Intr-o zi de 10 februarie, in 1840, Regina Victoria a Marii Britanii se casatorea cu printul Albert de Saxa-Coburg-Gotha, un barbat frumos, tandru si discret. Victoria Alexandrina a fost regina Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei din 1837 pana in 1901, imparateasa a Indiilor, din 1877 pana in 1901 si stapana a celor 28 de colonii britanice. A domnit mai mult de 63 de ani, avand cea mai lunga domnie a unui monarh britanic, si a fost ultimul monarh al Casei de Hanovra. Printesa Victoria si-a intalnit viitorul sot, varul ei primar, Printul Albert de Saxa-Coburg si Gotha, cand avea 17 ani, in 1836. Unii autori au scris ca initial ea l-a gasit pe Albert ca fiind “mai degraba plictisitor”. Totusi, potrivit jurnalului ei, s-a bucurat de compania lui inca de la inceput. Casatoria a avut loc la 10 februarie 1840 la Palatul St. James din Londra. Regina si printul au format cuplul ideal. Au avut impreuna patru baieti si cinci fete. Victoria I-a oferit lui Albert titlul de print consort in anul 1857, si I-a permis sa se implice in problemele tarii. Printul Albert a jucat un rol important in formarea comportamentului reginei. El a inteles inaintea ei importanta mentinerii unor bune relatii ale monarhiei cu guvernul. Regina Victoria era atat de absorbita de nasterea urmasilor, de scrierea memoriilor (s-a ocupat de ele aproape 60 de ani) si de vizitarea noilor posesiuni regale, incat puterea ei in stat a devenit din ce in ce mai simbolica. Atitudinea sa si, in general, comportamentul cuplului regal au trezit admiratia poporului britanic - mai ales a claselor de mijloc, care se recunosteau in aceasta familie. Moartea printului Albert, in decembrie 1861, de febra tifoida, a afectat-o profund pe Victoria, care a parasit Buckingham-ul si s-a refugiat la castelul Windsor. Poporul nu a inteles aceasta retragere indoliata si a reclamat in mod repetat abolirea unei monarhii devenite inutile. Victoria a revenit pe scena politica in anul 1867. Domnia sa a reprezentat apogeul puterii mondiale a Marii Britanii, iar "Era Victoriana" ramane, in istoria Marii Britanii, o epoca infloritoare atat din punct de vedere economic, cat si cultural.
Pe 10 februarie 1388 era mentionat, pentru prima data, orasul–cetate Suceava, drept capitala a statului feudal Moldova.
In 1763, pe 10 februarie, in urma Tratatului de pace de la Paris, Franta ceda Marii Britanii Canada si teritoriile din America de Nord, de la est de raul Mississippi.
La 10 februarie 1819, Simon Bolivar era numit presedinte al Venezuielei si comandant suprem al armatei revolutionare.
In 1863, pe 10 februarie, Charles Sharwood Stratton, marea vedeta a circului American (cu numele de scena “General Tom Degetel”), se casatorea cu Lavinia Warren. Casatoria celor mai mici oameni din lume (la acea data) a fost un mare eveniment la New York. Nunta a avut loc la Biserica Episcopala Grace şi la Hotel Metropolitan. Cuplul s-au urcat pe un pian din New York City's Metropolitan Hotel pentru a saluta cei 2.000 de vizitatori. Dupa nunta, cuplul a fost primit de preşedintele Lincoln la Casa Alba.
Pe 10 februarie 1867 avea loc, la Iasi, premiera piesei "Razvan voda", de B.P. Hasdeu, prima drama istorica romaneasca importanta.
Tot intr-o zi de 10 februarie, in 1931, New Delhi devenea capitala Indiei.
La 10 februarie 1938, Regele Carol al II–lea inlatura cabinetul Goga – Cuza si instaura un regim de autoritate personala. In fruntea guvernului era numit patriarhul Miron Cristea.
In 1942, pe 10 februarie, era decernat de catre Compania RCA VICTOR primul Disc de Aur - americanului Glenn Miller, pentru vanzarile single-ului "Chatta Nooga Choo Choo".
Pe 10 februarie 1966, Bob Marley se casatorea cu Rita Anderson de la The Soulettes.
In 1970, pe 10 februarie, reprezentativa de handbal masculin a Romaniei cucerea pentru a treia oara consecutiv titlul de campioana mondiala.
La 10 februarie1997, supercalculatorul Deep Blue il invingea la sah pe campionul mondial Garry Kasparov.
Pe 10 februarie 2001, Eminem era cercetat de politie dupa ce incurajase audienta de la un concert din Manchester sa consume droguri. 100 de protestatari
homosexuali au pichetat show-ul.
Tot intr-o zi de 10 februarie, in 2005, era anuntata logodna Printului Charles cu Camilla Parker Bowles si data nuntii, stabilita pentru 8 aprilie.
Sarbatoritii acestei zile sunt: actorul roman Victor Rebengiuc si cantareata americana Roberta Flack.
Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/
Ioana de Hillerin