2 Martie A fost odata...

2 Martie A fost odata...

Intr-o zi de 2 martie, in 1882, Regina Victoria scapa nevatamata dupa o noua tentativa de asasinat, a saptea. Suverana a Regatului Unit incepand cu 20 iunie 1837 si, de la 1 mai 1876, prima imparateasa a Indiei, Victoria a ramas pe tronul Marii Britanii 63 de ani, una dintre cele mai lungi domnii ale vreunui suveran european in istoria moderna, dand numele sau unei intregi epoci. Perioada victoriana a reprezentat apogeul Revolutiei industriale si a fost marcata de puternica expansiune a Imperiului Britanic, care a devenit principala putere a lumii, dominand un sfert din suprafata planetei. La cateva luni dupa casatoria sa cu printul Albert, in 1840, in timp ce era insarcinata cu primul sau copil, regina a fost tinta primei tentative de asasinat. Autorul, un tanar de 18 ani pe nume Edward Oxford, a tras de doua spre ea, cu un revolver. Din fericire, gloantele nu si-au atins tinta. El a fost judecat pentru inalta tradare, dar a fost achitat pe motive de nebunie. Edward Oxford, asemenea unora dintre ceilalti atentatori la viata reginei, a declarat la proces ca isi dorea sa devina celebru. In 1942, Regina Victoria a fost tinta a doua atentate, comise la numai o luna distanta. In 1949, un irlandez a tras asupra trasurii regale, dar pistolul sau, dupa cum s-a constatat ulterior, era incarcat numai cu praf de pusca. Cel mai grav atentat, comis in 1850, pe cand regina isi vizita unchiul, pe Adolphus, duce de Cambridge, a fost comis de un ofiter din regimentul 10 de husari, Robert Pate, care a lovit-o pe Victoria cu bastonul sau. Sangerand, suverana si-a pastrat totusi cumpatul si a participat chiar la o premiera teatrala, in aceeasi seara, desi va ramane cu o cicatrice urata la gat toata viata. Urmatoarele tentative au avut loc in 1872 si 1882, iar ultima in 1887, in ziua in care Marea Britanie sarbatorea 50 de ani de domnie a Reginei Victoria. Ultima tentativa, pusa la cale de o grupare irlandeza, presupunea aruncarea in aer a Abatiei Westminster in timp ce Regina si 50 de capete incoronate din intreaga lume participau la o slujba de multumire. 

Tot intr-o zi de 2 martie, in anul 986, Ludovic al V-lea devenea regele francilor.

Pe 2 martie 1716, aparea lucrarea lui Dimitrie Cantemir, Descriptio Moldaviae, prima monografie geografica la romani, scrisa in limba latina, la cererea Academiei din Berlin. Lucrarea este alcatuita din trei parti si este insotita de prima harta a Moldovei.

In 1855, pe 2 martie, Alexandru al II-lea devenea tar al Rusiei.

La 2 martie 1870 aparea, la Bucuresti, revista Columna lui Traian, condusa de Bogdan Petriceicu Hasdeu.

Tot intr-o zi de 2 martie, in 1903, in New York City se deschidea Martha Washington Hotel, primul hotel din lume destinat exclusiv femeilor.

Pe 2 martie 1917, Nicolae al II-lea al Rusiei abdica in favoarea fratelui sau Michael.

In 1919, pe 2 martie, avea loc, la Moscova, Conferinta internationala a partidelor si organizatiilor comuniste. Cu aceasta ocazie a fost creata Internationala a III-a Comunista.

La 2 martie 1941, in urma rebeliunii legionare din 21-23 ianuarie 1941, conducatorul statului, generalul Ion Antonescu, organiza un plebiscit cu privire la politica interna. 90% dintre votanti s-au pronuntat pentru politica guvernului Antonescu si impotriva legionarilor.

Pe 2 martie 1949, o echipa de aviatori ai Fortelor Aeriene ale Statelor Unite faceau primul zbor non-stop in jurul lumii, cu aeronava Lucky Lady II. Au fost realimentati de 4 ori, in aer, de avioanele tanc KB-29. Ocolul a fost terminat in 2 martie, dupa o calatorie de 94 ore si 1 minut, acoperind 37.743 de kilometric, cu o medie de 398 km/h.

In 1949, pe 2 martie, era adoptata in Romania legea de expropriere a mosiilor mai mari de 50 de hectare.

Tot intr-o zi de 2 martie, in 1953, gala de decernare a Premiilor Oscar era pentru prima data transmisa in direct la televiziune.

Pe 2 martie 1956, Marocul isi declara independenta fata de Franta.

In 1965, pe 2 martie, la New York avea premiera filmul Sunetul muzicii, cu Julie Andrews si Christopher Plummer in rolurile principale. Filmul a castigat cinci Premii Oscar (din 10 nominalizari), doua Globuri de Aur (din patru nominalizari), un Premiu DGA. Sunetul muzicii a fost si ramane unul dintre cele mai populare muzicaluri, cu incasari de peste 200 de milioane de dolari si cu un album de melodii vandut in mai mult de 10 milioane de exemplare, tradus in cinci limbi.

La 2 martie 1969, la Toulouse, in Franta, avea loc primul zbor al supersonicului franco-britanic de calatori, Concorde 001, care va depasi viteza sunetului la 1 octombrie 1969. Zborul de incercare a durat doar 27 de minute, din cauza conditiilor meteorologice. Primul zbor comercial al aeronavei a avut loc la 21 ianuarie 1976, iar ultimul pe 23 octombrie 2003.

Pe 2 martie 1972 se constituia Asociatia Scriitorilor din Bucuresti.

In 1973, pe 2 martie, incepea retragerea trupelor americane din Vietnam (proces ce va dura pana in 29 martie 1973), ca urmare a tratatului incheiat la Paris, ce punea capat Razboiului din Vietnam (1957-1973).

Tot intr-o zi de 2 martie, in 1975, un politist care oprise o masina Lincoln Continental, dupa ce aceasta trecuse pe rosu, a fost uimit sa descopere ca soferul era Paul McCartney, iar pasagerul, sotia sa, Linda. Politistul a simtit miros de marijuana in masina si, in urma unei perchizitii, a gasit urme de droguri.

Pe 2 martie 1984, sotia lui Mick Jagger, Jerry Hall, nastea o fetita, pe care parintii au botezat-o Elizabeth Scarlett Jagger.

In 1996, pe 2 martie, se deschidea, in orasul olandez Nederweert, Galeria Christiana pentru arta plastica romaneasca.

La 2 martie 2007, Jimi Hendrix era incoronat "cel mai salbatic erou chitarist" in urma unui sondaj realizat de revista Classic Rock.

Pe 2 martie 2007, cantareata americana Kelis era arestata in Miami Beach, Florida, dupa ce folosise cuvinte jignitoare la adresa unor politiste aflate intr-o misiune sub acoperire, ca prostituate.

In 2009, pe 2 martie, Universitatea Hope din Liverpool lansa programul de masterat “The Beatles, Muzica populara si Societate”. Cursul predat la Liverpool Hope University analizeaza diverse aspecte legate de albumele de studio, compozitiile muzicale ale trupei The Beatles si de felul in care trupa a influentat industria muzicala sau a contribuit la definirea unor identitati, culturi si societati.
Sarbatoritii acestei zile sunt: politicianul rus Mihail Gorbaciov, autorul american Tom Wolfe, romancierul britanic John Irving, cantaretul american Lou Reed, basistul australian al trupei AC/DC Mark Evans, cantaretul american Jon Bon Jovi, actrita romana Emilia Popescu, actorul englez Daniel Craig si solistul trupei britanice Coldplay Chris Martin.

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/
Ioana de Hillerin