Rolul esential al uleiului de peste in dezvoltarea copilului tau

Cand auzim de ulei de peste ne amintim de gretoasa lingurita cu lichid uleios pe care trebuia sa o inghitim cand eram mici. “Traditia” s-a pastrat sa spun asa, in sensul ca nevoile copilului mic au ramas aceleasi, in continuare fiind necesara administrarea uleiului de peste micutului tau. Din fericire, el nu va mai suferi atat din cauza gustului si mirosului neplacut, caci astazi ne sunt puse la dispozitie capsule gelatinoase ce n-au nici miros, nici gust, fiind usor de administrat.

 

De ce este atat de bun uleiul de peste?

 

Uleiul de peste contine intr-un raport favorabil acizi grasi deosebiti de importanti pentru buna dezvoltare a organismului, cresterea capacitatii sistemului nervos, regenerare celulara si neuronala etc. Cei mai importanti acizi sunt omega 3 si omega 6 pe care uleiul de peste ii contine, alaturi de o vitamina de asemenea esentiala pentru copil, vitamina D. Aceasta are rolul de a preveni rahitismul, nanismul, de a asigura buna crestere si dezvoltare a sistemului osos. Vitamina D este secretata in mod natural de organismul nostru numai in momentul expunerii la soare, insa, cum astazi folosim creme cu factor de protectie solara ridicat si cum copiii nu sunt prea mult sau prea des expusi la soare din alte cauze care le-ar putea periclita sanatatea, cantitatea de vitamina D obtinuta de organismul lor devine net insuficienta, fiind nevoie de suplimentele alimentare. Uleiul de peste, mai ales cel obtinut din ficatul de cod, contine si vitamina A.

 

Rolurile vitaminei A la copii:

-  imbunatateste vederea si asigura buna dezvoltare a sistemului vizual

-  favorizeaza cresterea;

-  tonifica sistemul imunitar;

-  participa la metabolizarea hormonilor steroizi;

-  este benefica in tratamentul ranilor si a unor boli de piele.

 

Forme de administrare a uleiului de peste

 

Uleiul de peste il puteti administra copiilor atat sub forma sa uleioasa (greu acceptata de micut din motive evidente) sau sub forma de capsule, insa copilul se poate bucura de substantele continute in acest ulei prin consumul unor alimente precum: carne de peste gras, soia, semnite, ulei de masline, ulei de rapita.

 

Care sunt beneficiile administrarii uleiului de peste?

 

Prin continutul sau, uleiul de peste aduce urmatoarele beneficii in dezvoltarea si sanatatea copilului:

 

- Intareste sistemul imunitar, reduce inflamatiile si scade riscul infectiilor. Un copil caruia i se administreaza ulei de peste se vindeca mai repde de anumite boli, crescand capacitatea de refacere a organismului.

 

- Asigura buna functionare a sistemelor energetice, fiind util in refacerea organismului, in efortul fizic, oboseala si in perioadele de convalescenta de asemenea;

 

- Previne rahitismul, nanismul si defectele de dezvoltare scheletala;

 

- Previne bolile dislipidemice datorate cresterii colesterolului. Specialistii americani au demonstrat ca ateroscleroza (data de hipercolesterolemie) isi incepe dezvoltarea in peretii arterelor inca din copilarie. Administrarea uleiului de peste previne acest lucru.

 

- Previne bolile cardio-vasculare;

- Previne diabetul;

- Previne obezitatea infantila;

- Ajuta foarte mult la dezvoltarea creierului. Un studiu inteprins de Cercetatorii de la Imperial College London au realizat un stiudiu pe un lot de copii intre care o parte se hraneau ca de obicei (alimentatia predominanta este cea fast-food: parinti nu au mereu timp sa gateasca), iar o alta parte dintre copii trebuiau sa ia 2 pastile de ulei de peste pe zi si sa urmeze cat de cat un program de exercitii fizice, alergare sau jocuri pentru copii care sa implice activitate fizica macar cateva zile pe saptamana. Studiul a durat trei luni, dupa care capacitatile intelectuale si fizice ale copiilor, precum starea lor evolutiva de sanatate din ultimile luni au fost evaluate. Rezultatele au fost de-a dreptul uimitoare: copiii care au luat ulei de peste au prezentat in doar trei luni o dezvoltare a capacitatii de invatare si atentie cat se produce in media populationala la varsta lor in trei ani. Creierul lor s-a dezvoltat in trei luni cat in trei ani. Cercetatorii au fost de-a dreptul uimiti. Se cunoaste ca perioada de dezvoltare a creierului se produce in copilarie, tot atunci realizandu-se si cea mai mare parte a sinapselor neuronale. De aceea este important ca o persoana sa ia la aceasta varsta ulei de peste, insa aceste capsule sunt utile si adultilor, intr-o proportie mai mica.

 

Cum si cand se administreaza uleiul de peste?

 

Uleiul de peste este recomandat copiilor de peste trei ani. Se administreaza cate o capsula de 2-3 ori pe zi dupa masa, iar daca este administrat sub forma uleioasa ori in alte modalitati de prezentare se va respecta prospectul. Este indicat sa cereti sfatul medicului pediatru inaintea administrarii uleiului de peste, acesta se pare ca are efecte negative in unele boli hemoragice ale copiilor sau alte boli de sange. De asemenea trebuie intrebat medicul care este doza adecvata copilului tau, caci o supradozare nu are efecte benefice, favorizand osificarea precoce sau formarea de mici noduli ososi in organe daca micutul prezinta o supradoza de vitamina D. 

Sursa: Kidz


 

Adauga un comentariu

Adauga

Toate campurile sunt obligatorii.
Mesajul va fi publicat dupa ce este aprobat de catre un administrator.