21 Martie A fost odata...

21 Martie A fost odata...

Intr-o zi de 21 martie, in 1963, vestita inchisoare de maxima securitate Alcatraz de langa Golden Gate din San Francisco isi inchidea oficial portile, iar detinutii erau mutati. Construita pe Insula Alcatraz din centrul "Golfului San Francisco" California, inchisoarea de maxima securitate a fost initial o fortareata. Insula este alcatuita din gresie, avand lungimea de 500 m, o inaltime de 41 m, cu o suprafata de 85.000 m² . Descoperita de catre cercetatorul spaniol Juan Manuel de Ayala in 1775, insula a primit numele de la Isla de los Alcatraces (Insula pelicanilor), pasari care o populau. Din anul 1861 Alcatraz a fost folosit ca inchisoare pentru prinzionerii de razboi, din Razboiul civil american. In 1903 inchisoarea era inchisa, starea cladirii fiind foarte proasta. In anul 1906 au inceput pregatirile de refacere, insa in acelasi an cutremurul a distrus din nou cladirea. Astfel reconstruirea fortului va dura din 1906 pana in 1911. Fortul este definitiv transformat in 1933 in inchisoare federala. La 12 octombrie 1933 au inceput lucrarile de transformare a fortaretei in inchisoare, fiind dat in la 1 ianuarie 1934 in functiune ca inchisoare federala a S.U.A. Din cauza apei reci si curentilor puternici din golf, „The Rock“ (Stanca) devine din punct de vedere a securitatii o inchisoare ideala. Primii adusi aici (1934) sunt 53 de detinuti din Atlanta. Alcatraz ramane 29 de ani cu 302 (in total 1.576) de detinuti, inchisoare cu toate protestele si demonstratiile pentru drepturile omului pana la 21 martie 1963 cand va fi definitiv inchisa. Astazi doar atractie turistica, inchisoarea federala Alcatraz a functionat, in ciuda numeroaselor proteste si demonstratii pentru drepturile omului, timp de 29 de ani. Au fost inchisi aici gangsteri renumiti, printre care si Al Capone. In 29 de ani au existat 36 de incercari de evadare, dar niciuna reusita. Evadatii au murit impuscati, inecati in apa rece, sau mancati de rechini. Alcatraz a fost si unica inchisoare din Satetele Unite cu dusuri cu apa calda, pentru a nu permite detinutilor, in cazul evadarii, sa se obisnuiasca cu apa rece din golf. Inchisoarea Alcatraz si legendele care au circulat pe seama ei au fost subiect al mai multor filme.  

Tot intr-o zi de 21 martie, in 1685, se nastea, la Eisenach, in Germania, compozitorul Johann Sebastian Bach, considerat unul din cei mai mari muzicieni ai lumii.

Pe 21 martie 1804 intra in vigoare codul civil francez, “Codul lui Napoleon”. Acesta, impreuna cu codul comercial (1808) si cel penal (1810), a pus bazele juridice ale noilor relatii din statul burghez.

Data de 21 martie 1843 era, dupa parerea un predicator metodist american, William Miller, ziua in care Iisus ar fi trebuit sa se intoarca pe pamant. Americanul se baza pe importanta profetiilor biblice si pe cateva calcule complicate. Miller a specificat prima oara ziua de 21 martie 1843 drept data a revenirii lui Iisus. Dar nu a fost sa fie! Drept care a refacut studiul si a spus ca adevarata data trebuia sa fie 22 octombrie 1844. Cum si acest an a trecut fara ca Isus sa revina, adeptii lui, aproximativ 50 de mii de oameni, au cunoscut „marea deceptie”. Printre acesti adepti dezamagiti era si Ellen White, care a fondat mai tarziu Biserica Adventista de Ziua a Saptea.

In 1935, pe 21 martie, Persia adopta noul nume, Iran, care inseamna "Tara lui Aryans".

In Romania, pe 21 martie 1945, lua fiinta Universitatea Muncitoreasca a P.C.R., care dupa unificarea cu Scoala Superioara de partid „Jdanov” se va numi Academia de invatamant social-politic Stefan Gheorghiu.

La 21 martie 1969, cantaretul american Frank Sinatra lansa albumul “My Way” in Marea Britanie.

Tot pe 21 martie, in 1980, americanii le luau partea orientalilor si protestau fata de invazia sovietica in Afganistan. Presedintele Jimmy Carter anunta ca Statele Unite vor boicota Jocurile Olimpice de Vara de la Moscova.

Pe 21 martie 1984, o parte din Central Park, New York, primea numele “Strawberry Fields”, in onoarea lui John Lennon (dupa numele melodiei "Strawberry Fields Forever", compusa de John Lennon si Paul McCartney). Aici va fi construit ulterior un monument in onoarea muzicianului, iar cheltuielile proiectului, platite de Yoko Ono, se ridica la 1 milion de dolari. Intrarea in Strawberry Fields se face dinspre Dakota Apartments, cladirea de apartamente in care au locuit sotii Ono/Lennon si in fata careia a fost ucis muzicianul.

In 1997, pe 21 martie, o mare companie americana producatoare de tigari devine prima din lume care recunoaste ca produsele ei creeaza dependenta si provoaca grave probleme de sanatate.

Pe 21 martie 1999, balonul Breitling Orbiter 3, la bordul caruia se aflau francezul Bertrand Piccard si britanicul Brian Jones, reusea sa aterizeze in Egipt, dupa ce facuse inconjurul Terrei, fara escala, in aproape 20 de zile.

In 2000, pe 21 martie, Kurt Cobain si Shaun Ryder (din trupa Happy Monday) intreceau staruri ca Keith Richards si Keith Moon intr-un clasament al exceselor rock n'roll, realizat de saptamanalul "Melody Maker". In top 10 se mai aflau Liam Gallagher, Robbie Williams, Courtney Love si Marilyn Manson.

Tot intr-o zi de 21 martie, in 2001, Eminem era obligat sa-i plateasca 476.000 de dolari sotiei sale, Kim, in urma procesului de divort. Tot ca parte a intelegerii de la tribunal, Eminem isi pastra resedinta din S.U.A. si amandoi imparteau custodia fiicei lor naturale si a celor doua fete adoptate de Eminem (una dintre ele fiind fiica lui Kim dintr-o relatie anterioara, iar cealalta fiind fiica surorii lui Kim). Eminem si Kim s-au recasatorit in ianuarie 2006, dar au rezistat impreuna doar pana la sfarsitul anului, cand au divortat din nou.

Astazi le spunem „La multi ani” actorului american Matthew Broderick, fostului sot al lui Britney Spears, Kevin Federline, si fotbalistilor Lothar Matthäus si Ronaldinho. Si sarbatorim Ziua internationala a poeziei, Ziua internationala a copiilor strazii, Ziua internationala de lupta pentru eliminarea discriminarii rasiale si
Ziua internationala de combatere a insomniei.

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/

Ioana de Hillerin