, in jurul localitatii belgiene Ypres, vor fi utilizate pentru prima oara gazele toxice, iperita luandu-si numele de la acest oras; la 13 ianuarie 1993, la Paris se va semna "Conventia cu privire la interzicerea elaborarii, producerii, depozitarii si utilizarii armamentului chimic si lichidarea acestuia", intrata in vigoare la 29 aprilie 1997).
In 1946, pe 22 aprilie, o femeie nastea, in Brazilia, 10 copii, dar nu se stie cati dintre ei au trait.
Pe 22 aprilie 1964, presedintele Federatiei Nationale a Frizerilor oferea o tunsoare gratuita urmatoarei trupe pop care reusea sa ajunga pe primul loc in clasamentele muzicale din Marea Britanie. El a spus: "The Rolling Stones sunt cei mai rai, unul dintre ei arata de parca ar avea o carpa de praf pe cap".
In 1969, pe 22 aprilie, pe acoperisul cladirii Apple din Londra, John Lennon isi schimba numele mijlociu din Winston in Ono.
La 22 aprilie 1969, toti ochii erau atintiti intr-o singura directie: spre doctorul care efectua primul transplant de ochi.
Pe 22 aprilie 1978, Bob Marley si The Wailers cantau pentru prima data in Jamaica dupa tentativa de asasinat asupra lui Bob, ce avusese loc cu un an si jumatate in urma.
Tot intr-o zi de 22 aprilie, in 1978, John Belushi si Dan Aykroyd apareau pentru prima data sub numele de "The Blue Brothers" in emisiunea Americana de televiziune "Saturday Night Live".
In 1981, pe 22 aprilie, Eric Clapton era spitalizat in urma unui accident de masina.
Pe 22 aprilie 1991, The Dave Matthews Band aveau primul show live din istoria lor cand au aparut la festivalul "Ziua pamantului" in Virginia.
Astazi le spunem “La multi ani!” medicului chirurg Irinel Popescu si actorului american Jack Nicholson.
Astazi aniversam Ziua planetei albastre. "Ziua Planetei Pamant" a fost sarbatorita pentru prima oara in Statele Unite, in 1970, la ideea senatorului american Gaylord Nelson, cand peste 20 de milioane de americani s-au adunat sub steagul Mamei Natura. Ziua Pamantului a devenit internationala din 1990 si a fost instituita cu scopul de a uni locuitorii Terrei in lupta pentru apararea mediului inconjurator. La ora actuala, peste 500 de milioane de oameni din 184 de tari sarbatoresc aceasta zi.
Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/
Ioana de Hillerin