11 Mai A fost odata...

11 Mai A fost odata...

Intr-o zi de 11 mai, in anul 330, avea loc inaugurarea solemna a orasului Constantinopol (astazi Istanbul), ridicat de Imparatul Constantin pe locul vechii colonii grecesti Byzantion, ca noua capitala a Imperiului Roman de Rasarit,  Numele sau original a fost Bizant. "Constantinopol" este o adaptare la fonetica limbii romane a cuvantului "Konstantinoupolis," care inseamna "Cetatea lui Constantin" in greaca, dupa imparatul roman Constantin, care, de fapt, a numit orasul Nova Roma (Noua Roma), dar numele nu a intrat niciodata in folosirea zilnica. In Constantinopol, una dintre cele mai vechi cetati ale Europei, s-au fondat multe manastiri si edificii: Catedrala Sfanta Sofia, Biserica Sfintii Apostoli, Hippodromul, Arcul lui Constantin, Palatul lui Iustinian, Palatul imperial din Blachernae etc. Orasul avea trei randuri de ziduri: zidul vechi (din Antichitate), Zidul lui Constantin (construit de Constantin cel Mare) si Zidul Theodosian (construit de Teodosiu II). In limba romana veche Constantinopolul era denumit Tarigrad, adica "Cetatea Imparatului" sau a "Cezarului", cu referire la faptul ca pana in anul 1453 Constantinopolul a fost resedinta Imperiului Roman de Rasarit. Numele Tarigrad a patruns pe filiera slavona. In cei aproape 1100 de ani de existenta ai Imperiului Bizantin, Constantinopolul a fost asediat de mai multe ori. A fost cucerit numai de doua ori, in timpul Cruciadei a patra din 1204 si atunci cand bizantinii l-au recucerit cateva decenii mai tarziu, in 1261. In urmatoarele doua secole, imperiul a fost redus treptat de catre o noua amenintare, Imperiul Otoman. In 1453, "imperiul" nu era altceva decat cetatea Constantinopolului si o portiune din Peloponez (cu centrul in cetatea Mistra). Pe 22 mai 1453, luna, simbolul Constantinopolului, a intrat in eclipsa, implinind o prorocie despre caderea cetatii. Dupa patru zile, intreaga cetate a fost acoperita de o ceata groasa, lucru necunoscut in aceasta parte a lumii in luna mai. Seara, cand ceata s-a ridicat, "flacari erau deasupra cupolei Sfintei Sofia si lumini se putea vedea in zare, mult dincolo de tabara turcilor". Aceasta a fost vazut ca un semn ca Duhul Sfant pleaca din sfanta biserica. Dimineata, pe 29 mai, a inceput atacul. Unii istorici spun ca bizantinii au uitat deschisa poarta Kerkoporta din zona Vlaherne, iar otomanii au descoperit repede aceasta greseala. Otomanii au navalit in cetate. Imparatul Constantin insusi a condus ultima aparare a cetatii. Aruncandu-si mantia purpurie, si-a condus in lupta oamenii, murind impreuna cu acestia in luptele de pe strazile orasului. In timpul atacurilor, Biserica Sfanta Sofia a fost si ea atacata, jefuita si transformata in moschee. Astazi, Constantinopolul este fosta capitala a Turciei, Istanbul.

Tot intr-o zi de 11 mai, in 1529, se incheia un acord intre Ioan Zapolya si domnul Moldovei, Petru Rares, care primea domeniile si cetatile Ciceu, Bistrita, Cetatea de Balta, Ungurasul si Rodna in schimbul ajutorului acordat impotriva lui Ferdinand de Habsburg.

Pe 11 mai 1784, limba germana era declarata limba oficiala in Transilvania.

In 1867, pe 11 mai, era garantata, prin Tratatul de la Londra, independenta si neutralitatea Marelui Ducat de Luxemburg.

La data de 11 mai 1950 avea loc, la Paris, premiera piesei de teatru „Cantareata Cheala, a lui Eugene Ionesco, la Theatre des Noctambules.

Pe 11 mai 1955 incepeau lucrarile Conferintei unde lua nastere Tratatul de la Varsovia. Pactul a fost o alianta a statelor socialiste din Europa, aliate ale Uniunii Sovietice si aflate in sfera ei de influenta, ca raspuns la existenta in Europa a unei aliante militare rivale - NATO. Romania a fost semnatara a Tratatului de la Varsovia.

In 1963, pe 11 mai, grupul The Beatles ajungea pe prima pozitie a clasamentelor muzicale britanice cu albumul de debut – „Please Please Me”, care a rezistat in fruntea topului timp de 30 de saptamani – cea mai buna performanta pentru un album al unei trupe. „Please Please Me” a fost detronat in decembrie 1963 de cel de-al doilea album semnat de cei de la The Beatles, „With The Beatles”, care a ramas pe prima pozitie timp de 21 de saptamani.

Tot intr-o zi de 11 mai, in 1964, in timpul unui turneu britanic, trupei Rolling Stones i se interzicea sa ia pranzul la The Grand Hotel, Bristol, pe motiv ca baietii nu erau imbracati corespunzator.

Pe 11 mai 1972, John Lennon aparea la emisiunea americana de televiziune „Dick Cavett Show”, unde sustinea ca a fost mult timp sub supravegherea celor de la FBI.

In 1981, pe 11 mai, murea, la 36 de ani, Bob Marley, regele muzicii raggae, dupa ce se descoperise ca suferea de o forma de cancer care se raspandise catre creier, ficat si plamani. A lansat nu mai putin de 15 albume – in marea majoritate a lor extrem de populare si bine cotate de critica de specialitate. Ultimul album
lansat in timpul vietii sale este „Uprising”. A avut 13 copii din mai multe relatii.

Pe 11 mai 1990, Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN) din Romania isi inceta activitatea, in perspectiva alegerilor de la 20 mai.

La data de 11 mai 1990, la 31 de ani de la moartea sa, muzicianul Ritchie Valens primea o stea pe bulevardul Hollywood Walk of Fame.

Tot intr-o zi de 11 mai, in 1996, avea loc dezastrul de pe masivul Everest, cand opt alpinisti mureau intr-o singura zi. In sezonul 1996, cincisprezece oameni au murit incercand sa coboare de pe varf, cel mai mare numar de victime intr-un singur an din istoria Everestului. Opt dintre ei au murit pe 11 mai. Dezastrul a fost puternic mediatizat si a ridicat semne de intrebare privind comercializarea ascensiunilor pe Everest.

Pe 11 mai 1997, campionul mondial la sah, Garry Kasparov, era invins de catre computerul Deep Blue.

In 2002, pe 11 mai, peste 500 de fani Michael Jackson protestau in fata sediului Sony Records, sustinand ca ultimul album al artistului, "Invincible", nu a fost promovat corespunzator.

Pe 11 mai 2006, George Michael era implicat intr-un accident minor de masina, la doar o luna dupa de fusese descoperit dormind in masina sa, parcata in centrul Londrei.

Astazi le spunem „la multi ani!” gimnastei Monica Rosu, scrimerului roman Mihai Covaliu, actritei si cantaretei Holly Valance si modelului francez Laetitia Casta.

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/

Ioana de Hillerin