Interviurile Magic FM

Daniel Day-Lewis: “Mai bine lucrez in constructii decat sa fac filme unul dupa altul”

Este destept, erudit, nefiresc de elocvent, uneori timid, politicos si modest – iata cateva dintre calitatile lui Daniel Day-Lewis care l-au determinat pe Steven Spielberg sa il aleaga pentru rolul lui „Lincoln”, in filmul cu acelasi nume.

Este destept, erudit, nefiresc de elocvent, uneori timid, politicos si modest – iata cateva dintre calitatile lui Daniel Day-Lewis care l-au determinat pe Steven Spielberg sa il aleaga pentru rolul lui „Lincoln”, in filmul cu acelasi nume. La 55 de ani poate fi considerat unul dintre cei mai buni actori ai generatiei sale, avand in palmares 3 Oscaruri.

 

Cititi mai multe despre provocarile pe care le-a intampinat Daniel Day-Lewis pentru a intra in pielea personajului, intr-un interviu in exclusivitate publicat pe www.magicfm.ro:

 

I: Simti ca te schimba rolurile pe care le interpretezi?



Cu siguranta. Nu as incerca niciodata sa spun in ce fel exact te schimba. Nici nu sunt sigur daca poti identifica schimbarea. Si daca o identifici, nu stiu daca ar fi bine vreodata sa incerci sa vorbesti despre ea. Cu siguranta te afecteaza si uneori te schimba. Cine nu si-ar dori sa fie schimbat de experienta de a juca rolul lui Abraham Lincoln? Poti doar sa beneficiezi de pe urma acestui rol. Nu exista acelasi beneficiu in cazul altor personaje pe care le interpretezi.



I: Ti-a placut de el?


Mi-a placut destul.



I: Are Lincoln vreo calitate pe care iti doresti sa o ai si tu?



Probabil ca toate. Oricare dintre aceste calitati pe care o am la scara mica, as vrea sa o am la scara mare.



I: Aceasta a fost prima data cand ai lucrat cu Spielberg. A fost asa cum te-ai asteptat ca el sa fie?



Nu am avut nici o asteptare. Cum poti sa stii dinainte? Uneori surpriza nu este una placuta, dar in acest caz a fost asa cum mi-am dorit.



I: Imi poti vorbi despre pregatirea fizica? Ai slabit mult? Barba a fost reala, a ta?



Totul a fost al meu. Al meu si al unui departament remarcabil de machiaj. Chestia legata de slabire si ingrasare nu are deloc importanta in final. A existat o tendinta de-a lungul ultimilor 15 ani de cand De Niro a realizat rolul din "Taurul Furios", moment care ar fi trebuit sa reprezinte prima si ultima discutie referitoare la rolurile care necesita o schimbare a greutatii corporale. Rolurile au fost masurate din punctul de vedere al gramelor. Ca si cum ai fi laudat pentru acest lucru. Face parte din meserie, ca orice altceva. Este nevoie sa slabesti - slabesti. Trebuie sa te ingrasi - te ingrasi. Nu este deloc interesant.

 

Este evident ca Abraham Lincoln a fost un barbat slab. Eu sunt slab in mod normal, dar m-am infometat pentru o perioada de timp. Nu conteaza.



I: Cum ti s-a parut vocea lui?



Am vrut sa gasesc orice mi s-a parut adecvat. Chestia legata de captarea vocii lui... nu stii niciodata ce detecteaza oamenii la oricare dintre rolurile pe care le faci. Dar se pare ca vocea lui este ceva ce a cauzat interes. Pentru mine, a fost doar o perioada de timp in care am fost nevoit sa incerc sa descopar o viata intreaga. Si niciodata nu compartimentez viata unui personaj. Cel putin nu viata unui personaj care a existat in realitate, cum este cazul aici. Niciodata nu incerc sa compartimentez viata unui personaj in partile sale componente pentru a ma concentra asupra unui lucru, fie el fizic, vocal, sau spiritual. Nu pot lucra asa.



I: Deci nu te concentrezi pe anumite aspecte specifice ale unui rol?



Asta nu inseamna ca nu exista niste perioade de timp cand lucrez intens la anumite lucruri. Dar in cazul meu, trebuie intai sa creez o iluzie pentru mine in speranta ca apoi sa o pot crea pentru voi. Pentru a realiza acest lucru trebuie cumva sa ma pacalesc si sa imi creez singur senzatia ca toate aceste decizii, aceste lucruri vor veni de la sine. Nu este ca si cum o parte din mine cauta respectiva voce. Nici macar nu ma gandesc sa incerc sa o gasesc sau sa o caut pana nu sunt cumva implicat in acel proces.

 

Am avut noroc ca nu exista inregistrari contemporane cu vocea lui Lincoln. Deci nimeni nu poate sustine ca vocea mea nu seamana categoric cu a lui. Nu exista inregistrari contemporane cu nici o persoana care a trait in cele vremuri. Primele inregistrari din arhiva nationala apartin probabil timpurilor de la inceputul secolului. Exista multe aluzii contemporane legate de faptul ca el avea o voce ce apartine surprinzator timbrului vocal inalt. Din nou, oamenii au avut pareri diferite legat de acest lucru. - Deci acestea sunt indiciile pe care le poti gasi, dar in afara de asta - nu exista nici o inregistrare cu vocea lui, nu exista nici o inregistrare cu nici o persoana apropiata lui.


I: Este acesta motivul pentru care ai o perioada lunga de discontinuitate intre filme si de ce nu realizezi filmele unul dupa celalalt?



Exista actori care nu fac acest lucru. Unii nu o fac pentru ca sunt nevoiti sa lucreze. Si respect in totalitate acest lucru. Daca intr-o zi descopar ca, din punct de vedere financiar, este nevoie pentru familie sa fac acest lucru, voi gasi o cale sa realizez acest lucru, dar multumesc lui Dumnezeu ca nu am fost pus in aceasta pozitie. Acest lucru m-ar stanjeni.

 


Adevarul este ca mai degraba m-as duce si as gasi ceva de lucru in domeniul constructiilor, decat sa fac filme unul dupa altul. Deoarece acest lucru mi-ar distruge complet entuziasmul pentru aceasta meserie.



Din punctul de vedere al unei persoane din afara, pare ca exista doua vieti separate. Dar bineinteles ca pentru mine, ele converg intr-o singura viata. Si nu m-as putea descurca daca le-as separa. Perioada pe care am petrecut-o departe de industria filmelor imi permite sa realizez filmele asa cum vreau eu. Mi se pare o modalitate integrala echilibrata de viata. Chiar daca alti oameni cred ca sunt solitar sau ceva de genul acesta. Dar mie nu mi se pare ca este asa.

 

I: Ai spus ca te-ai simtit singur pe perioada filmarilor la Lincoln...



Trebuie sa mentionez ca acea singuratate a fost unul dintre darurile pe care mi le-a oferit Steven. Deoarece complicitatea dintre noi, ca de la actor la regizor, a fost absoluta. Increderea in mine a fost absoluta. Mi-a permis sa traiesc acea singuratate pentru ca el a recunoscut in mine nevoia de a o simti. Dar acest lucru a fost intotdeauna posibil datorita apropierii dintre noi doi. Este un paradox.

 

Dar imi imaginez ca viata unui conducator al lumii libere din orice perioada este o viata singuratica, si a fi conducatorul lumii libere in perioada razboiului civil inseamna sa traiesti o viata incredibil de singuratica. Deci munca mea a constat in a-mi imagina acest lucru.



I: Ce stiai din biografia lui Abraham Lincoln inainte de film?

Nimic. Ne-am acordat o perioada de un an pentru a ne pregati pentru film. Si nu m-am oprit din citit in timpul acelui an, dar s-a schimbat calitatea lucrurilor pe care le-am citit. Exista o linie invizibila desenata undeva pe nisip.

 

Obiectivul a fost sa aflu lucruri legate de acea lume, de lumea mai larga a societatii, de lumea mai mica a capitalei, de lumea si mai mica a sistemului politic. Generatia dinainte a fost foarte importanta, deoarece intotdeauna mostenesti problemele pe care generatia anterioara nu le-a rezolvat.

 

Deci carti, multe carti, exista mii de carti. Poti citi o viata intreaga si parcurgi doar o parte din aceste carti. Trebuie sa alegi cu grija si sa speri ca ai luat deciziile corecte. Dar odata ce ai depasit acea linie, lucrurile pe care le citesti sunt total diferite, si pentru mine a fost important faptul ca in ultimele luni am citit tot ceea ce a scris Lincoln. Deoarece gasesti totul acolo. Scrisorile, discursurile, memoriile, meditatiile lui. Si sunt glorioase!