19 Decembrie A fost odata...

19 Decembrie A fost odata...

Intr-o zi de 19 decembrie, in 1997, avea loc premiera filmului Titanic, in regia lui James Cameron, cu Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane si Kathy Bates. Filmul reproduce tragedia petrecuta in 1912 cand RMS Titanic s-a scufundat dupa ce s-a lovit de un aisberg. La inceputul filmului, apare Brock Lovett, un cautator de comori care incearca sa recupereze vechi artefacte de pe epava Titanicului. Acesta descopera un portret al unei tinere fete care poarta un colier. Rose, in varsta de 102 ani, sustine ca ea este tanara din portret si incepe sa povesteasca totul. Rasplatit cu 11 premii Oscar, in prezent, filmul este pe locul doi la costurile de productie, dupa Avatar, care e regizat de acelasi Cameron, si tot pe locul doi (dupa acelasi Avatar) in lista filmelor cu cele mai mari incasari din toate timpurile. Epava Titanicului a fost descoperita dupa 73 de ani de la catastrofa si se estimeaza ca in anul 2020 va fi gata o nava construita exact dupa modelul Titanicului. Aceasta noua varianta, insa, va avea motor electric, sisteme radar, un spargator de valuri frontal si alte imbunatatirit, dar designul va fi in proportie de 95 la suta acelasi.


Tot intr-o zi de 19 decembrie, in 1241, era utilizat pentru prima oara termenul “parlament” intr-un act prin care era convocat Consiliul regal din Marea Britanie.

Pe 19 decembrie 1925, la Bucuresti aparea primul numar din saptamanalul Cetatea literara, publicatie condusa de scriitorul Camil Petrescu.

In 1945, pe 19 decembrie, Austria redevenea republica, pentru a doua oara in istoria sa. Statul avusese aceasta organizare din 1918, insa invadarea tarii de catre nazisti in anii ’30 a dus la instaurarea dictaturii.

Tot intr-o zi de 19 decembrie, in 1961, avea loc in New York City premiera filmului Procesul de la Nürnberg, in regia lui Stanley Kramer, cu o distributie impresionanta: Spencer Tracy, Maximilian Schell, Marlene Dietrich, Richard Widmark, Burt Lancaster, Judy Garland si Montgomery Clift. Ecranizare dupa piesa lui Abby Mann, filmul prezinta povestea proceselor criminalilor nazisti din cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Filmul a primit doua premii Oscar si inca noua nominalizari.

Pe 19 decembrie 1974, era pus in vanzare primul computer personal, Altair 8800, conceput de catre Henry Edward Roberts. Computerul Altair 8800 avea un procesor Intel 8080 ce functiona la o frecventa de 2 MHz si putea executa pana la 500.000 de instructiuni pe secunda. Limbajul de programare folosit era Altair BASIC.

In 1979, pe 19 decembrie, medicul personal al lui Elvis Presley, George Nichopoulos, era acuzat de prescriere ilegala si iresponsabila de medicamente pentru cele peste 12 mii de tablete pe care i le prescrisese muzicianului in ultimele 20 de luni dinaintea mortii sale. A fost achitat, dar repus sub acuzatie in 1980 si 1992. In iulie 1995, George Nichopoulos isi pierdea licenta de a mai practica, pe considerentul ca ar fi fost mult prea liberal atunci cand i-a prescris vedetei medicamente ce confera dependenta.

Tot intr-o zi de 19 decembrie in 1983, Trofeul original al Campionatului Mondial de Fotbal (FIFA World Cup trophy), denumit si Trofeul Jules Rimet in onoarea fostului presedinte al federatiei, era furat din Rio de Janeiro. In 1970, Brazilia castiga pentru a treia oara Campionatul Mondial si, implicit, ramanea in posesia perpetua a trofeului, determinand fabricarea unuia nou pentru inlocuire. Trofeul Jules Rimet a fost furat in 1983 si nu a mai fost recuperat. Modelul inlocuitor, Trofeul FIFA al Campionatului Mondial, a fost acordat prima data in 1974. Este fabricat din aur de 18 carate si o baza din malachit, reprezentand stilizat doua figurine umane care sustin globul pamantesc. Detinatorul actual al trofeului este Spania, tara ce a castigat Campionatul Mondial de Fotbal 2010.

Pe 19 decembrie 1984, Marea Britanie si China semnau un acord potrivit caruia Hong Kong–ul trecea, incepand cu 1 iulie 1997, sub suveranitate chineza, punandu–se capat, dupa 155 de ani, dominatiei britanice. Acordul a fost semnat de catre premierul britanic Margaret Thatcher si omologul ei chinez Zhao Ziyang. Ceremonia s-a desfasurat in Casa Poporului din Beijing in perezenta oficialilor britanici si chinezi. Pe 1 iulie 1997, acordul a intrat in vigoare si Hong-Kong-ul a fost cedat Chinei. La eveniment au luat parte premierul Tony Blair, printul Charles, presedintele Chinei, Jiang Zemin, secretarul de stat american Madeleine Albright, precum si alti demnitari. Decizia, chiar daca era cunoscuta dinainte cu 13 ani, a iscat proteste in Hong Kong.

In 1989, pe 19 decembrie, la Timisoara sosea o delegatie la nivel inalt condusa de primul ministru Constantin Dascalescu si de ministrul Justitiei, Emil Bobu, cu scopul de a linisti spiritele. Reprezentantii de la Bucuresti, Radu Balan si Stefan Gusa, nu au reusit sa ii convinga pe timisoreni sa renunte la protest. Pe parcursul zilei au avut loc cateva ciocniri intre muncitori si fortele militare in diferite parti ale orasului, ciocniri in cursul carora s-au folosit armele de foc. In aceeasi zi, la Timisoara s-a constituit Frontul Democratic Roman.

La 19 decembrie 1998, Camera Reprezentantilor din S.U.A. aproba procedura de destituire (impeachment) a presedintelui Bill Clinton ca urmare a scandalului provocat de relatia sa intima cu Monica Lewinsky. Bill Clinton a fost ulterior achitat de catre Senat.

Pe 19 decembrie 2000 era dezvelita, la Targu Mures, statuia poetului si revolutionarului pasoptist Petofi Sandor, opera a sculptorului Hunyadi Laszlo.

In 2005, pe 19 decembrie, Sir Elton John anula intelegerea facuta cu o televiziune americana prin care aceasta primea, in schimbul sumei de 5,7 milioane de lire sterline destinata fundatiei Elton John Aids Foundation, drepturi exclusive de difuzare de la ceremonia in care muzicianul se casatorea cu partenerul sau David Furnish. Cuplul a declarat ulterior ca a decis ca ceremonia sa fie una privata.

Sarbatoritii zilei sunt: schiorul italian Alberto Tomba, actrita americana Alyssa Milano si actorul american Jake Gyllenhaal.

Astazi este Ziua Internationala de asistenta a Nevoiasilor.

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/

Ioana de Hillerin