20 Decembrie A fost odata...

20 Decembrie A fost odata...

Intr-o zi de 20 decembrie, in 1989, intr–o interventie televizata si radiodifuzata, Nicolae Ceausescu se adreseaza populatiei declarand ca evenimentele de la Timisoara sunt opera unor "huligani", "grupuri fasciste si antinationale". Revolutia romana de la Timisoara incepuse sa capete proportii, manifestantii cerand demisia lui Ceasusescu. La Timisoara, centrul orasului a fost ocupat de coloane impresionante de muncitori. In Piata Operei, 100.000 de manifestanti au inceput sa strige lozinci impotriva regimului. Totodata, a fost stabilita conducerea Frontului Democratic Roman, organizatie care trebuia sa organizeze rezistenta si care il avea ca presedinte pe Lorin Fortuna, ca vicepresedinte pe Ioan Chis si ca secretar pe Claudiu Iordache. In balconul Operei a urcat, alaturi de liderii protestatarilor, si primarul orasului de pe Bega caruia i s-a inmanat lista cu revendicarile multimii: eliberarea arestatilor, redarea cadavrelor familiilor care le revendicau, demisia lui Nicolae Ceausescu, circulatia libera a ideilor. Primul ministru, Constantin Dascalescu, a facut cateva promisiuni, dar a declarat ca revendicarile majore, ca demisia lui Ceausescu si a guvernului, vor trebui sa astepte intoarcerea din Iran a presedintelui. Negocierile s-au incheiat fara rezultat, cu putin inainte de ora 19.00. La scurt timp dupa aceea, primul ministru a plecat cu avionul la Bucuresti. Intors in tara dupa vizita din Iran, Nicolae Ceausescu a emis, in seara zilei, un decret prezidential pentru constituirea starii de necesitate pe teritoriul judetului Timis, ca urmare a "gravei incalcari a ordinii publice prin acte teroriste, de vandalism si de distrugere a unor bunuri obstesti". 

Tot intr-o zi de 20 de cembrie, in anul 69, Vespasian, fost general al lui Nero, intra in Roma pretinzand titlul de Imparat. Fiul unui modest funcţionar de vama, Vespasian a urmat o importanta cariera militara. In 67 a fost insarcinat de Nero cu reprimarea rascoalei antiromane a iudeilor. Proclamat imparat la Alexandria, la 1 iulie 69 de legiunile din Orient, Vespasian va fi recunoscut in intregul Imperiu dupa ocuparea Romei si moartea lui Vitellius (20 decembrie 69), intemeind o noua dinastie, aceea a Flavilor (69-96). Vespasian era preocupat de restabilirea linistii si securitaţii statului, grav afectate de razboiul civil. A reorganizat finanţele si armata, a intarit frontiera Dunarii inferioare, creand o flota in Marea Neagra, a reconstituit Capitoliul si numeroase edificii din Roma distruse si a inceput construcţia Colosseum-ului. De pe urma lui a ramas expresia celebra: Banii nu au miros. Vespasian a dispus construirea la Roma a sute de latrine publice (vespasiene), pentru care a perceput taxe de folosire. A fost criticat de unii senatori ca scoate bani din ceva atat de murdar. Raspunsul a fost simplu si memorabil: pecunia non olet (banii nu au miros).

In 1892, pe 20 decembrie, Alexander T. Brown si George Stillman din Syracuse, New York, patentau cauciucul pneumatic.

Pe 20 decembrie 1917, Consiliul Comisarilor Poporului decreta infiintarea Comisiei Extraordinare de Combatere a Contrarevolutiei (CEKA), prima organizatie de politie secreta din epoca moderna. Organizatia a devenit cunoscuta ulterior sub numele de KGB.

La 20 decembrie 1928, pentru prima data in istorie, o actrita (americana) in viata primea un cadou inedit si impresionant: un teatru cu numele ei. Teatrul Ethel Barrymore isi deschidea portile in New York City.

Pe 20 decembrie 1937, aveau loc alegeri pentru Parlament. Partidul Totul pentru Tara castiga pozitia a treia, cu 66 de locuri in legislativ. Alarmat, regele Carol al II-lea demitea guvernul liberal si il numea premier pe Octavian Goga. Va fi ultimul guvern dinainte de dictatura regala.

In 1946, pe 20 decembrie, era "etatizata" Banca Nationala a Romaniei, primul pas in preluarea controlului comunist asupra parghiilor economice.

La 20 decembrie 1963, portile Zidului Berlinului se deschideau pentru prima data, pentru a-I lasa pe locuitorii din Berlinul de Vest sa-si viziteze, numai o zi, rudele din Berlinul de Est, cu ocazia sarbatorilor.

In 1967, cantareata de folk Joan Baez primea o sentinta de 45 de zile de inchisoare dupa ce participase la o demonstratie anti-razboi.

Pe 20 decembrie 1973, era inaugurata noua cladire a Teatrului National "I.L.Caragiale" din Bucuresti.

In 1997, pe 20 decembrie, avea loc premiera filmului "La vita é bella", in regia lui Roberto Begnini, film distins, la Cannes, cu Marele Premiu al Juriului si cu trei Premii Oscar.

Tot intr-o zi de 20 decembrie, in 2006, Eminem si iubita lui din liceu divortau pentru a doua oara, la mai putin de un an dupa ce se recasatorisera.

Sarbatoritii zilei sunt: scriitorul de origine romana Andrei Codrescu, cantareata greaca originara din Cipru Anna Vissi si fotbalistul englez Ashley Cole.

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/

Ioana de Hillerin