10 Martie A fost odata...

10 Martie A fost odata...

Intr-o zi de 10 martie, in 1911, ora Meridianului Greenwich era adoptata in toate tarile Europei. Meridianul Greenwich este linia imaginara care uneste nordul cu sudul Terrei si care trece prin Greenwich, in Anglia. Acest meridian este adesea numit "primul meridian" si a fost conceput sa fie la 0 grade longitudine. In anul 1884 la Greenwich a fost stabilit timpul de referinta pentru definirea fusurilor orare, denumit Greenwich Mean Time (GMT). Meridianul Greenwich desemneaza punctul de start al fiecarui fus orar din lume, timpul universal. Inainte de acesta, oamenii obisnuiau sa masoare timpul in functie de rasaritul si apusul soarelui, rezultand ore diferite de la oras la oras. Greenwich nu a fost insa realmente primul meridian, ci au fost si alte tari care au reclamat aceasta pozitie. Francezii au pretins o buna perioada ca longitudinea zero trecea prin Paris, si anume prin biseria Saint-Sulpice. In 1884 la Washington, cand a fost adoptat Meridianul Greenwich ca prim meridian al lumii, Franta a refuzat sa il recunoasca. Prin urmare intre Franta si Anglia s-a dus un timp o lupta a orgoliilor, cele doua tari mergand in paralel cu meridianele pana in anul 1911. Termenul Greenwich Mean Time (GMT) este ambiguu in acest moment, putand desemna timpul universal coordonat, timpul civil al Observatorului din Greenwich, care difera de UTC cu cel mult 0,9 secunde, sau timpul solar mediu al Observatorului din Greenwich, care este timpul civil plus 12 ore. In prezent, ora universala coordonata sau timpul universal coordonat a primit abrevierea internationala UTC (compromis intre engleza Coordinated Universal Time - CUT si franceza Temps Universel Coordonné - TUC). UTC, introdus in 1971, unul dintre succesorii GMT, este un hibrid intre timpul civil al meridianului 0 (timpul calculat dupa miscarea aparenta a Soarelui, numit timp universal) si timpul fizic determinat cu cea mai mare precizie posibila (timpul atomic international - TAI). UTC este uneori numit, in mod eronat, GMT. Noul nume a fost impus pentru a evita posibile confuzii (GMT este definit in mod diferit) si pentru a elimina numele unei localitati anume din denumirea referintei internationale a orei.

Tot intr-o zi de 10 martie, in 1849, Abraham Lincoln, la acea vreme un avocat din Springfield, Illinois, cerea patentul pentru o inventie de-a sa. Lincoln construise un dispozitiv care urma sa ajute vapoarele sa treaca peste bancurile de nisip fara a mai fi descarcate. Viitorul presedinte a primit patentul pentru aceasta inventie dupa doua luni. Chiar daca mecanismul nu a fost niciodata folosit, Abraham Lincoln ramane singurul presedinte al Statelor Unite ale Americii care detine un patent de inventator.

Pe 10 martie 1876, Alexander Graham Bell avea prima conversatie telefonica reusita din istorie, cu asistentul sau, care se afla intr-o camera alturata. Cand legatura a fost stabilita, tanarul Bell, care avea numai 29 de ani, a rostit celebrele cuvinte ramase in istorie: „Domnule Watson vino aici! Vreau sa ne vedem!”. Trupa rock britanica Sweet i-a dedicat inventatorului o piesa care ii poarta numele.
In 1899, pe 10 martie, un decret francez reglementeaza circulatia automobilelor: viteza era limitata la 30 km/h in afara localitatilor si 20 km/h in orase, fiecare autovehicul trebuia inregistrat, iar soferii aveau nevoie de permis de conducere.
La 10 martie 1933, nazistii deschideau, la Dachau, primul lagar de concentrare. Peste 200.000 de prizonieri din peste 30 de tari au fost inchisi la Dachau, dintre care aproape o treime erau evrei. 25.613 de prizonieri se crede ca au murit in lagar si alti aproape 10.000 in sublagarele acestuia, in primul rand din cauza bolilor, malnutritiei si sinuciderilor.

Tot intr-o zi de 10 martie, in 1956, Julie Andrews aparea pentru prima data la televizor, la varsta de 19 ani, in filmul "High Tor", unde juca alaturi de Bing Crosby si Nancy Olson. Julie Andrews este o actrita britanica de film, castigatoare a premiului Oscar pentru rolul din filmul muzical „Mary Poppins” (1964). Cei care au vazut „Sunetul muzicii” (1965) si-o amintesc, cu siguranta. A castigat, pe langa Oscar, premii BAFTA, Emmy si Grammy. In 2001, a revenit pe ecrane in filmul "Princess Diaries" si in filmul de animatie "Shrek".

Pe 10 martie 1974, Romania castiga al patrulea titlu de campioana mondiala la handbal masculin, invingand Republica Democrata Germana cu 14 la 12.

In 1979, pe 10 martie, Gloria Gaynor, considerata mult timp regina muzicii disco (inainte de a-i ceda coroana Donnei Summer), avea cel mai mare succes din cariera sa cu „I Will Survive”. Hitul va ramane timp de trei saptamani pe prima pozitie a clasamentelor muzicale si ii va aduce Gloriei Gaynor discul de platina.

La 10 martie 1986, cea mai mare companie producatoarte de guma de mestecat din lume, infiintata in Chicago, marea pretul pachetelor de 7 lame de la 25 la 30 de centi. Era pentru prima data in 6 ani cand pretul gumei de mestecat crestea, iar americanii nu se aratau prea incantati.

Pe 10 martie 1987, Vaticanul condamna inseminarea artificiala si practica „parintilor-surogat”, prin care familiile care nu pot avea copii pe cale naturala sunt ajutate, de obicei contra cost, de alte persoane, care isi pun la dispozitie organismul pentru a concepe copii in locul lor. Potrivit Bisericii Catolice, orice ovul fecundat este deja fiinta umana, iar fertilizarea artificiala atrage distrugerea ulterioara a multor embrioni.

In 2002, pe 10 martie, ultima camasa purtata de Napoleon Bonaparte pe Insula Sfanta Elena era cumparata la o licitatie pentru suma de 63.000 de euro.

La 10 martie 2002, domnul Liu Yung-yang, 103 ani, si sotia sa Liu Yang-wan, 102 ani, doborau un nou record mondial: cel mai lung mariaj, dupa 85 de ani de viata comuna, din 1917.

Pe 10 martie 2003, Garry Kasparov, fost campion al lumii la sah si numarul 1 mondial abandona intr-o competitie importanta, din cauza „stresului si presiunilor” pe care le-a resimtit in ultimii ani.

Astazi isi serbeaza ziua de nastere actrita Sharon Stone si Chuck Norris.

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/

Ioana de Hillerin