Intr-o zi de 10 iulie, in 1980, Bob Marley si The Wailers plecau in ceea ce avea sa fie ultimul turneu in Regatul Unit al lui Marley, inclus in cel mai mare turneu European al momentului, care sfida orice record de asistenta. Agenda turneului european includea un concert pentru 100.000 de persoane la Milano, cel mai mare din istoria grupului. Bob Marley & The Wailers erau grupul cu cel mai mare turneu din acel an . "Uprising", cel mai nou material discografic, figura in toate topurile din Europa. Era o perioada de maxim optimism si Marley si The Wailers isi faceau palnuri pentru un turneu in S.U.A. in compania lui Stevie Wonder, la sfarsitul anului. Dupa terminarea turneului european, Bob Marley si grupul au pornit spre S.U.A . Bob planificase doua concerte in Madison Square Garden, dar s-a imbolnavit grav. Cu trei ani inainte, in Londra, se ranise la un deget de la picior in timp ce juca fotbal. Rana netratata s-a dovedit a fi cancerigena si cu toate ca a tratat-o apoi in Miami, a continuat sa se reproduca . In 1980, cancerul incepuse sa se propage prin tot corpul lui Bob. A putut sa-si controleze boala timp de opt luni facand tratament la clinica doctorului Joseph Issels, in Baviera. Tratamentul lui Issels starnea multe polemici pentru ca se baza exclusive pe remedii naturiste si nu toxice. Pentru un timp, au parut eficiente in cazul lui Bob. Totusi, in mai 1981, Bob Marley a murit intr-un spital din Miami. Cu o luna inainte , fusese decorat cu Ordinul de Merit al Jamaicai, a treia mare onoare a natiunii, ca semn de recunoastere a inestimabilei sale contributii aduse culturii acestei tari. Pe 21 mai 1981, onorabilului Robert Nesta Marley O. M. i se faceau funeralii oficiale din partea poporului jamaican. Dupa funeralii (la care a asistat si Primul ministru ca lider al Opozitiei), corpul lui Bob a fost inmormantat in satul sau natal, Nine Miles, in nordul insulei, unde se odihneste intr-un mausoleu. Bob Marley a murit la 36 ani.
Pe 10 iulie 1878, in Anglia, fluierul era pentru prima data utilizat de catre un arbitru intr-un meci de fotbal. Pana atunci, arbitrii strigau pur si simplu la jucatori.
In 1955, pe 10 iulie, se infiinta Comitetul pentru Energie Nucleara.
La data de 10 iulie 1962, era lansat, de la Cape Canaveral, Telsar, primul satelit de telecomunicatii, facand posibila transmiterea de programe de televiziune peste Oceanul Atlantic .
Pe 10 iulie 1968, Eric Clapton anunta ca trupa Cream se va desparti dupa incheierea turneului in curs la acea data.
Tot intr-o zi de 10 iulie, in 1970, era creata Banca Internationala de Investitii (BII).
In 1977, pe 10 iulie, Cher devenea pentru a doua oara mama, nascandu-l pe Elijah Blue. Tatal lui este sotul de atunci al lui cher, inginerul de sunet Gregg Allman. Cher si-a crescut copiii ca mama singura, pentru ca ambele sale casnicii au esuat. In legatura cu problemele copiilor ei legate de consumul de substante nocive, Cher a ramas obiectiva. Chaz a fost la un centru de dezintoxicare din cauza abuzului de analgezice, iar Elijah a avut probleme cu heroina. „Este straniu", a recunoscut diva intr-un interviu recent, „ca ambii mei copii au avut probleme cu aceleasi droguri ca si tatii lor."
Pe 10 iulie 1979, Chuck Berry era condamnat la cinci luni de inchisoare dupa ce fusese gasit vinovat de evaziune fiscala.
La data de 10 iulie 1997, presedintii S.U.A. si Frantei, Bill Clinton si Jacques Chirac, deveneau cetateni de onoare ai Capitalei Romaniei, printr-o hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
In 1991, pe 10 iulie, Boris Eltan devenea primul presedinte rus ales de un electorat.
Tot intr-o zi de 10 iulie, in 1992, la Miami, fostul presedinte al Panama, generalul Manuel Noriega, era condamnat la 40 de ani de inchisoare pentru participarea la traffic de droguri.
La data de 10 iulie 1992 se forma grupul Pasarea Colibri, compus din: Mircea Baniciu, Mircea Vintila, Florian Pittis, Vlady Cnejevici si Marius Batu.
Pe 10 iulie 1994, Romania pierdea in fata Suediei calificarea in semifinalele Campionatului Mondial de Fotbal din S.U.A., unde putea intalni echipa Braziliei.
In 2000, pe 10 iulie, 30 milioane de oameni, din peste 2.000 orase, participau la un „Mars al lui Isus" pentru celebrarea celor 2.000 ani de crestinism.
Pe 10 iulie 2005, cei patru membri ai Led Zeppelin erau votati grupul ideal, intr-un sondaj pentru Planet Rock. 3500 de fani l-au votat pe Jimmy Page ca fiind cel mai bun chitarist, urmat de Slash si Ritchie Blackmore. John Paul Jones a fost numit cel mai bun bassist, iar John Bonham, care a murit in 1980, a fost considerat cel mai bun baterist. Robert Plant a fost numit cel mai bun solist.
Sarbatoritii acestei zile sunt: autorul si interpretul roman de muzica folk Vasile Seicaru, interpreta romana de folclor Maria Dragomiroiu, cantareata americana Jessica Simpson si muzicianul Neil Tennant de la Pet Shop Boys.
Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/
Ioana de Hillerin