13 Septembrie A fost odata....

13 Septembrie A fost odata....

Intr-o zi de 13 septembrie, in 1872, era inaugurata Gara de Nord din Bucuresti. Bucuresti Nord (in nomenclatorul CFR: Bucuresti Nord Grupa A, popular Gara de Nord) este cea mai mare statie feroviara a Romaniei. Din aceasta gara pleaca si sosesc zilnic aproape 200 de trenuri (numarul acesta este mai mare iarna si vara cand se pun in circulatie trenuri suplimentare spre litoral si Valea Prahovei). Este deservita de trenuri ale Cailor Ferate Romane si cele internationale. Bucuresti Nord este capatul liniei si are un numar de opt peroane si paisprezece linii. Piatra de temelie a garii a fost pusa la 22 septembrie 1869 in prezenta lui Carol I, pe un loc ales de domnitor. La 4 octombrie 1868 fusese promulgata Legea pentru constructia cailor ferate din Romania, pe baza careia Concesiunea prusaca H.B. Strousberg se obliga sa construiasca in trei ani linia Roman – Tecuci – Galati, cu ramura Tecuci – Barlad, si linia Bucuresti – Craiova – Varciorova si in doi ani si jumatate liniile Galati – Buzau si Ploiesti – Bucuresti. Lucrarile de constructie la cei 642 km de cale ferata au inceput la 22 septembrie 1869, zi in care se pusese si piatra fundamentala pentru principala gara a Capitalei, denumita Gara Targovistei – asezata pe o fosta proprietate a boierului Dinicu Golescu si a mostenitorilor sai, aflata la marginea orasului, intr-un perimetru care incepea din fosta strada Stefan Furtuna – B-dul Dinicu Golescu si se intindea spre nord, cuprinzand tot cartierul Grant ("botezat" astfel dupa sotul lui Zoe Golescu, englezul Effingham Grant), pana aproape de comuna Giulesti. Denumirea initiala de "Gara Targovistei" vine de la vechiul nume al actualei Calea Grivitei, in acel timp, Calea Targovistei, care si-a capatat actualul nume dupa terminarea Razboiului de Independenta, in amintirea luptei pentru reduta Grivita. Gara Targovistei a fost data in exploatare la 27 noiembrie 1870, cu prilejul deschiderii provizorii a caii ferate Bucuresti – Ploiesti. Inaugurarea oficiala a avut loc la 13 septembrie 1872, odata cu deschiderea oficiala si darea in exploatare a caii ferate Roman – Galati – Bucuresti – Pitesti. Chiar daca la inceput aceasta gara nu era conceputa pentru a deveni principala gara a Bucurestiului, odata cu trecerea anilor a devenit principalul nod feroviar al Capitalei si al Romaniei. Cladirea garii imita arhitectura Garii de Nord din Paris, Franta. Odata cu modernizarea capitalei, denumirea de Gara Targovistei a fost schimbata in anul 1888 in Statia Bucuresti Nord. 

Tot intr-o zi de 13 septembrie, in anul 1501, Michelangelo incepea sa lucreze la sculptura sa David.

Pe 13 septembrie 1515, avea loc Batalia de la Marignano, in Italia. Armata franceza a provocat o grea infrangere armatei cantoanelor elvetiene.

In 1724, pe 13 septembrie, avea loc Sfintirea Manastirii Vacaresti, ctitorie a familiei Mavrocordat - cel mai valoros ansamblu arhitectonic in stil brancovenesc, cea mai mare manastire din Balcani; ca urmare a activitatii de “sistematizare teritoriala urbana si rurala” initiata in 1974, prin Legea nr.58, in decembrie 1984, intregul ansamblu al Manastirii Vacaresti a fost daramat.

La data de 13 septembrie 1788, orasul New York devenea prima capitala a Statelor Unite.

Tot intr-o zi de 13 septembrie, in 1791, Regele Ludovic XVI al Frantei accepta noua constitutie.

Pe 13 septembrie 1848, avea loc Batalia din Dealul Spirii dintre pompierii militari si trupele otomane.

In 1875, pe 13 septembrie, Mihai Eminescu il ducea, pentru prima data, pe Ion Creanga la "Junimea", unde acesta citea povestea "Soacra cu trei nurori".

La data de 13 septembrie 1899, Henry Bliss era prima persoana din Statele Unite care murea in urma unui accident rutier.

Pe 13 septembrie 1901, pe Calea 13 Septembrie din Bucuresti era inaugurat Monumentul Pompierilor de la 1848, in prezenta prim-ministrului Dimitrie Sturdza.

In 1917, pe 13 septembrie, la Fatima, Portugalia, Sfanta Fecioara se arata pentru a cincea oara celor trei copii. Peste 20.000 de oameni s-au strans la locul aparitiilor. Maica Domnului ii indeamna pe copii la rugaciune, le promite cateva vindecari si ii anunta ca va avea loc o mare minune pe 13 octombrie, “pentru ca toti sa creada”.

La data de 13 septembrie 1922, la Al'Aziziyah, in Libia, se inregistra recordul absolut de temperatura la umbra: 57,7 °C.

Pe 13 septembrie 1955, Little Richard inregistra piesa care avea sa devina hit "Tutti Frutti", intr-un studio din Los Angeles.

In 1965, pe 13 septembrie, piesa lui Paul McCartney, "Yesterday", era lansata ca single Beatles pe piata din Statele Unite ale Americii.

Tot intr-o zi de 13 septembrie, in 1992, la Festivalul international al filmului Mostra Internationala de la Venetia, filmului "Hotel de Lux" al regizorului Dan Pita ii era decernat "Leul de argint".

Pe 13 septembrie 1997 Mariah Carey intra pentru trei saptamani pe locul 1 in topul din S.U.A. cu piesa "Honey".

In 2000, pe 13 septembrie, avea loc, la Staples Center, Los Angeles, prima editie a “Latin Grammy Awards”, organizata de “Latin Academy Of Recording Arts and Sciences”.

La data de 13 septembrie 2003, Michael Jackson organiza o petrecere caritabila
pentru 500 de oaspeti la Neverland, biletele de intrare costand 5.000 de dolari.
In 2005, pe 13 septembrie, trupa Sex Pistols era inclusa in Walk of Fame, la Covent Garden in Londra, figurand langa artisti ca Bob Geldof, Tom Jones, Gracie Fields sau Bob Hope.

Astazi isi serbeaza ziua de nastere: Jacqueline Bisset, actrita franceza, Goran Ivanišević, tenisman croat, Peter Cetera, vocalist, basist si compozitor al trupei americane Chicago, Fiona Apple, cantareata Americana, si Michael Johnson, atlet american.

Astazi, in Romania este: Ziua Pompierilor (la 13 septembrie 1848 a avut loc batalia din Dealul Spirii intre pompierii condusi de Pavel Zaganescu si trupele otomane conduse de Kerim Pasa).

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/

Ioana de Hillerin