15 Aprilie A fost odata...

15 Aprilie A fost odata...

Intr-o zi de 15 aprilie, in 1452, se nastea in Italia, nu departe de Florenta, copilul nelegitim al unei taranci, Catarina, si al lui Pietro, fiul notarulului din oraselul Vinci. Copilul va primi numele Leonardo. A avut parte de cea mai buna educatie, dar, bastard fiind, nu a putut urma cursurile unei universitati. La 14 ani, uimea prin talentul sau de desenator. A fost ucenicul lui Andrea del Verrocchio, considerat cel mai bun pictor si sculptor al acelor vremuri. Om de spirit universal, artist, om de stiinta, inventator si filozof, Leonardo ramane una dintre cele mai importante personalitati ale Renasterii. Ca pictor a realizat lucrari patrunse de un adanc umanism, pline de poezie si de mister; portrete ("Gioconda"), compozitii ("Madona in grota", "Sf. Ana cu Fecioara si Pruncul"), picturi murale ("Cina cea de taina"). Desenele sale au fost fie artistice (schite, studii de expresie, lucrari definitive), fie cu caracter stiintific. Ca sculptor a realizat statuia ecvestra a lui Francesco Sforza (neturnata in bronz). A lasat un mare numar de schite si proiecte de arhitectura si este autorul unui celebru "Tratat de pictura". Leonardo da Vinci a avut contributii si anticipari in mai multe ramuri ale stiintei: mecanica (studii asupra frecarii, caderii corpurilor, rezistentei materialelor), hidrotehnica (sisteme de irigatie), optica (transparenta culorilor, vederea binoculara), cosmologie, anatomie, botanica. In plus, Leonardo a lucrat la constructia unor aparate de zbor, emitand ideea parasutei, si a proiectat numeroase masini (de sapat, tipografice), cuptoare metalurgice. Constient de uriasul sau talent, Leonardo a scris in insemnarile sale, cu un an inaintea mortii, cuvintele "Voi dainui".

Tot intr-o zi de 15 aprilie, in anul 1755, poetul, jurnalistul si lexicograful britanic Samuel Johnson a publicat Dictionarul limbii engleze.

Pe 15 aprilie 1762, prin decret imperial semnat de Imparateasa Maria Tereza, se infiintau regimentele graniceresti romanesti: I la Orlat si II la Nasaud.

In 1912, pe 15 aprilie, avea loc catastrofa transatlanticului "Titanic" (1.517 decese din 2.209 pasageri).

La data de 15 aprilie 1918, bojdeuca din Iasi a lui Ion Creanga era declarata muzeu, devenind prima casa memoriala din Romania. Casa din pitorescul cartier Ticau, Iasi, in care a locuit marele povestitor are doua camere dispuse de o parte si de alta a unui antreu. Ion Creanga a locuit in aceasta casa impreuna cu 30 de pisici, si fiecare dintre ele purta numele unei persoane reale din viata sa. De exemplu, intotdeauna a avut o pisica pe nume Marioara, botezata dupa matusa sa zgarcita din satul natal Humulesti.

Tot intr-o zi de 15 aprilie, in 1941, incepea greva minerilor din Valea Jiului, care va ingreuna aprovizionarea armatei antonesciene si a trupelor germane aflate in tara.

Pe 15 aprilie 1944, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, avea loc primul bombardament de noapte al aviatiei britanice asupra Romaniei: 83 de bombardiere Wellington atacau Turnu-Severin. Al doilea mare bombardament anglo-american va fi asupra capitalei, iar Universitatea va fi partial distrusa.

In 1957, pe 15 aprilie, se incheia un acord romano-sovietic privind statutul juridic al trupelor sovietice stationate inca din 1944 pe teritoriul Romaniei.

La 15 aprilie 1964, Plenara largita a C.C. al P.C.R. adopta Declaratia cu privire la pozitia P.C.R. in problemele miscarii comuniste si muncitoresti internationale. Declaratia condamna pretentiile P.C.U.S. de a domina miscarea comunista internationala sub pretextul internationalismului proletar. Declaratia marcheaza inceputul oficial al politicii independente a Romaniei in cadrul "lagarului comunist".

Pe 15 aprilie 1967, Nancy si Frank Sinatra se plasau in fruntea clasamentului muzical american pentru patru saptamani, cu piesa "Something Stupid", devenind astfel primul cuplu tata-fiica ce a atins primul loc intr-un astfel de clasament.

In 1971, la Portile de Fier era conectat la sistemul energetic national primul hidroagregat de productie romaneasca. Hidrocentrala Portile de Fier I, cea mai mare de pe Dunare, a fost construita intre 1964 – 1972 in colaborare cu Iugoslavia si este unul dintre principalii furnizori de energie electrica ai Romaniei.

Tot intr-o zi de 15 aprilie, in 1982, Billy Joel petrecea o luna in spital dupa ce isi rupsese incheietura mainii in timpul unui accident in care motocicleta sa a lovit o
masina.

Pe 15 aprilie 1991 avea loc inaugurarea oficiala a activitatii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) (Londra). Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a fost infiintata in scopul sustinerii dezvoltarii sectorului privat intr-un mediu democratic, in tarile foste comuniste. Astazi, BERD utilizeaza toate instrumentele financiare si investitionale de care dispune pentru a sustine construirea economiilor de piata si a democratiilor in 28 de tari din Europa Centrala pana in Asia Centrala. BERD este cel mai mare investitor institutional in regiune si mobilizeaza investitii straine directe semnificative, pe planga propriile finantari. Banca, cu un capital subscris de 20 miliarde euro, este detinuta de 60 de tari membre si doua institutii interguvernamentale.

In 1996, pe 15 aprilie, vocalistul trupei Milli Vanili, Tob Pilatus, intra in inchisoare pentru 90 de zile pentru trei atacuri violente si incalcarea eliberarii conditionate.

Pe 15 aprilie 1998, Guvernul condus de Radu Vasile era validat de catre Parlamentul Romaniei.

Tot intr-o zi de 15 aprilie, in 2003, Beyonce era data in judecata de catre Wilhemina Artist Agency care pretindea ca vedeta nu le-a platit comisionul pentru reclamele facute cu o firma de cosmetice.

In 2005, pe 15 aprilie, aveau loc funeraliile Prinţului Rainier al III-lea de Monaco.

Sarbatoritii zilei de 15 aprilie sunt actritele Claudia Cardinale, Emma Thompson si Emma Watson, cantaretele Samantha Fox si Alla Pugacheva si Linda Perry, vocalista trupei 4 Non Blondes.

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/

Ioana de Hillerin