18 Mai A fost odata...

18 Mai A fost odata...

Intr-o zi de 18 mai, in 1897, aparea romanul autorului irlandez Bram Stoker, Dracula. Personajul principal al romanului este contele Dracula (Graf Dracula), devenit unul dintre cei mai renumiti vampiri din literatura. Actiunea romanului se petrece la sfarsitul secolului XIX in Transilvania care pe atunci facea parte din Austro-Ungaria. Un avocat englez vine din Londra ca sa cumpere castelul lui Dracula, dar nici un localnic nu are curaj sa se apropie de casa contelui. O femeie ii da un crucifix lui Harker, pentru a-l apara de rele. In primele zile a vizitei nu se intampla nimic deosebit in castel, avocatul fiind rugat sa nu intre in cateva incaperi. Ciudat insa i se pare englezului faptul ca chipul contelui nu apare deloc in oglinda si lacomia acestuia cand vede sangele avocatului care s-a ranit la barbierit. In cele din urma, dupa mai multe aventuri, englezul reuseste sa scape cu viata fugind din castel. Romanul a fost de mai multe ori transpus pe ecran, iar rolul contelui jucat de actori ca: Max Schreck, Christopher Lee, Bela Lugosi, Klaus Kinski si Gary Oldman. Prima ecranizare a romanului a fost facuta in Germania in 1922, filmul numindu-se "Nosferatu, Eine Symphonie des Grauens" (Nosferatu – Simfonia groazei), avandu-l in distributie pe actorul Max Schreck. Numele contelui Dracula este schimbat aici in contele Orlok, din cauza ca regizorul filmului, F.W. Murnau, nu putuse obtine la acea vreme acordul autorului pentru ecranizare. Numele de Nosferatu seamana cu vorba nesuferitu’ prin care satenii romani de odinioara evocau Dracul. In 1931 se filmeaza horror-ul clasic "Dracula", avandu-l in rolul principal pe actorul de origine maghiara Bela Lugosi. Dracula, filmul britanic din 1958, in regia lui Terence Fisher, este prima ecranizare propriu-zisa a romanului cu numele eroului neschimbat. In 1992, apare filmul "Bram Stoker's Dracula", regizat de Francis Ford Coppola si avand in distributie actori consacrati de la Hollywood (unii dintre ei necunoscuti la acea vreme), incepand cu Gary Oldman - contele Dracula, alaturi de Anthony Hopkins - Dr. Van Helsing, Winona Ryder, Keanu Reeves.

Tot intr-o zi de 18 mai, in 1152, Henric al II-lea al Angliei (Plantagenetul), stranepotul lui William Cuceritorul, se casatorea cu Eleonora de Aquitainia. Henric avea un caracter aspru, o "forta vulcanica", o cultura uimitoare si maniere seducatoare. Adolescent zdravan, Henric ii placuse foarte mult reginei Frantei, Eleonora de Aquitainia, cand venise sa presteze omagiul slabului Ludovic al VII-lea pentru provinciile Maine si Anjou. Eleonora, una dintre femeile longevive si puternice din Europa in timpul evului mediu, obtinu divortul si, dupa doua luni, il lua de barbat, la 27 de ani, pe baiatul acesta de 19 ani, caruia ii aducea ca zestre imensul ducat de Aquitainia. Henric, care avea de la mama sa, Matilda, ducatul de Normandia si de la tatal sau, Maine si Anjou, devenise mult mai puternic in Franta decat insusi regele Frantei.

Pe 18 mai 1756, Marea Britanie declara razboi Frantei si astfel incepea Razboiul de Sapte Ani. Razboiul de sapte ani (1754 si 1756–1763) a implicat atat lupte in Europa, cat si in colonii. Acest razboi a fost descris de Winston Churchill ca fiind primul razboi mondial, de vreme ce a fost primul conflict din istorie care a avut lupte pe tot globul si in care cea mai mare parte a combatantilor au fost ori natiuni europene ori coloniile lor de peste mari. Acest razboi a avut ca protagoniste principalele puteri ale vremii: Prusia, Regatul Marii Britanii, (plus coloniiile Coroanei britanice din America de Nord, Compania Indiilor Orientale Britanice si Regatul Irlandei) si Hanovra pe de-o parte si Austria, Regatul Francez, (plus Electoratul Saxonia, Noua Franta si Indiile Orientale Franceze), Imperiul Rus, Suedia, Electoratul Saxonia pe de alta parte. Spania si Portugalia au fost atrase mai tarziu in conflict, iar fortele olandeze neutre au fost atacate in India. Rezultatul cel mai evident al razboiului a fost decaderea puterii Frantei si transformarea Marii Britanii intr-o putere coloniala dominanta.

La data de 18 mai 1765, in Canada, un puternic incendiu distrugea o mare parte din Montreal, Quebec.

Tot intr-o zi de 18 mai, in 1804, Senatul francez il proclama pe Napoleon I Bonaparte ca imparat al Frantei (1804-1814 si 1815). A fost incoronat de catre Papa Pius al VII-lea la 2 decembrie 1804, in cadrul unei ceremonii fastuoase ce a avut loc la Catedrala Notre Dame din Paris.

Pe 18 mai 1910, Terra trecea prin coada cometei Halley. Este considerat de catre specialisti cel mai apropiat contact din istorie dintre Pamant si o cometa.

In 1944, pe 18 mai, incepea deportarea masiva, din ordinul lui Stalin, a tatarilor crimeeni din Crimeea spre Asia Centrala.

La data de 18 mai 1967, trupa The Beatles era aleasa sa reprezinte Marea Britanie in prima emisiune transmisa prin satelit la nivel mondial. Evenimentul urma sa aiba loc pe data de 25 iunie, iar John Lennon a compus pentru aceasta ocazie piesa “All You Need is Love”.

Tot intr-o zi de 18 mai, in 1974, in desertul Rajahstan din provincia Pokhran, India detona cu succes prima sa arma nucleara, devenind a sasea tara care poseda arma nucleara.

Pe 18 mai 1980, in Statele Unite, muntele Sf. Elena erupea in statul Washington, omorand 57 de oameni si provocand pagube in valoare de 3 miliarde de dolari.

In 1990, in Franta, un TGV modificat atingea viteza record de 515.3 kilometri pe ora.

Pe 18 mai 2000, Guy Ritchie, la acea vreme iubitul Madonnei, era arestat dupa ce atacase un fan in fata casei vedetei din Londra.

In 2003, pe 18 mai, muzicalul “Miserabilii”, unul dintre hiturile incontestabile ale Broadway-ului, avea ultima reprezentatie, dupa 16 ani si 6.680 de spectacole.

Astazi le spunem “La multi ani!” muzicienilor Michael Cretzu, fondatorul trupei Enigma, fostei sale sotii, Sandra, si jucatorului francez de tenis si cantaretului Yannick Noah.

Astazi este Ziua Internationala a Muzeelor.

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/

Ioana de Hillerin