29 Martie A fost odata...

29 Martie A fost odata...

Intr-o zi de 29 martie, in anul 1871, la Londra era inaugurata de catre Regina Victoria celebra sala Royal Albert Hall. Ideea construirii salii i-a apartinut sotului Reginei Victoria, print consort, Printul Albert, care, incantat de succesul avut de Expozitia Mondiala din 1851 (tinuta la Londra) pentru care englezii construisera special The Crystal Palace, a propus sa fie construite mai multe edificii destinate culturii. Organizarea in vederea punerii in practica a ideii a durat, din pacate, foarte multe, iar in 1861 Printul Albert murea, inainte de a-si vedea visul indeplinit. Dupa moartea lui, a fost aprobat proiectul salii care ii va puta numele - Royal Albert Hall – iar o parte din fondurile obtinute din organizarea Expozitiei Mondiale din 1851 au fost directionate catre noul proiect. Constructia salii a inceput in 1867, iar Regina Victoria a pus piatra de temelie pe data de 20 mai. Sala a fost proiectata de catre Captain Francis Fowke si Major-General Henry Y.D. Scott si construita de catre compania Lucas Brothers. Inaugurarea caldirii a fost planificata pentru ziua de Craciun a anului 1870, iar Regina Victoria a venit cu cateva zila mai devreme sa inspecteze stadiul lucrarilor. Se spune ca, la vederea constructiei, regina ar fi exclamat: „Seamana cu Constitutia Britanica!”. Inaugurarea a avut loc, insa, pe 29 martie 1871, cand, dupa un discurs de introducere al printului mostenitor Edward, acesta i-a dat cuvantul mamei sale Regina Victoria. Coplesita, suverana, care a purtat doliu dupa moartea sotului sau pana la sfarsitul vietii si nu si-a revenit niciodata in urma pierderii Printului Albert, nu a fost in stare sa spuna nimic, asa ca Edward a anuntat : „Regina Victoria declara ca din acest moment Royal Albert Hall este deschisa”. In timpul concertului care a urmat ceremoniei de deschidere, s-au constatat gravele probleme de acustica ale salii. Pana in 1969, cand problemele au fost rezolvate, se spunea, in gluma, din cauza ecoului salii, ca Royal Albert Hall este singura sala de concerte in care orice compozitor poate fi sigur ca isi aude creatia cantata de doua ori. Royal Albert Hall are forma ovala si masoara 83/72 de metri, iar inaltimea salii este de 41 de metri. Initial avea o capacitate de 8.000 de locuri, dar uneori intrau in sala si 9.000 de oameni. In prezent, insa, din cauza noilor norme de securitate, sala are o capacitate de 5.544 de locuri pe scaune. Este una dintre cele mai importante cladiri din Marea Britanie, unde in fiecare an sunt organizate aproximativ 350 de evenimente, de la concerte de muzica clasica la concerte rock, pop, opera, balet, show-uri de wrestling, gale de box sau chiar baluri de absolvire. Cei mai mari muzicieni ai lumii au cantat cel putin o data la Royal Albert Hall. 

Tot intr-o zi de 29 martie, in 1599, cardinalul Andrei Bathory devenea principe al Transilvaniei.

Pe 29 martie 1677, Mitropolitul Antonie Russet hotara ca scaunul mitropolitan al Moldovei sa se stabileasca oficial de la Suceava la Iasi.

In 1879, pe 29 martie, prin inaltul decret nr. 749, semnat de domnitorul Carol I,
Societatea Academica Romana “se declara institut national cu denumirea Academia Romana”; conform articolului II, institutia are ca scop ”cultura limbei si istoriei nationale, a literelor, a stiintelor si frumoaselor arte”.

La 29 martie 1881, la Teatrul National din Bucuresti avea loc premiera piesei “Sanziana si Pepelea”, “feerie nationala” de Vasile Alecsandri.

Tot intr-o zi de 29 martie, in 1933, Albert Einstein parasea Gemania.

In 1940, pe 29 martie, comisarul poporului de la Externe, Veaceslav Molotov, a tinut in Sovietul Suprem al U.R.S.S. un discurs asupra raporturilor cu Romania. Afirmand ca U.R.S.S. nu are cu Romania un pact de neagresiune (ceea ce era cu totul neadevarat, intrucat tratatele de la Londra nu fusesera denuntate), spunea ca “aceasta se explica prin existenta unei chestiuni litigioase, aceea a Basarabiei, a carei anexare de catre Romania nu a fost niciodata recunoscuta de U.R.S.S.”.

Pe 29 martie 1940, Banca Angliei aplica bancnotelor un filigran pentru a preveni falsificarea acestora.

La 29 martie 1945, Ministrul de Justitie, Lucretiu Patrascanu, semna decretul-lege
pentru purificarea administratiei publice, promulgat de rege in aceeasi zi.

In 1949, pe 29 martie, aparea primul numar al revistei franceze Paris Match.

Pe 29 martie 1966, Mick Jagger de la The Rolling Stones era ranit in timpul unui concert din Marsilia, dupa ce un fan aruncase un scaun pe scena. In urma acestui incident Jagger a avut nevoie de opt copci.

Tot intr-o zi de 29 martie, in 1970, in Franta era recunoscut fotbalul feminin.

In 1971, pe 29 martie, in California, un juriu din Los Angeles recomanda pedeapsa cu moartea pentru Charles Manson si alte trei femei (discipole ale lui). Pedeapsa cu moartea a fost comutata in inchisoare pe viata. Primele crime despre care s-a aflat prin mass-media au avut loc in vara anului 1969, pe cand "familia" ocupa un ranch parasit, utilizat pentru filmari cinematografice. Sambata, 9 august 1969, patru umbre se strecurau in curtea unei vile retrase de pe Cielo Drive numarul 10050, in Beverly Hills. In acea epoca, Manson nu se ocupa el insusi de crime; in seara aceea era rindul lui "Tex" Watson, Patricia "Katie" Krenwinkel, "Sadie" Atkins si Linda Kasabian sa indeplineasca vointa maestrului. Locuinta era ocupata in acea seara de actrita Sharon Tate (sotul ei, regizorul Roman Polanski, era plecat la filmari), care era insarcinata in luna a noua, si de patru prieteni. Toti au fost ucisi.

La 29 martie 1973, la finalul Razboiului din Vietnam, ultimii soldati americani paraseau sudul Vietnamului.

In 1974, pe 29 martie, Mariner 10, naveta americana de explorare fara echipaj uman, devenea prima naveta spatiala care vizita planeta Mercur, trimitand pe Pamant imagini.

Pe 29 martie 1988 era inaugurata, la Paris, piramida din curtea Muzeului Luvru.

La 29 martie 1991, Diego Maradona era gasit pozitiv (cocaina) in timpul unui control antidoping facut in timpul campionatului de fotbal italian.

In 2001, pe 29 martie, fotograful care s-a ascuns intr-o catedrala pentru a incerca sa obtina imagini de la botezul fiului Madonnei si al lui Guy Ritchie, Rocco, era amendat cu 1000 de lire sterline.

Pe 29 martie 2004, Romania devenea oficial membra a Aliantei Nord Atlantice (NATO), alaturi de alte sapte tari din Europa de Est.

La 29 martie 2004, Irlanda devenea prima tara din lume care interzicea fumatul in locurile publice.

In 2007, pe 29 martie, solistul trupei U2, Bono, primea un titlu onorific de cavaler, in cadrul unei ceremonii ce s-a desfasurat in Dublin. Bono nu a putut fi numit "Sir" pentru ca nu este cetatean britanic.

Astazi aniversam Ziua mondiala a dansului, care marcheaza data nasterii coregrafului si novatorului in arta dansului – Jean Georges Navarre (n.29.03.1727).

Astazi avem doi sarbatoriti din muzica: geniul muzicii electronice, Vangelis, si solistul trupei Holograf, Dan Bittman.

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/

Ioana de Hillerin